Observatori
Internacional12/02/2021

Persecució mediàtica a Polònia i Hongria

Polònia i Hongria han intensificat, encara més, la seva ofensiva legal i financera contra uns mitjans de comunicació independents que ja malden per sobreviure als efectes econòmics del covid-19.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Desenes d’empreses periodístiques s’han declarat en vaga aquesta setmana a Polònia contra una nova llei d’impostos a la publicitat que, segons aquests mitjans, escanyarà econòmicament la premsa independent. Una cinquantena de diaris van deixar dimecres les seves webs en negre i les portades de paper en blanc, o amb una carta oberta als lectors en què denunciaven que s’estan quedant sense opcions per subsistir. El govern assegura que necessita aquests diners per finançar la lluita contra la pandèmia i el sector de la cultura, però els propietaris de mitjans els acusen d’“extorsió”.

Cargando
No hay anuncios

Reporters Sense Fronteres ja va criticar en el seu últim informe sobre llibertat de premsa “l’afany” del govern polonès pel “control del sistema judicial i la tendència creixent a criminalitzar la difamació” i a utilitzar els tribunals per pressionar periodistes i retallar la llibertat d’expressió dels mitjans independents. L’editor en cap del setmanari Polityka, Jerzy Baczynski, denunciava que, si en la legislatura passada el PIS, el partit Llei i Justícia, es va dedicar a prendre el control dels mitjans públics fins a convertir-los en “sistemes de propaganda centralitzats”, ara el govern ha entrat en la fase de “fer neteja en el mercat mediàtic”. Segons Baczynski, el PIS ha decidit copiar les tàctiques de la veïna Hongria, on el govern de Viktor Orbán ha anat escanyant el sector mediàtic, que no podia controlar, a cop d’imposar retallades en les fonts de finançament, a part de més impostos, restriccions legals i multes. De fet, aquesta mesura de taxar la publicitat ja s’aplica als mitjans hongaresos des de fa uns anys.

Sense pluralitat radiofònica

L’última víctima d’aquest desmantellament mediàtic a Hongria és Klubrádió. Aquesta emissora, considerada l’última ràdio crítica amb el govern de Viktor Orbán, està a punt de tancar, després que el totpoderós Consell de Mitjans, controlat pel Fidesz, hagi decidit no renovar-li la llicència, que expira el 14 de febrer, amb l’única excusa d’una infracció lleu sobre les quotes de música hongaresa.

Cargando
No hay anuncios

Reporters Sense Fronteres ha reclamat a la Comissió Europea que no allargui més la investigació oberta sobre la independència del Consell de Mitjans hongarès. De moment, però, Brussel·les s’ha limitat a criticar el tancament i a advertir, una vegada més, contra aquesta destrucció sistemàtica de la pluralitat mediàtica. També el portaveu del departament d’Estat dels EUA va criticar dimecres la “pèrdua d’una altra veu independent” al panorama mediàtic hongarès malgrat que siguin -deia el comunicat-“essencials per la democràcia”. La llista de mitjans caiguts per la censura, la persecució judicial o l’ofec econòmic provocat pel govern és llarga.

Hongria ocupa en aquests moments el lloc 89 dels 180 països que figuren a l’índex de la llibertat de premsa de Reporters Sense Fronteres. Quan Orbán va arribar al poder, era al lloc 23. Polònia és avui al 62.