AMÈRICA LLATINA
Internacional12/09/2015

Pena de presó per a l’opositor veneçolà Leopoldo López

Ara
i Ara

BarcelonaLa justícia veneçolana va condemnar dijous el dirigent opositor Leopoldo López a 14 anys de presó per haver instigat la violència durant una manifestació antigovernamental. La sentència va arribar després d’un procés judicial que la defensa va qualificar d’“injust” i el Tribunal Suprem va considerar “d’acord amb la llei”.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

López va ser sentenciat a “13 anys, 9 mesos, 7 dies i 12 hores de presó”, la condemna més alta que es pot imposar pels delictes d’instigació, associació per delinquir, danys a la propietat i incendi atribuïts al dirigent pels fets violents al final d’una marxa convocada per ell, juntament amb altres persones, el 12 de febrer del 2014.

Cargando
No hay anuncios

Després de fer-se pública la sentència, els familiars de López -que fa 18 mesos que és a la presó- i altres líders opositors van anunciar que la defensa apel·larà “els pròxims dies” contra una sentència que van qualificar de “cadena de violació sistemàtica dels drets humans” i de decisió “basada en mentides”.

Lilian Tintori, la dona de López, va demanar als seguidors del condemnat que mantinguessin la calma i va reproduir les paraules que va pronunciar el líder opositor quan va conèixer la sentència: “Poseu-me les manilles perquè aquestes manilles no me les traurà ni la jutge ni la justícia injusta; aquestes manilles me les traurà el poble de Veneçuela”.

Cargando
No hay anuncios

La condemna va causar commoció entre l’oposició i els seus principals representants la van qualificar d’“infame”, de ser una “provocació” i producte d’“una justícia podrida”.

L’organització de defensa dels drets humans Human Rights Watch (HRW) va criticar també la condemna imposada a Leopoldo López per “injusta” i va considerar que mostra “el deteriorament extrem” de l’estat de dret a Veneçuela. “Aquesta cas és una farsa”, va assegurar José Miguel Vivanco, director per a l’Amèrica Llatina de HRW, que va afegir que el judici havia estat marcat per “gravíssimes violacions”. “El ministeri públic no ha aportat evidències que vinculin López amb cap delicte i no s’ha permès als acusats exercir la seva defensa adequadament”, va denunciar Vivanco. I en una línia semblant es va expressar també Amnistia Internacional, que va lamentar la falta d’“imparcialitat judicial”.

Cargando
No hay anuncios

Denúncies internacionals

La Unió Europea va considerar que el procés contra Leopoldo López no va respectar les garanties necessàries en matèria de transparència i de procés legal, i va demanar que les instàncies d’apel·lació revisin les “severes” condemnes a López i els quatre estudiants jutjats en el mateix cas. Segons la UE, les forces de seguretat locals van impedir a diplomàtics i altres observadors independents assistir a les fases finals del judici tot i l’autorització que havia donat la justícia.