El Partit Comunista xinès vol reforçar el control de les empreses i l’alta tecnologia
Comença a Pequín la reunió anual del Parlament per fixar les polítiques del govern per a aquest any
PequínPossibles nomenaments, estímuls econòmics i un major reforç del control del Partit Comunista xinès sobre les polítiques a executar és el que s'espera de la reunió anual del Parlament xinès. Encara que tot arriba consensuat al plenari, aquest any la incertesa econòmica i la necessitat d'aclarir dubtes sobre possibles nomenaments ha fet que hi hagi moltes expectatives al voltant de l'esdeveniment polític més important de l'any a la Xina que comença aquest dilluns a Pequín amb grans mesures de seguretat.
Es tracta del que es coneix popularment com les “dues sessions”, lianghui en xinès. D'una banda, la sessió de la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CCPPX), que és un òrgan assessor amb més de dos mil representants de la societat civil, que proposa iniciatives polítiques al govern. I d'una altra, dimarts s'inaugurarà la segona sessió, o sigui l'Assemblea Popular Nacional (APN), la reunió anual del Parlament xinès. El primer ministre, Li Qiang, llegirà l’informe de treball i donarà a conèixer dades essencials, com ara l’objectiu de creixement del PIB, el pressupost de Defensa o el de polítiques socials.
El 2024 és l'any del retorn a la normalitat. Per primera vegada després de quatre anys de pandèmia, els legisladors poden arribar a Pequín sense que hi hagi cap límit sobre el nombre d'assessors que els poden acompanyar. Prop de 3.000 assistiran al plenari. Tampoc hi ha restriccions sobre la quantitat de periodistes que podran presenciar les sessions al Palau del Poble. Amb tot, els informadors s'han hagut de sotmetre a una PCR per obtenir l'acreditació de premsa. Segons l'organització, uns tres mil periodistes, la majoria xinesos, hi assistiran.
La litúrgia del plenari anual, que reuneix l'elit del Partit Comunista xinès, es repetirà sense canvis. Després de les cerimònies d'obertura de les dues sessions, totes les reunions se celebren a porta tancada. Dijous el ministre d'Afers Estrangers farà una roda de premsa en què fixarà l'agenda de la Xina en relacions internacionals. En acabar el lianghui, el primer ministre concedirà la seva conferència de premsa anual. En tots dos casos totes les preguntes estan pactades amb els mitjans seleccionats amb setmanes d'anterioritat.
Presència policial
També es manté la tradició de no anunciar quants dies duraran les “dues sessions”. S'especula que es clausuraran al voltant del 12 de març, ja que és el dia que s’aixecaran algunes mesures de seguretat, com ara la prohibició de volar planadors, drons o estels sobre la capital. La presència policial és visible a la ciutat amb el desplegament d’agents a cruïlles, ponts i altres punts sensibles. També han crescut els controls al metro i a les estacions de tren.
La desacceleració de l’economia, el malestar social que provoca l’augment de l’atur i la crisi del sector immobiliari dibuixen un panorama diferent del de l’any passat, quan el president xinès, Xi Jinping, acabava d’assegurar-se un històric tercer mandat. És difícil que Xi modifiqui la seva agenda que, segons alguns analistes, prioritza la seguretat nacional sobre el creixement econòmic i el comerç. Les reunions prèvies de les últimes setmanes així ho indiquen. S'ha aprovat una reforma de la llei de Protecció de Secrets d'Estat ampliant el seu abast a l'entorn empresarial, en allò que s'ha anomenat “secrets de treball”, que fins i tot afectarien les empreses estrangeres. També s’ha anunciat que les polítiques d’estímul per desenvolupar l’alta tecnologia quedaran directament sota la guia del Partit Comunista xinès.
S'espera que s'anunciï un objectiu de creixement al voltant del 5%, i també algun missatge concret per millorar la confiança empresarial. El retard de l'edat de jubilació fins als 65 anys pot ser un dels temes candents, ja que genera rebuig entre la ciutadania. Tot i això, el govern és conscient de la necessitat d'actuar davant el problema de l'envelliment i fer equilibris parant més atenció a les polítiques socials per evitar el descontentament de la població.
Del govern estrenat fa un any, dos homes de Xi han caigut de l’organigrama. Són el ministre de Defensa, Li Shangfu, investigat per corrupció, i el ministre d'Afers Estrangers, Qin Gang, desaparegut des del mes de juliol i suposadament relacionat amb un possible cas d'espionatge. Tots dos van ser destituïts com a consellers d'Estat i es veurà si són substituïts a la cúpula del poder. La caiguda dels dos ministres revela les tensions dins del poder.
S'examinarà amb lupa el llenguatge que s'utilitzi sobre Taiwan per analitzar les intencions de Pequín. No serà el mateix si es parla de “lluitar” contra la independència o es rebaixa el to amb paraules menys compromeses, com ara “oposar-se”. Al final de les sessions es votarà i amb tota seguretat s'aprovaran les resolucions. La pràctica de la unanimitat és tradició en aquestes sessions, però amb Xi Jinping al poder, fins i tot s'ha accentuat el consens. Mentre que el 2013, el primer any de Xi al capdavant del país, els informes es van aprovar amb el 85,3% dels vots, el 2023 va augmentar l'acceptació fins al 98,6%. Aquest any, davant l'increment de les dificultats, caldrà veure si hi ha algun vot més de càstig.