El periodista bielorús detingut apareix a la televisió i diu que respecta Lukaixenko
El jove confessa haver organitzat protestes contra el govern, però la seva família creu que ha estat forçat a dir-ho
MoscouEl periodista bielorús Roman Protássevitx, que va ser detingut en un avió bloquejat pel govern a Minsk, fet que va donar lloc a un conflicte diplomàtic entre Bielorússia i la Unió Europea, ha aparegut a la televisió del país aquest dijous a la nit en una emotiva entrevista en què confessa haver organitzat protestes contra el govern. I d'equiparar el president bielorús amb Hitler a les xarxes socials ha passat a lloar en directe a la cadena estatal les, literalment, “pilotes d’acer d’Aleksandr Grigorievitx Lukaixenko”. Un detall no menor de tanta hipèrbole ha sigut els termes en què s'hi ha dirigit. Perquè Protássevitx ha fet servir el patronímic del president, Grigorievitx, que quan s'utilitza a les cultures eslaves indica respecte per algú.
En la mateixa aparició pública, la tercera des de l'arrest, el 24 de maig, també confessa haver organitzat "disturbis massius" i demana als manifestants i també a la líder opositora Svetlana Tikhanóvskaia que deixin d’anar contra el règim de Lukaixenko. Seguint la línia oficial del govern bielorús, Protássevitx assenyala Polònia i Lituània com els països que estan darrere d’aquestes protestes. Allà és on es troba la major part de l’oposició bielorussa a l’exili, i a Vilnius és just on també vivia el mateix Protássevitx. El dissident ja estava prou espantat quan el van detenir després que l'avió fos forçat a aterrar a Minsk. Llavors, el periodista va assegurar a altres passatgers del mateix vol que l’esperava la pena de mort. Actualment, pels càrrecs que se li imputen podria passar fins a 15 anys a la presó.
Atès el seu historial contrari a Lukaixenko, la confessió del periodista ha sorprès a propis i estranys. Protássevitx, que va ser editor en cap del canal de Telegram de Nexta amb tan sols 26 anys, tanca el vídeo plorant mentre parla de la seva voluntat de formar una família i tenir fills.
El pare del periodista, però, no creu que cap de les aparicions les hagi fet per voluntat pròpia. En declaracions a l’agència France Presse ha afirmat que coneix el seu fill i que "mai no diria això". I ha reblat: "L’han trencat i l’han forçat a dir el que volien". L'implícit és que hauria sigut torturat.
10 dies empresonat
A la seva primera aparició pública, el mateix dia de la detenció, Protássevitx ja mostrava algunes ferides a la cara i braços malgrat que afirmava que la policia el tractava bé. En aquella ocasió, el missatge va recordar el que va enregistrar l'opositora Tikhanóvskaia dies abans de marxar a l’exili, en què demanava als manifestants que abandonessin les protestes i en què va reconèixer Lukaixenko com a president legítim del país. Temps després va confessar haver enregistrat el vídeo sota pressió.
No és l’únic cas d’acusacions de tortures per part de presoners bielorussos, entre les quals hi hauria abusos sexuals, segons denuncien experts en drets humans de les Nacions Unides. Dimarts Sciapan Latipau va intentar suïcidar-se amb un bolígraf al judici després de denunciar que l’havien torturat per arrancar-li una confessió de presumptes delictes com l’organització de disturbis i resistència a l’autoritat. També va afirmar que el van pressionar perquè parlés si no volia que la seva família i els seus amics acabessin també imputats. Les autoritats van assegurar el mateix dia que seguia viu, però se'n desconeix l'estat actual.
La complicitat de Putin
D'altra banda, el gran aliat del president bielorús, l'homòleg rus Vladímir Putin, ha evitat avui pronunciar-se sobre la qüestió mentre participava en el Fòrum Econòmic de Sant Petersburg. Un periodista li ha demanat si "faria aterrar un avió que anés de Londres a Tailàndia, per exemple, i que sobrevolés Rússia". Somrient, després d’uns instants de reflexió ha contestat: "No ho diré".
Moscou és el gran suport de Minsk, i ho ha continuat sent després de l'incident diplomàtic amb la UE arran de la detenció de Protássevitx. El ministre d’Afers Exteriors rus, Serguei Lavrov va assegurar que fer aterrar un avió per la suposada amenaça de bomba de Hamàs era "totalment raonable". Dies després Putin va rebre Lukaixenko a la seva residència de Sotxi, on van mostrar bona sintonia i fins i tot van tenir temps per xerrar sobre el bon temps que feia per nedar al mar Negre, que banya aquesta ciutat del sud de Rússia.
Sigui com sigui, les tres aparicions televisives de Protássevitx recorden les que fa servir també el règim xinès de Xi Jinping amb opositors detinguts, que apareixen per sorpresa a la televisió confessant els seus crims i mostrant-se penedits, com va passar amb el llibreter hongkonguès Gui Minhai i fins i tot amb un activista suec detingut, Peter Dahlin.
La victòria de Lukaixenko a les eleccions del 9 d'agost va desfermar mobilitzacions massives al país que denunciaven els resultats electorals com a fraudulents, unes protestes que van ser durament reprimides per les forces de seguretat.