Barcelona.Els partits de centredreta islandesos van començar ahir les negociacions per formar govern, després de confirmar-se el triomf a les eleccions de dissabte. El Partit de la Independència (que va obtenir el 26,7% dels sufragis) i el Partit Progressista (24,4%) tindran cadascun 19 diputats a l'Althing, el Parlament islandès, després de vèncer els socialdemòcrates (12,9%), que han governat el país des de la crisi financera del 2008, amb bons resultats macroeconòmics però amb retallades i una inflació que ha disparat l'endeutament, perquè la majoria d'hipoteques estan referenciades als preus.
El resultat electoral torna el poder a mans dels mateixos partits que governaven en els anys de bonança en què es va gestar la fallida. Cinc anys de retallades, hipoteques disparades i controls per evitar la fuga de capitals s'han traduït en càstig electoral a l'esquerra. "Oferim un camí de creixement, de protecció social, de benestar i de creació d'ocupació", va prometre Bjarni Benediktsson, el candidat més ben situat per arribar a primer ministre. "El que no farem és apujar els impostos i abaixar els nivells de vida de la gent", va dir el líder conservador, un exfutbolista professional de 43 anys. El Partit de la Independència també es va mostrar obert a la coalició conservadora.
Els dos partits van governar Islàndia (sovint en coalició) entre el 1980 i el 2009, quan la crisi financera va portar a una revolta popular que els va obligar a deixar el govern.
"La gent ha votat el que es mereix -deia a l'ARA Jakobína Daviosdóttir, agent de viatges-; és trist però cert. Si ha guanyat l'oposició, en part, és perquè l'anterior govern, d'esquerres, el que va haver de fer són retallades i coses poc populars". Després de la fallida, els socialdemòcrates van aconseguir estabilitzar l'economia amb un paquet de rescat que el Fons Monetari Internacional ha considerat exemplar, però ha estat impopular. Els dos partits guanyadors aposten per congelar les negociacions d'adhesió a la UE.