Coronavirus

La UE i els Estats Units fan pinya perquè l'OMS torni a investigar l'origen del covid-19

El Parlament Europeu reclama alliberar les patents de les vacunes

Joe i Jill Biden, en arribar ahir al Renge Unit.
4 min

Brussel·lesEl president dels Estats Units, Joe Biden, ha trobat ràpidament la complicitat que buscava en terra europea. Aquest dijous a l'avantsala de la cimera del G-7 que es reuneix divendres a la ciutat anglesa de Cornwall, la Unió Europea ha fet explícit el seu suport a l'administració nord-americana per demanar una nova investigació sobre l'origen del covid-19. "El món té el dret a saber exactament què va passar", ha dit el president del Consell Europeu, Charles Michel, al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que al seu torn ha reclamat a la Xina que doni accés als investigadors a tota la informació rellevant. Una prova més del rellançament de les relacions transatlàntiques entre Europa i els Estats Units, que volen fer pinya davant el gegant asiàtic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Biden ja va ordenar als serveis secrets nord-americans que indaguessin si el virus s'hauria pogut escapar accidentalment d'un laboratori de l'Institut de Virologia de la ciutat xinesa de Wuhan, una qüestió sobre la qual ja s'havia especulat des de l'inici de la pandèmia, encara que sense proves. Aquest dimecres l'agència Bloomberg ja anticipava que l'esborrany de la declaració de la cimera del G-7, format pels Estats Units, el Canadà, el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia i el Japó, demanarà a l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que reobri aquesta investigació, i la Unió Europea, que hi assisteix com a convidada, s'hi ha sumat. La setmana que ve Biden també serà a Brussel·les, on se celebraran també una cimera de l'OTAN i una de bilateral amb la UE en què s'espera teixir encara amb més força aquestes complicitats.

Existeix un ampli consens científic que és molt difícil determinar l'origen del virus amb tota seguretat –encara no s'ha pogut aclarir, per exemple, l'origen del virus que causa la sida– i que el més probable és que el covid-19 passés als humans a través d'un animal hoste, de manera natural, en el que es coneix com a zoonosi. No s'ha pogut determinar, però, quin hauria sigut aquest animal intermediari a partir del qual es va infectar el primer o els primers humans. La investigació sobre el terreny que van fer els experts de l'OMS a Wuhan, l'epicentre de la pandèmia, va concloure que la hipòtesi de l'accident del laboratori era "extremadament improbable".

L'Eurocambra reclama alliberar les patents

L'altre gran debat a nivell global que també va encetar Biden és l'alliberament de les patents de les vacunes per accelerar la vacunació mundial. L'octubre de l'any passat l'Índia i Sud-àfrica ja van demanar a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) que s'alliberessin les patents per poder prémer l'accelerador tenint en compte que la producció de vacunes està centrada principalment a Europa i els Estats Units. Al maig, quan els Estats Units ja tenien encaminada la immunització de la seva ciutadania, Biden s'hi va sumar i va posar el debat sobre el tauler global. Altres veus, com el president espanyol, Pedro Sánchez, o el francès, Emmanuel Macron, també s'hi han mostrat partidaris, però la Unió Europea està dividida. Alemanya és la principal veu contrària a aquesta mesura i, per això, la UE va presentar a l'OMC una contraproposta per promoure un increment d'exportació de vacunes amb el compromís que es venguin a preu de cost. La Unió sempre ha criticat que Washington es negués a exportar cap vacuna mentre prioritzava la seva vacuna i ara aposti per alliberar patents, mentre que la UE ha exportat tantes vacunes com ha administrat. De fet, aquest mateix dijous Von der Leyen ha celebrat que s'ha arribat al 50% dels adults vacunats amb la primera dosi a Europa: "Ho hem aconseguit sense parar d'exportar. 700 milions de dosis produïdes, 350 milions de dosis exportades a 90 països, convido altres països a demostrar la mateixa obertura".

Aquest dijous, però, l'Eurocambra ha votat una resolució en què es posa de part de França, Espanya o els Estats Units. Per 355 vots a favor, 263 en contra i 71 abstencions, els europarlamentaris han votat a favor de suspendre temporalment els drets de propietat intel·lectual de les vacunes contra el covid-19 per "facilitar l'accés global a vacunes assequibles" i fer front així a "les restriccions de producció i escassetat de subministrament a nivell mundial". També demanen als països més rics, com els Estats Units o el Regne Unit, que eliminin les "barreres" a les exportacions.

De fet, també l'esborrany de declaració del G-7 fixa el compromís de produir 1.000 milions de dosis extres de vacunes l'any que ve per accelerar la immunització global, una xifra insuficient per assolir la protecció necessària però que hauria de suposar un impuls a la vacunació als països amb menys capacitat. El comunicat final es farà públic diumenge, després de tres dies de deliberacions, en la primera trobada presencial d'aquests líders des que va començar la pandèmia. En l'última reunió l'any passat, celebrada de manera telemàtica sota la presidència de França, no hi va haver comunicat final perquè Donald Trump es va negar a firmar-lo. A part del coronavirus, la Xina també serà criticada per les violacions de drets humans de la minoria musulmana uigur. En la reunió també s'abordaran compromisos en matèria de reducció de vehicles contaminants i finançament en la lluita contra l'emergència climàtica, així com en matèria de recuperació econòmica, i també s'espera un toc d'atenció a Rússia pels ciberatacs.

stats