Els Països Baixos dicten un confinament parcial per l'escalada de contagis
Àustria es planteja limitar la vida social dels no vacunats a partir de la setmana que ve
Brussel·lesEl mapa de contagis europeu es va tenyint una altra vegada de vermell a mesura que avança l'hivern, i ja tornen els primers confinaments. Els Països Baixos han anunciat aquest divendres un confinament parcial arran de l'escalada de contagis, que tornen a batre rècords en uns quants països europeus. És el primer estat de l'Europeu Occidental que torna als confinaments després de l'estiu. Des d'aquest mateix dissabte al vespre, els bars i restaurants i les botigues essencials hauran de tancar a les 20 hores; els establiments no essencials hauran d'abaixar la persiana a les 18; les reunions a casa no podran ser de més de quatre persones, el teletreball torna a ser més que recomanable, i res de públic als esdeveniments esportius.
"Les restriccions són inevitables. El virus és a tot arreu, en totes les edats i en tots els sectors", ha dit el primer ministre neerlandès en funcions, Mark Rutte, en declaracions recollides per Efe. Segons l'última actualització del Centre de Control i Prevenció de Malalties (ECDC), els Països Baixos, on el 73% de la població està vacunada, es registra una incidència de 881 casos per cada 100.000 habitants. Per fer-nos-en una idea, Espanya se situa ara mateix en una incidència de 72 casos. Segons les últimes xifres, només aquest divendres se n'han registrat 16.287, lleugerament per sota dels registrats dijous, quan es va batre el rècord des del març.
Les mesures estaran en vigor com a mínim durant tres setmanes, amb l'objectiu de frenar la corba ascendent de contagis. Cinemes i teatres poden continuar oberts, però és obligatori el certificat per entrar-hi. Perruquers, treballadors sexuals i massatgistes hauran de tancar a les 18 hores. En bars i restaurants s'haurà d'estar assegut en tot moment i als centres educatius i universitats només hi podrà haver un màxim de 75 persones per aula.
A més, Rutte ha anunciat que es començaran a aplicar dosis de reforç al personal sanitari, la gent gran i les persones vulnerables a partir de la setmana que ve. Els Països Baixos van retirar la majoria de mesures de confinament al setembre, tot i que la mascareta continua sent obligatòria en botigues i altres espais públics tancats.
Convèncer els no vacunats
Però els Països Baixos no són l'únic país que pren mesures. A Àustria el govern estudia posar en marxa a les regions més afectades un confinament només per a les persones no vacunades o que no hagin passat la malaltia, amb l'objectiu de fer pressió al 35% de ciutadans que encara no estan immunitzats. El canceller, Alexander Schallenberg, creu que no hi ha cap motiu perquè la població protegida perdi llibertats i per això el país ja està prohibint des de dilluns que les persones no vacunades entrin en locals d'oci, gastronomia, centres d'estètica i esdeveniments de més de 25 persones.
Els països del centre i l'est europeu estan tenint problemes per convèncer una part de la seva ciutadania perquè s'immunitzi, cosa que s'està notant en l'augment de contagis. Alemanya també està registrant xifres preocupants de morts i de contagis: segons l'ECDC, se situa en una incidència de 496 casos per cada 100.000 habitants. Altres països com Bèlgica superen els 800 casos d'incidència.
Però la situació és pitjor en països com la República Txeca, on només el 57,7% de la població està del tot immunitzada, i a Eslovàquia, amb sols el 42%. El país ha arribat a anunciar, segons recull Efe, que els treballadors no vacunats deixaran de cobrar. I un país on ja hi ha confinament és Romania, el segon amb menys vacunats de la UE i amb més mortalitat. Des del 25 d'octubre, els no vacunats no poden anar a bars ni restaurants ni poden sortir passades les 22 hores.