Les protestes dels 'armilles grogues' van bloquejar ahir al matí centenars de camions a la Catalunya Nord. Concretament, els vehicles de gran tonatge van quedar aturats entre el Pertús i la sortida de Perpinyà nord. Amb aquesta mesura pretenien que els cotxes no paguessin el peatge i, per tant, que el govern francès no cobrés. Així mateix, a mig matí els Mossos van tallar les entrades 1 i 2 de la Jonquera i, després, les de Figueres. D’aquesta manera es va intentar evitar que l’autopista AP-7 es veiés afectada per les protestes dels 'armilles grogues', que van provocar que centenars de camions quedessin bloquejats entre els peatges del Voló i de Perpinyà. Els manifestants permetien el pas dels turismes i puntualment d’algun camió. Tot i això, les retencions al nord de Catalunya en direcció a França van ser molt importants i es van formar cues quilomètriques de transportistes que es resignaven a esperar que els deixessin passar. Entre els conductors, alguns s’ho prenien amb paciència i alguns altres –la majoria francesos– aplaudien la protesta i encoratjaven els manifestants a continuar lluitant.
Macron, del tot desbordat pels ‘armilles grogues’
Més de 1.300 detinguts en una nova jornada de protestes amb enfrontaments violents amb la policia
ParísTot estava preparat per evitar noves escenes de violència com les que es van viure a París l’1 de desembre. El govern presidit per Emmanuel Macron va passar ahir a l’ofensiva: la policia va detenir centenars de persones abans que intentessin unir-se a la manifestació dels 'armilles grogues' a la capital francesa, que va reunir 10.000 participants. A les 10 del matí ja hi havia hagut 343 detencions. Al final del dia eren 1.385 els detinguts a tot el país, en unes protestes que van mobilitzar més de 125.000 persones.
L’Elisi temia que el quart dissabte consecutiu de protestes d’aquest moviment social, que té per emblema l’armilla reflectora dels automobilistes, fos d’una “gran violència”. Des de primera hora, la policia va efectuar nombrosos controls en diversos llocs de la capital. Els agents inspeccionaven bosses i motxilles per requisar ulleres de protecció, màscares antigàs i cascos. Hi va haver controls a les estacions de tren i als peatges de les autopistes, en què es van confiscar martells, bats de beisbol, boles de petanca i pots de pintura.
Però ni les detencions massives ni les mesures “excepcionals” de seguretat van impedir que es desencadenés la violència als marges de la manifestació dels 'armilles grogues', que al matí es van concentrar majoritàriament als Camps Elisis. Uns 1.500 manifestants es van reunir en aquesta avinguda, encerclats per un fort dispositiu de seguretat.
El govern va mobilitzar 89.000 agents de l’ordre a tot el país, 8.000 dels quals a París. Al peu de l’Arc de Triomf, dos vehicles blindats custodiaven ahir el monument que la setmana passada va acabar cobert de grafitis. Interior ja va anunciar que utilitzaria una dotzena d’aquests vehicles de la policia que poden passar sense problemes per sobre de barricades en flames.
L’ambient es va crispar a París a partir de migdia, quan es van produir enfrontaments entre la policia i grups d’esvalotadors que no havien accedit als Camps Elisis perquè no volien que se’ls requisés el material que portaven. Un dels llocs més conflictius va ser als voltants de l’estació de trens de Saint-Lazare, al nord-est de París, on les forces de l’ordre van utilitzar gasos lacrimògens i canons d’aigua. Alguns manifestants van jugar al gat i la rata amb la policia després de fabricar barricades amb el mobiliari urbà, que en aquesta zona no s’havia retirat com a mesura de prevenció. L’Ajuntament va retirar fins a 2.000 tanques, contenidors i qualsevol objecte que pogués servir de projectil o per construir barricades. Al vespre també hi va haver alguns enfrontaments a la plaça de la República. En total, la prefectura va comptar un centenar de ferits.
Una des les imatges més impactants del dia, i que es va anar repetint en diversos llocs del país, va ser la d’alguns 'armilles grogues' agenollats amb les mans al cap davant els policies. D’aquesta manera imitaven les polèmiques imatges d’un centenar d’adolescents detinguts a Mantes-la-Jolie, a uns 60 de quilòmetres de París. Dijous al vespre, un vídeo difós a les xarxes socials mostrava estudiants arrestats, agenollats en fileres i amb les mans al cap, encerclats per les forces de l’ordre.
La capital francesa va tornar a funcionar ahir a mig gas. Fins a 36 estacions de metro i RER estaven fora de servei. La Torre Eiffel, el Louvre i altres museus no van obrir i van agafar desprevinguts els turistes. “Som gent de pau”, intentava explicar un manifestant a un grup d’estrangers prop de la plaça Vendôme. Fa quatre dissabtes seguits que els crits de “Macron, dimissió!” dels 'armilles grogues' provoquen cares d’estupor entre els turistes. Ni tan sols la retirada definitiva de la pujada de taxes als carburants, la mesura que va encendre les protestes, li ha servit a Macron per calmar l'ànim.
Protestes i aldarulls a Brussel·les
La reivindicació dels 'armilles grogues' va arribar també ahir a Brussel·les, on un miler de persones es van manifestar i hi va haver un centenar d’arrestats –sobretot abans de les manifestacions, en controls preventius–. Un potent dispositiu de seguretat blindava l’accés a les zones clau a què volien accedir els manifestants, com el barri de les institucions europees, segons informa Júlia Manresa. Es van produir enfrontaments entre manifestants i policies, que van fer servir canons d’aigua i gasos lacrimògens. Els manifestants demanaven la dimissió del primer ministre, Charles Michel, que ja va anunciar divendres que congelaria el preu dels carburants el 2019.