Llibertat de premsa
Internacional19/07/2021

El periodista marroquí Omar Radi, condemnat a sis anys de presó

Amb la sentència per espionatge i violació, Rabat estreny encara més el setge a la premsa independent

ARA
i ARA

BarcelonaEl periodista marroquí Omar Radi ha sigut condemnat aquest dilluns a sis anys de presó per un tribunal de Casablanca per la doble acusació d'espionatge i violació d'una col·lega. Radi, de 35 anys, sempre ha negat les acusacions del que considera un judici polític per impedir que continuï denunciant les vulneracions de drets del règim de Rabat. El comunicador està en presó preventiva des de fa un any i pot apel·lar contra la sentència.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El seu cas es va obrir a finals de juny del 2020, després de la publicació d'un informe d'Amnistia Internacional que revelava que el telèfon mòbil de Radi havia sigut infectat amb el programa d'espionatge Pegasus, de l'empresa israeliana NSO, el mateix sota sospita per la filtració d'una llista amb 50.000 telèfons que eren possibles objectius de vigilància per aquest programari, venut exclusivament a governs. L'executiu del Marroc ha negat que hagi utilitzat aquest programa.

Cargando
No hay anuncios

Radi va ser acusat d'atemptat contra la seguretat interior de l'estat i d'haver rebut finançament estranger vinculat a serveis d'intel·ligència d'altres països. Unes denúncies que es barregen amb l'acusació de violació per part d'una altra periodista, amb qui Radi admet haver tingut relacions sexuals consentides. Aquesta investigació es va obrir quan Radi ja era a la presó i ha suposat la condemna a un any d'Imad Stitou, també periodista i amic de Radi, que estava present en el moment de la suposada agressió i que ha sigut trobat culpable d'encobriment.

En l'última audiència pública del judici, que ha desencadenat una gran controvèrsia al Marroc, Radi va declarar que "el tribunal actua per venjança i no per trobar la veritat".

Cargando
No hay anuncios

No és el primer periodista marroquí que acaba a la presó acusat d'un delicte sexual. El 9 de juliol passat, un altre periodista marroquí, Suleiman Raisouni, redactor en cap del diari Akhbar El Yom, va ser condemnat a cinc anys de presó per un "atemptat contra el pudor" amb un jove homosexual per uns fets que haurien passat el 2018. El setembre del 2019, una periodista del mateix diari, Hajjar Raisouni, i neboda del redactor en cap, va ser condemnada a un any de presó per haver mantingut relacions sexuals extramatrimonials i per avortament, encara prohibit al Codi Penal del país. La dona viu a l'exili després d'un indult del rei Mohamed VI. El propietari i director del mateix diari, Tawfiq Bouachirne, va ser condemnat el novembre del 2018 també pel delicte de violació, abús de poder i fins i tot tràfic d'éssers humans, després d'una sèrie de denúncies interposades per diverses treballadores del diari, moltes de les quals es van retractar després de la condemna.

L'Akhbar El Yom era l'últim diari imprès que es movia en els límits restringits de la crítica al poder del Marroc, però va haver de tancar el març passat pels processos judicials i l'asfíxia financera per la falta de publicitat institucional, així com la negativa del govern a concedir-li les ajudes per la pandèmia que sí que s'han donat a altres mitjans. A part, el 2017 també havia sigut condemnat el periodista Hamid el Medhaoui, després del moviment de protesta rifeny Hirak.

Cargando
No hay anuncios

Organitzacions com Amnistia Internacional, Reporters Sense Fronteres i Human Rights Watch han denunciat la vulneració de la llibertat de premsa i d'expressió al Marroc, cosa que el règim de Mohamed VI titlla de prejudicis contra el país.