Europa
Internacional10/03/2023

París i Londres enterren les diferències: "És un nou començament"

Macron i Sunak acorden enfortir la cooperació per frenar la immigració clandestina

ParísEl primer ministre britànic, Rishi Sunak, arribava aquest divendres al migdia a París a bord d'un Eurostar per reunir-se amb el president de França, Emmanuel Macron. En comptes de fer-ho en avió, Sunak ha triat fer el viatge en el tren que uneix la capital francesa i la britànica per sota del canal de la Mànega. Un gest aplaudit per l'Elisi, amb fotos difoses a Twitter pel ministre de Transports francès, que ho ha vist com el símbol del "lligam indestructible" entre França i el Regne Unit. Un missatge en va: des del Brexit, els dos països han patit importants friccions que havien desembocat en un distanciament polític públic i notori.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Sunak i Macron han girat full a la crisi i han proclamat l'inici d'una nova etapa de relacions més estretes i amables. "És un moment de retrobament, de tornar a connectar, és un nou començament”, ha resumit el president de la República al costat d'un somrient Sunak després de la trobada al Palau de l'Elisi. No es feia una cimera franco-britànica des del 2018. A partir del 2019, les tensions entre Macron i l'aleshores primer ministre britànic, Boris Johnson, van fer molt complicades les relacions entre els dos països i s'havien refredat fins al punt que l'antecessora de Sunak, Liz Truss, va rebutjar en un acte afirmar si França era "un país amic o enemic". L'anomenada "crisi dels submarins", les topades pel Brexit –sobretot per la pesca– i la qüestió dels immigrants que travessen el canal de la Mànega havien fet més profunda la crisi. El lligam "indestructible" no era tan evident.

Cargando
No hay anuncios

Amb Rishi Sunak, d'un tarannà més diplomàtic i menys provocador que Johnson, les aigües semblen haver-se calmat. La reunió dels dos líders certifica l'acostament. La cimera "simbolitza un nou inici, hem de mirar tots cap al futur", ha destacat el conservador britànic amb unes paraules molt similars a les de Macron. El context internacional, amb la guerra a Ucraïna, amb un ambient social convuls a França i al Regne Unit, amb mobilitzacions ciutadanes històriques –per la reforma de les pensions a França i per la inflació el Regne Unit–, i amb la qüestió de la immigració al canal de la Mànega com a centre de les preocupacions polítiques, sobretot a Londres, els dos mandataris han optat per refer ponts. "La nostra llarga història, la nostra proximitat i la nostra visió compartida dels reptes globals fan que una estreta associació entre el Regne Unit i França no només sigui important, sinó que sigui essencial", ha subratllat Sunak.

Cargando
No hay anuncios

Més diners per frenar l'arribada de migrants

La guerra a Ucraïna ha estat un dels temes més destacats de la cimera, però en les relacions entre els dos països, el més rellevant és la immigració. És una carpeta d'alt voltatge polític al Regne Unit i per al seu primer ministre, que aquesta mateixa setmana ha anunciat que el seu govern impulsarà una polèmica llei per posar fi a l'arribada d'estrangers de forma irregular a través del canal de la Mànega. Segons el projecte de llei que va presentar la ministra de l'Interior britànica, Suella Braverman, els immigrants que entrin irregularment al país no tindran dret a demanar asil, una proposta que ha aixecat molta polseguera perquè implica retornar els migrants al seu país d'origen o a un "país tercer".

Cargando
No hay anuncios

En les seves relacions amb París, la prioritat per a Londres és assegurar-se la cooperació de França en la lluita contra la immigració clandestina. Si al novembre els dos governs ja van signar un acord per reforçar els mitjans humans i materials de França per impedir que els migrants arribin al Regne Unit, a la cimera d'avui s'ha anunciat que Londres pagarà encara més diners a París perquè augmenti els seus recursos al canal de la Mànega. En total seran 541 milions des d'ara i fins al 2026 destinats a la lluita contra la immigració clandestina. Està previst que 500 agents més patrullin les platges franceses i que es creï un nou centre de detenció al nord de França.

Cargando
No hay anuncios

Aquest divendres mateix, l'agència europea de fronteres (Frontex) ha fet públic que durant els dos primers mesos d'aquest any l'arribada d'immigrants clandestins al Regne Unit a través del canal de la Mànega ha augmentat un 82% en relació amb el mateix període del 2022. A la roda de premsa, un periodista britànic li ha preguntat a Sunak si el seu govern es planteja retornar a França els immigrants que arribin a través del Canal, però el líder del partit conservador ha esquivat la pregunta. S'ha limitat a subratllar que la cooperació en matèria d'immigració entre París i Londres "està a un nivell que no s'havia vist mai".