El món en bloc s'oposa a la independència del nord de Mali proclamada pels tuaregs
La Unió Africana, la Unió Europea i França declaren que no reconeixen la independència d'Azaouad
BamakoLa proclamació de la independència de la regió d'Azaouad, al nord de Mali, per part dels rebels tuaregs del Moviment Nacional per a l'Alliberament d'Azaouad (MNLA), ha rebut una resposta unànime de condemna de la comunitat internacional.
La Unió Africana (UA), que agrupa tots els països del continent excepte el Marroc –pel reconeixement de la independència del Sàhara Occidental–, ha dit en un comunicat que rebutja "fermament aquest anunci, que és nul i no té cap mena de valor. [El cap de la Comissió de la UA, Jean Ping] crida la comunitat internacional a donar un suport total a aquesta posició de principis de l'Àfrica".
La Unió Europea (UE) també ha defensat la integritat territorial de Mali. "La UE ha deixat molt clar al llarg d'aquesta crisi que respecta la integritat territorial de Mali", en paraules de Catherine Ashton, l'alta representant de la Política Exterior comunitària, que també ha expressat el suport de la Comissió Europea als esforços de la Comunitat Econòmica dels Estats de l'Àfrica Oriental (CEDEAO) per trobar una "solució ràpida" a la situació.
En la mateixa línia, el ministre de Defensa francès, Gérard Longuet, ha manifestat que es tracta d'una declaració unilateral que "no té sentit" perquè no serà reconeguda pels altres estats. Uns 5.000 ciutadans gals vivien a l'excolònia francesa abans de l'esclat del cop d'estat militar, el 22 de març, per la incapacitat de l'exèrcit de combatre els rebels del nord.
També el primer ministre d'Algèria, Ahmed Ouyahia, ha defensat la unitat del país veí i ha fet pública la seva preocupació pel pes dels islamistes en la rebel·lió maliana.
Rebuig de totes les formacions de Mali
D'altra banda, els principals partits polítics i agrupacions de la societat civil de Mali han condemnat la declaració de l'estat d'Azaouad. El portaveu del Front Unit per la República i la Democràcia (FRD), Siaka Diakité, ha assegurat que aquesta plataforma, composta per una trentena de partits i ONG, condemna aquesta declaració. Diakité, secretari general de la Unió de Treballadors malians, ha afegit que el seu grup "exigeix la restauració de tot el territori malià".
El portaveu d'aquesta aliança, que va néixer com a resposta al cop militar que el passat 22 de març va enderrocar el president Amadou Toumani Touré i que exigeix la restauració total de l'ordre constitucional anterior, assegura que estan preparant un comunicat de condemna a la declaració d'independència.
Així mateix, la plataforma Moviment Popular del 22 de març (MP 22), que dóna suport als colpistes, ha mostrat també el seu rebuig a la divisió del país. Loum Kaita, encarregat de comunicació del MP 22, ha instat la població del nord del país a no cedir davant els rebels, que entre el 30 de març i l'1 d'abril van obtenir el control de les tres principals ciutats del nord del país –Kidal, Gao i Tombouctou.
L'MNLA ha anunciat aquest divendres la "independència de l'estat d'Azaouad", regió d'una extensió de 850.000 quilòmetres quadrats i situada al nord de Mali, i ha demanat a la comunitat internacional el seu reconeixement.
En un comunicat signat pel secretari general del grup, Bilal Ag al Sharif, i difós avui a la seva pàgina web, l'MNLA ha insistit també en el reconeixement i el respecte de les fronteres veïnes, que ells no volen alterar.
Decisió consensuada
Segons Al Sharif, la decisió ha sigut presa després de contactes amb els diferents òrgans representatius del moviment, que es va aixecar en armes contra el poder central de Bamako el 17 de gener, per exigir l'autodeterminació d'Azaouad.
Fins ara, la junta militar colpista coneguda com el Comitè Nacional per a la Recuperació de la Democràcia i la Restauració de l'Estat (CNRDRE) no s'ha pronunciat sobre la proclamació d'independència d'Azaouad.
No obstant això, en un comunicat difós ahir dijous a Bamako, poques hores abans d'aquesta declaració i després que els tuaregs haguessin anunciat l'"alliberament" del nord del país, el portaveu del CNRDRE, Amadou Konare, va instar a una intervenció de nivell internacional.
"El CNRDRE insta a una acció regional per a la salvaguarda de la integritat territorial, de l'estabilitat i del desenvolupament de Mali, així com de tota la regió del Sahel", va dir Konare a la nota publicada.
La comunitat internacional no reconeix la legitimitat del moviment tuareg al nord de Mali, ni la dels colpistes, encapçalats pel capità Amadou Haia Sanogo, a Bamako, a qui reclama la reinstauració total de l'ordre constitucional.