Els partits del govern grec esperen aprovar l'acord amb la troica
En els últims dies, sis membres del govern han dimitit en protesta contra l'esmentat pacte, que inclou severes mesures d'austeritat, i el partit ultradretà LAOS ha abandonat l'executiu
GrèciaEls partits que formen la coalició de govern de Grècia, el socialdemòcrata Pasok i la conservadora ND (Nova Democràcia), esperen tirar endavant sense problemes l'acord amb la troica, que es vota aquest diumenge al Parlament hel·lè, segons els diputats consultats.
Tot i això, no serà una sessió plenària fàcil per als partits que votaran a favor del nou rescat europeu. Els seus adversaris en aquesta votació, entre els quals hi ha el Partit Comunista, no seran condescendents amb el 'sí', ja que implicarà noves restriccions que poden suposar per al país acceptar aquesta i noves i dures retallades. De moment, el líder dels comunistes a la cambra, ha agafat un esborrany de l'acord entre la troica i el govern hel·lè i l'ha llençat mentre parlava, amb els crits i queixes dels seus companys de formació.
En els últims dies, sis membres del govern han dimitit en protesta contra l'esmentat pacte, que inclou severes mesures d'austeritat, i el partit ultradretà LAOS ha abandonat l'executiu.
A més, 25 diputats socialdemòcrates i 13 de ND han avisat públicament que no votaran a favor de les draconianes mesures d'ajust exigides per la tríada (el Fons Monetari Internacional, el Banc Central Europeu i la Unió Europea) a canvi d'un préstec de 130.000 milions d'euros que eviti la fallida del país.
Amb tot, el diputat Paris Kukulópulos (Pasok) es va mostrar segur que "més de dos terços del Parlament" (200 dels 300 diputats) votaran a favor de la llei.
Un alt càrrec parlamentari de ND, que sol·licita l'anonimat, assegura que esta "satisfet" perquè el nombre de diputats del seu grup que votarà en contra del text és "inferior a 15".
Poques possibilitats per al 'no'
Els partidaris del 'no' són també conscients que, probablement, l'acord serà ratificat en el ple, en la votació que s'espera per a la mitjanit.
"Hi ha poques probabilitats que la llei no passi, però encara ens queda certa esperança", comenta al seu torn el diputat Zeódors Dritsas, de la coalició esquerrana SYRIZA.
Amb tot, l'ambient del debat parlamentari, que ha començat aquest diumenge a les 14.00, és tens després que la vicepresidència de la cambra rebutgés la petició de SYRIZA de consultar la constitucionalitat del text pactat.
Això ha provocat una sonora reacció dels partits d'esquerra presents a l'hemicicle. "Si la llei s'aprova, la capacitat de negociació del país es veurà reduïda dramàticament. Els mercats hauran guanyat la guerra contra els Estats", ha criticat Dritsas.