Pequín s'assegura el silenci del Parlament de Hong Kong

La participació amb prou feines arriba al 30%, la més baixa de la història de l'excolònia

ARA
i ARA

BarcelonaEl Parlament de Hong Kong sorgit de les eleccions d'aquest diumenge, marcades per la baixa participació, no tindrà pràcticament cap veu crítica amb la Xina. És el resultat dels primers comicis sota la reforma electoral imposada per Pequín, que només permet als "patriotes" presentar les seves candidatures. Un any i mig després de la repressió de les protestes prodemocràtiques per mantenir l'excolònia britànica sota un règim polític propi, la Xina se n'assegura el control. Només 20 escons són escollits directament per sufragi universal. 12.000 policies i 40.000 funcionaris han garantit que la votació es desenvolupés sense incidents.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La majoria de dirigents de l'oposició prodemocràtica estan detinguts, a l'exili o han deixat la política des que va entrar en vigor, l'any passat, la llei de seguretat nacional de Pequín. El nou sistema electoral, a més, requereix que els candidats siguin aprovats prèviament per un comitè nomenat per les autoritats autònomes proxineses.

Cargando
No hay anuncios

Només el 30% dels 4,4 milions d'habitants de Hong Kong han acudit a les urnes, la taxa més baixa de participació de la història de la ciutat, gairebé la meitat que a les últimes eleccions legislatives, el 2016, i encara menys comparat amb les eleccions als consells de districte del 2019, que van tenir una participació del 71% i els candidats independentistes hi van arrasar.

L'únic candidat elegit que no està sota la tutela xinesa és Tik Xi-Yuen, del Partit Tercera Via, que defensa que els funcionaris locals no s'han de sotmetre a les normes de la llei de seguretat nacional imposada per la Xina i sota la qual es van reprimir les protestes prodemocràtiques.

Cargando
No hay anuncios

La cap de l'executiu, Carrie Lam, que va ser promoguda al càrrec per Pequín, s'ha mostrat satisfeta i ha dit que vol promoure "interaccions pragmàtiques i racionals" amb el nou Parlament per superar els "problemes de fons" que pateix la ciutat. Starry Lee, la portaveu del principal grup proxinès, ha negat que la baixa participació es pugui interpretar com a desafecció i ha assegurat que "cal una mica més de temps perquè la gent s'adapti a aquest sistema". Per als opositors a l'exili, com Sunny Xeung, que es va refugiar als Estats Units, en canvi, es tracta d'un "boicot conscient de la població per expressar al món el seu descontentament".

Des del govern s'ha fet tot el possible per promoure la participació de la població als comicis, inclosos viatges gratuïts en transport públic, una opció que la majoria va fer servir no per acudir a les urnes sinó per visitar parcs o fer senderisme.

Cargando
No hay anuncios