Pelegrinatge mortal a la Meca
Més de 700 morts en una allau de pelegrins a la Meca en una cerimonia Hajj. Crítiques per la falta de mesures de seguretat
BeirutUn any més la tragèdia ha enfosquit el Hajj, la festa del pelegrinatge i un dels cinc pilars de l'islam. Almenys 717 persones han mort i 863 més han resultat ferides avui en una estampida a Mina, a pocs quilòmetres de la Meca, quan milers de persones intentaven arribar a aquest lloc sant, a l'Aràbia Saudita. L'accident arriba tan sols dues setmanes després que una gran grua es despengés i s'estavellés contra la Gran Mesquita, deixant 111 morts i gairebé 400 ferits.
Molts encara recorden la festivitat del 1990. En aquella ocasió van morir 1.426 peregrins en una allau dins del túnel que uneix la ciutat de la Meca i Mina. Des de llavors hi ha hagut més incidents similars amb desenes de víctimes. L'estampida d'avui no fa més que intensificar els temors que l'Aràbia Saudita no té encara prou infraestructures de transport i de seguretat pública per canalitzar i protegir els milions de pelegrins que s'hi apleguen durant uns pocs dies per complir amb un dels preceptes de l'islam: anar almenys un cop a la vida, si la salut i l'economia ho permeten, a la Meca.
L'elevat nombre de morts –encara amb un balanç provisional– és probable que avergonyeixi el govern de l'Aràbia Saudita, que es considera el líder del món musulmà i s'enorgulleix d'acollir els milions de pelegrins que visiten les ciutats santes de la Meca i Medina cada any. Precisament, un dels títols del monarca saudita és "custodi de les dues mesquites santes", en referència al seu deure personal de protegir els llocs i els pelegrins.
Les autoritats saudites han explicat que la causa de la tragèdia ha estat l'augment del flux de pelegrins i l'entrada sobtada d'un gran nombre de persones cap a la zona on s'havia de fer un ritual. Segons aquestes fonts, els fidels es dirigien des dels seus campaments cap al punt on havien de complir avui amb el ritual de la lapidació de les tres columnes que simbolitzen les temptacions del diable, durant el tercer dia del pelegrinatge. Es tracta d'una recreació d'un passatge de l'Alcorà en què els fidels llencen pedres contra el mur que representa Satanàs.
El ministre de Sanitat, Jaled al-Falah, ha subratllat que "l'aglomeració i l'incompliment de les instruccions [per part dels pelegrins] han estat les causes de l'incident". A més, molts fidels "caminen en direcció contrària" i fan els rituals "fora dels horaris establerts", ha lamentat.
La direcció de Defensa Civil ha obert dos centres mèdics a Mina per tractar els ferits, i més de 4.000 treballadors d'emergència treballen per assistir els afectats i portar-los a quatre hospitals de la zona.
Les xarxes socials s'han omplert de vídeos i imatges que mostren desenes de cossos sense vida estesos al carrer, molts coberts únicament amb la túnica de pelegrins.
Irfan al-Alawi, director executiu de la Fundació d'Investigació del Patrimoni Islàmic i crític amb el desenvolupament urbanístic de les ciutats santes de la Meca i Medina, respon telefònicament des de la Meca que el desastre és el resultat de "mala gestió" per part del govern saudita, atès el nombre de desastres passats.
Madawi al-Rasheed, professor antropòleg i visitant a la London School of Economics, també té una queixa: "No hi ha rendició de comptes [de les autoritats saudites]. És sorprenent que gairebé cada any hi hagi algun nombre de morts".
Abdal·lah, mort al mes de generemmascara l'apropiació de terres i grans quantitats de diners
govern saudita va castigar el Saudi Binladin Group
temporada
pelegrins nono han estat capaços d'exercir pressió sobre el govern per millorar el control de masses o la seguretat públicaels funcionaris han evitat la responsabilitat, en part, citant la doctrina islàmica