Tres morts en els enfrontaments entre manifestants i l'exèrcit a Zimbàbue

El partit de Mugabe manté la majoria al Parlament en les primeres eleccions sense el dictador

Un seguidor de Nelson Chamisa amb un con al cap en una barricada incendiada
Marta Rodríguez
01/08/2018
2 min

BarcelonaTres persones han mort aquest dimecres en els durs enfrontaments entre la policia i l’exèrcit de Zimbàbue i els simpatitzants del candidat opositor, Nelson Chamisa, que van sortir al centre de la capital, Harare, per protestar pel retard en la publicació dels resultats definitius de les eleccions presidencials de dilluns. L’ajornament i el silenci que manté l’organisme electoral, depenent del govern copat per antics col·laboradors de Robert Mugabe, ha fet créixer el malestar i la sospita entre un electorat confiat amb el canvi. Els crítics amb el règim temen que darrere de tot plegat s’amaga la manipulació del resultat per donar com a guanyador l’oficialista Emmerson Mnangagwa, actual president interí des de la caiguda de Mugabe en el cop d’estat del novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

En contrast amb la normalitat de la jornada electoral, i sense fer cas de les crides a la calma que ha llançat Mnangagwa, centenars de seguidors de Chamisa i el seu Moviment pel Canvi Democràtic van sortir als carrers i van instal·lar barricades al voltant de la seu de la Comissió Electoral.

El govern ha ordenat el desplegament de policies i militars pel centre de Harare, que, armats amb pistoles, bales de goma i canons d’aigua, van reprimir els manifestants. Segons el govern, l’operació buscava pacificar la via pública, però a les imatges que els internautes van penjar a les xarxes socials la zona semblava una àrea de guerra, amb helicòpters sobrevolant la ciutat i tancs patrullant els carrers. A les xarxes socials, els testimonis detallen la forta resposta, amb imatges de policies colpejant amb pals i perseguint manifestants.

A costa de la violència al carrer, els dos partits amb opcions de succeir el vell Mugabe es van acusar mútuament. Per una banda, el Moviment pel Canvi Democràtic de Chamisa va titllar d'“injustificable” que l’exèrcit dispersés els manifestants amb trets de foc real mentre manipula els resultats electorals. El president interí, i impulsor del cop d’estat, va demanar a la formació opositora que retirés els seus seguidors de la via pública per no interrompre el procés electoral.

Termini fins dissabte

Malgrat les protestes, la Comissió Electoral disposa legalment de termini fins dissabte per donar a conèixer el guanyador de les presidencials, i assegura que el retard es deu al fet que la majoria de les candidatures no han validat els resultats, un requisit exigit abans de la publicació oficial. Chamisa, com ja va fer el dia anterior, s’ha reivindicat guanyador del “vot popular” i ha assegurat a través de Twitter que cap “manipulació dels resultats” alterarà la voluntat de la ciutadania.

Els observadors de la Unió Europea, que per primer cop en 16 anys han sigut convidats per seguir la jornada, han admès que han detectat a les eleccions intimidació cap als votants i han qüestionat els retards en la publicació dels resultats presidencials, com també va fer la candidatura de Chamisa.

On sí que hi ha resultats és als comicis legislatius que es van celebrar també dilluns. Són un cop dur per al Moviment pel Canvi Democràtic, que ha tornat a perdre. El ZANU-PF de Mnangagwa i Mugabe ha revalidat la majoria absoluta, tot i que perdent pes, amb 144 dels 210 escons en joc, mentre que el partit opositor n’obté 61.

stats