Internacional31/01/2019

El Parlament Europeu reconeix Guaidó com a president interí legítim de Veneçuela

L'Eurocambra aprova la resolució que també demana el mateix a tots els estats de la UE

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesPer al Parlament Europeu i la majoria dels seus eurodiputats, Juan Guaidó és el president interí legítim de Veneçuela. Així ho ha aprovat aquest dijous l'Eurocambra en una resolució que va impulsar el mateix president, Antonio Tajani, la setmana passada, després de constatar que Nicolás Maduro no tenia cap intenció de cedir a l'ultimàtum de la UE impulsat per Espanya per convocar eleccions. La resolució expressa el "suport absolut al full de ruta" de Guaidó i insta tots els països de la UE a fer el mateix fins que "es puguin convocar noves eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles per restablir-hi la democràcia".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tots els eurodiputats del grup popular (EPP) i els socialistes (S&D) han votat a favor de la resolució, de la qual també en són redactors el grup dels conservadors i reformistes (ECR) i el grup liberal (ALDE). També s'hi han decantat a favor alguns diputats ecologistes i euroescèptics i un de sol de l'Esquerra Unida Europea. Finalment, la votació ha tirat endavant amb 439 vots a favor, 104 en contra i 88 abstencions.

Cargando
No hay anuncios

Durant el debat del text, Tajani ha tornat a mostrar el seu suport explícit a Guaidó, que ràpidament l'hi ha agraït via telefònica, com ell mateix ha tuitejat: "Agraeixo el seu suport en nom de tots els veneçolans". De fet, Tajani s'ha mostrat molest en un moment del debat en què, mentre assegurava que el Parlament Europeu estava preocupat per la democràcia i el benestar dels ciutadans de Veneçuela, alguns dels eurodiputats han rigut just després de l'afirmació.

Cargando
No hay anuncios

Un cop aprovada la resolució, Tajani s'ha mostrat satisfet: "És un plaer dir que el Parlament Europeu reconeix Guaidó com el president legítim de Veneçuela. És la primera institució europea a fer-ho i demanem als estats membres que facin el mateix com més aviat millor per tenir una posició única i forta". Precisament per abordar aquesta qüestió els ministres d'Exteriors de la UE estan reunits des d'aquest dijous fins demà a Bucarest. L'alta representant de la UE, Federica Mogherini, ha comparegut aquest matí després de la primera part d'aquesta trobada, però encara no ha fet cap pronunciament sobre la resolució del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

Mogherini sí que s'ha pronunciat sobre la detenció dels periodistes d'Efe, que ha condemnat en nom dels Vint-i-vuit estats membres, com també ha fet el Parlament Europeu a través d'una esmena inclosa a última hora a petició de l'eurodiputat popular espanyol Esteban González Pons.

La resolució aprovada no és vinculant, però és un pas polític important que afegeix més pressió internacional al president de Veneçuela, Nicolás Maduro. A més, el text també va acompanyat de la proposta del Parlament Europeu perquè l'alta representant de la UE tiri endavant amb el grup de contacte que diversos països de la UE (amb Espanya al capdavant) havien acordat impulsar ja l'octubre passat. L'objectiu és mediar "de cara a la celebració d'un acord sobre la convocatòria d'eleccions presidencials lliures, transparents i creïbles basades en un calendari definit de comú acord, la igualtat de condicions per a tots els actors, la transparència i l'observació internacional".

Cargando
No hay anuncios

Què ha votat cada partit?

Els eurodiputats del Partit Poular i Ciutadans han estat alguns dels més actius a l'hora de promoure la resolució. I, per això, també han estat els més contundents en les seves declaracions. El portaveu del PP a l'Eurocambra, Esteban González Pons, ha demanat que Europa no sigui "equidistant" i ha titllat Nicolás Maduro de tirà, deixant clar que per això mateix no valia la pena donar-li ni tan sols un termini de temps màxim per convocar eleccions abans de reconèixer Guaidó. En la mateixa línia s'ha pronunciat el parlamentari de Ciutadans Javier Nart, que s'ha mostrat "satisfet" de la unitat mostrada pels "principals" partits espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Des dels socialistes espanyols, Ramón Jáuregui ha assegurat que "la UE té una enorme capacitat d'influència", que farà servir per "trobar una solució pacífica i pactada a la crisi veneçolana". La principal diferència entre el to dels socialistes i el del PP i Ciutadans és que aquests últims lamenten que Maduro no accedís a convocar eleccions com la UE havia reclamant i que continuen insistint en la necessitat de convocar-les immediatament, en comptes de posar tot l'èmfasi en el reconeixement de Guaidó.

A la part contrària hi ha els eurodiputats d'IU i de Podem, que han votat en contra de la resolució, com també els d'Equo, ICV, BNG i ERC. Ernest Urtasun ha deixat clar en un tuit que des del seu punt de vista la resolució és un "gest antidemocràtic i irresponsable, que compromet la imprescindible feina que ha de fer el grup internacional de contacte". Des de Podem, Miguel Urbán ha qualificat "d'ingerència injustificable" el text. Assegura que "la UE fomenta un escenari de guerra i enfrontaments que patirà el poble de Veneçuela". El diputat del PDECat Ramon Tremosa s'hi ha abstingut.