El Perseverance fa el seu primer passeig per la superfície de Mart

El robot s'ha desplaçat per primer cop i ha recorregut 6,5 metres en 33 minuts

Imatge de les petjades de les rodes del Perseverance sobre la superfície de Mart, en el seu primer passeig el 5 de març de 2021.
2 min

Porta dues setmanes sobre la superfície de Mart però encara no s'havia mogut. Cada petita proesa del ròver Perseverance de la NASA es prepara amb tot detall i s'executa amb tota atenció. Així va ser, aquest divendres mateix, el primer passeig del robot per la superfície marciana, que va durar 33 minuts i li va servir per recórrer un total de 6,5 metres.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El recorregut va servir per fer una prova de mobilitat, que va resultar un èxit, abans de posar a caminar de forma rutinària el robot per poder dur a terme l'exploració que ha de verificar si alguna vegada hi va haver vida al planeta Mart. Un cop el Perseverance operi amb normalitat, de fet, farà trajectes rutinaris de 200 metres o més.

Però aquest primer passeig, les primeres passes del nou ròver per Mart, va ser només de 6,5 metres, que no es van fer en línia recta: el robot primer va caminar endavant quatre metres, va fer llavors un gir de 150 graus cap a l'esquerra i va recórrer uns 2,5 metres més, abans de tornar a "aparcar". Tot plegat va durar 33 minuts. "Ha sigut la nostra primera oportunitat de provar les llantes i treure el Perseverance a fer una volta. El sistema de sis rodes del ròver ha respost magníficament", ha dit Anais Zarifian, enginyera responsable del test de mobilitat al Jet Propulsion Laboratory de la NASA.

D'aquest primer passeig han arribat imatges captades pel mateix ròver en què es veuen les petjades de les seves sis rodes sobre la sorra de Mart. Fins ara, el Perseverance ha enviat ja unes 7.000 imatges des de Mart, captades per les seves càmeres d'alta resolució.

Una nova fita per a la missió del Perseverance, que va aterrar a la superfície marciana amb èxit el 18 de febrer, però que no ha sigut l'única aquests dies. El 2 de març, el sol (o dia marcià) número 12 del Perseverance a Mart, l'equip de la NASA va desplegar per primer cop el braç robotitzat del ròver, de més de dos metres de llarg, i va fer flexionar totes les seves parts durant dues hores, una altra prova superada. "Va ser un gran moment per a nosaltres, perquè aquest braç serà l'eina principal per examinar de prop la geologia del cràter Jezero", on és el Perseverance i on espera trobar restes de vida passada, ha explicat Robert Hogg, sotscap de la missió Mart 2020.

stats