París està construint l’hort urbà més gran del món

Més d’una vintena d’horticultors s’encarregaran de conrear la terra a partir de la primavera que ve

Un hort urbà a París
Alícia Sans
17/08/2019
3 min

ParísParís, Ciutat de la Llum i aviat de l’horticultura? La capital francesa tindrà l’hort urbà més gran del món. Estarà situat en el terrat d’un dels pavellons, encara en construcció, del parc d’exposicions de la Porta de Versalles, al sud-oest de la metròpolis. Un oasi urbà de 14.000 m(2) -l’equivalent a dos camps de futbol-, que produirà més de 1.000 quilos de fruites i verdures al dia en temporada alta, de fins a trenta classes diferents: tomàquets, albergínies, pebrots, bledes, enciams, espinacs i maduixes, però també flors comestibles. Més d’una vintena d’horticultors s’encarregaran de conrear la terra a partir de la primavera que ve, quan oficialment s’inaugurarà aquest terrat verd.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La idea és que l’hort alimenti “els restaurants del parc, però també els habitants del sud de París i dels municipis veïns, [ja sigui] directament o bé a través de la distribució, dels menjadors col·lectius i dels hotels”, detallen des d’Agripolis, l’empresa d’agricultura ecològica al capdavant de la gestió d’aquest projecte, juntament amb Cultures en Ville. De fet, l’espai inclourà un bar-restaurant gestionat pel grup Le Perchoir -que ja ha ocupat diversos terrats de París-, amb una carta plena de productes provinents de l’hort, esclar. De moment, però, aquest és l’únic restaurant que se sap del cert que es proveirà allà mateix, segons han explicat a l’ARA des d’Agripolis. La resta -el parc d’exposicions compta amb almenys quaranta establiments de restauració- encara està per definir.

Per accedir a la venda directa, els ciutadans s’hauran de subscriure a un sistema d’abonament que oferirà cistells de fruites i verdures de forma periòdica. Un mètode que altres empreses com Potager City ja utilitzen. Aquells que ho vulguin, també podran llogar -encara no se sap a quin preu- una de les 140 porcions de parcel·les que Agripolis posarà a disposició per cultivar el seu propi hort ecològic.

Si bé l’extensió de l’hort sembla que no té límits, aquest oasi urbà haurà d’adaptar-se a certs aspectes com ara la permeabilitat i el pes. És per això, per exemple, que s’utilitzarà la tècnica de cultiu vegetal anomenada aeropònica, en la qual les arrels es mantenen exposades a l’aire i es reguen amb una solució nutritiva. En aquest cas, nutrients ecològics. De fet, tot i respectar els estàndards de l’agricultura ecològica, és a dir, no s’utilitzaran conservants químics ni pesticides, els productes no tindran el distintiu d’“ecològics” perquè la reglamentació francesa exigeix per a això que les plantes es conreïn al sòl, segons expliquen des de Cultures en Ville. Malgrat això, l’objectiu segueix sent el mateix: fer d’aquest hort urbà un model a escala mundial en matèria de producció responsable, respectant els cicles de la naturalesa i limitant al màxim la petjada de carboni. L’espai també oferirà visites pedagògiques, tallers per a les empreses i esdeveniments.

La capital francesa compta ja amb altres projectes d’agricultura urbana tot i que de mides molt més petites. És el cas de La Recyclerie, situada en una antiga estació de trens al nord de la ciutat, amb gairebé 1000 m(2). O bé La Caverne, on es cultiven productes ecològics a petita escala en un pàrquing subterrani en desús, alhora que es promou la inserció laboral al barri obrer on estan situats, també al nord de la ciutat, prioritzant els llocs de treball per als veïns.

El repte de crear l’hort urbà més gran al món en un terrat forma part de la metamorfosi que Viparis, l’empresa que gestiona Paris Expo Porte de Versailles, està portant a terme en aquest immens parc d’exposicions (216.000 m(2) ) des de fa quatre anys. Situat al districte 15 de la capital, a tocar de la circumval·lació, la reforma engloba la construcció de dos hotels, un restaurant gastronòmic capitanejat pel xef francès Guy Martin, i el nou pavelló número 6, on s’instal·larà l’hort.

La cirereta del pastís la posarà l’arquitecte Jean Nouvel, encarregat de dissenyar la façana d’aquest mateix pavelló, tot i que altres arquitectes de renom com Christian de Portzamparc també participaran en la renovació del parc. Amb tot, el pavelló 6 no serà l’únic que es vegetalitzarà: els edificis 2 i 3 també comptaran amb terrats verds, tot i que en menor mesura. En total, el parc tindrà 52.000 m( 2) de teulades verdes, segons Viparis.

Aquest projecte concorda amb la promesa de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, de vegetalitzar 100 hectàrees de cara a l’any que ve, i que un terç siguin dedicades a l’agricultura urbana.

stats