La periodista que va cridar contra la guerra a la televisió russa queda en llibertat

Marina Ovsiannikova haurà de pagar una multa de 280 dòlars

ARA
3 min
periodista russa

BarcelonaUna heroïna per a molts i una criminal per al Kremlin. La periodista Marina Ovsiannikova, que dilluns va interrompre un programa en directe del Canal 1 de la televisió estatal russa per mostrar una pancarta contra la guerra a Ucraïna, ha quedat finalment en llibertat. El jutjat li ha imposat una multa de 30.000 rubles (280 dòlars) després que el Kremlin denunciés el seu acte de protesta com a "hooliganisme". Se l'acusava d'una falta administrativa per haver dut a terme una protesta no autoritzada. Tant l'ONU com la Comissió Europea havien demanat explicacions sobre la situació de la periodista.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia russa la va detenir després que s'atrevís a sortir en directe per televisió amb una pancarta on es podia llegir "No a la guerra! Atureu la guerra! No us cregueu la propaganda, us estan mentint". El cartell va ser molt visible durant quatre segons, fins que els realitzadors del programa van donar pas a un vídeo gravat, i ha arribat a quasi tot el món: les imatges s'han fet virals, també a Rússia. Gairebé tota la premsa russa es va fer ressò de la protesta –tot i que amb el cartell difuminat per evitar la censura–, però a les portades d'aquest dimarts la notícia ja havia desaparegut.

Ovsiannikova, que treballa al Canal 1 de periodista, també havia gravat una declaració prèvia per justificar l'acció: hi explicava que se sentia avergonyida d'haver acceptat difondre propaganda del Kremlin durant anys i haver "convertit la població russa en zombis". La periodista, que diu que té pare ucraïnès i mare russa, qualificava la guerra a Ucraïna de "crim" i afirmava que l'únic "agressor" era el president rus, Vladímir Putin.

Protesta contra la guerra, Canal 1 Rus

La llei contra les 'fake news'

Amb la nova llei d'informació aprovada pel Kremlin, una acció com aquesta pot comportar fins a quinze anys de presó si se l'acusa de difondre notícies falses. Després de la irrupció al plató, Ovsiannikova va ser traslladada a dependències policials. La dona, editora de la secció d'Internacional de la cadena, serà jutjada per l'article 20.2 del Codi d'Infraccions Administratives, relatiu a l'organització de protestes no autoritzades, i podria suposar-li multes d'uns centenars d'euros o entre una i dues setmanes de privació de llibertat. Tot i això, des de la introducció al principi de març de la nova llei contra el descrèdit de les forces armades (article 20.3), aquesta norma s'està aplicant juntament amb l'anterior contra nombrosos manifestants. Fins ara ha suposat multes d'entre 30.000 i 50.000 rubles (entre 300 i 500 euros), encara que si es repeteixen les protestes podria implicar de tres a cinc anys de presó i, en els casos més greus, fins a quinze anys si el jutge considera que es posa en risc l'exèrcit.

Els advocats de l'entitat OVD-Info, que manté un recompte de les detencions a la Rússia de Putin, asseguraven aquest dimarts al matí que no havien pogut localitzar la periodista després de la detenció i trasllat a la comissaria d'Ostankino. La Comissió Europea també n'havia denunciat la "desaparició". Però després d'unes dotze hores de silenci, Ovsiannikova reapareixia en una fotografia penjada a les xarxes on se la veia al costat del seu advocat, presumptament en la primera vista del judici.

El Kremlin ha qualificat l'acció d'Ovsiannikova de "vandalisme" i ha informat que el Comitè d'Investigació de la Federació Russa duia a terme una verificació prèvia a la investigació contra ella, segons l'agència Tass. “Sobre aquesta dona, això és vandalisme", ha assegurat el portaveu del Kremlin, Dimitri Peskov. L'Oficina de les Nacions Unides pels Drets Humans ha demanat a les autoritats de Rússia que no adoptin represàlies contra la periodista.

stats