Internacional23/10/2019

El Parlament de Hong Kong retira oficialment la polèmica llei d'extradició

La cap de l'executiu, Carrie Lam, ja havia anunciat la mesura el 4 de setembre

Ara
i Ara

BarcelonaJa ho havia anunciat el 4 de setembre la cap de l'executiu de Hong Kong, Carrie Lam. "El govern retirarà formalment la llei d'extradició amb l'objectiu de calmar la preocupació pública", va assegurar llavors, en compareixença oficial, la mandatària. Aquest dimecres, un mes i mig després, el Parlament de Hong Kong ha materialitzat l'anunci de Lam i ha retirat de manera oficial la polèmica mesura, que va originar les protestes multitudinàries que es repeteixen en aquesta excolònia britànica des de principis del mes de juny perquè consideraven que era un intent més de la Xina per limitar les llibertats dels honkonguesos. El pas estava fet, i l'acció del Parlament d'aquest dimecres ha estat simplement un tràmit.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Per il·lustrar clarament la posició del govern respecte a aquesta proposta, anuncio la retirada de la llei", ha deixat clar el ministre de Seguretat, John Lee, durant la sessió del Consell Legislatiu -l'assemblea de Hong Kong-. El ple, però, no ha pogut acabar: poc després del seu inici, s'ha hagut de suspendre perquè la bancada prodemocràtica ha començat a cridar consignes contra Lee, a qui li han demanat que dimiteixi, tal com reclamen els manifestants.

Cargando
No hay anuncios

I és que la mateixa Carrie Lam sap que la desestimació de la controvertida llei -que, segons opositors hauria permès que la Xina processés la dissidència- no posarà fi a les protestes.

Cargando
No hay anuncios

El moviment honkonguès ha anat sumant demandes a mesura que passaven les setmanes i, ara per ara, n'hi ha cinc de principals: una investigació independent sobre la brutalitat policial durant les manifestacions, l'amnistia dels detinguts, la retirada del nom revoltes a les manifestacions del 12 de juny, i el sufragi universal per escollir al cap de l'executiu local. També exigeixen que Hong Kong s'allunyi dels tentacles d'influència de Pequín.

Cargando
No hay anuncios

Connie, una manifestant de 27 anys, explicava aquest dimecres a l'agència de notícies Reuters que la mesura de Carrie Lam "és massa petita i arriba massa tard". Un missatge compartit per la majoria de joves opositors que han continuat sortint al carrer. "Hi continuen havent altres demandes que el govern ha de respondre, especialment el problema de la brutalitat policial", ha afegit la jove.

En aquest sentit, Lam argumenta que no pot complir aquestes mesures perquè, segons reitera, no depenen únicament d'ella.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lelament, el diari Financial Times ha explicat, també aquest dimecres, que la Xina estaria valorant apartar Lam del càrrec. Segons el rotatiu nord-americà, el govern xinès s'ho estaria planejant com una mesura per retornar la calma a Hong Kong. Un dels motius que fa dubtar Pequín és que, en cas de materialitzar aquesta proposta, els manifestants ho podrien entendre com una nova victòria del seu moviment.