Els Països Baixos decreten el confinament total per frenar l'òmicron

L'increment de contagis a les portes de Nadal posa en alerta els governs europeus

ARA
i ARA

BarcelonaAquest dissabte, la població dels Països Baixos s'està afanyant a anar de compres. El govern holandès, que està en funcions a l'espera del nou executiu encapçalat per Mark Rutte, ha anunciat que decretarà el confinament estricte a partir de diumenge davant el notable increment dels contagis de covid degut a l'arribada de la variant òmicron, molt més contagiosa segons diversos estudis i que cada cop està més estesa pels països europeus. Davant aquest horitzó, les botigues s'han omplert de gent que volia comprar regals i altres productes per passar les festes de Nadal, tenint en compte que el nou confinament inclourà el tancament de tots els comerços llevat dels essencials.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La decisió s'ha pres després d'una reunió d'emergència, en què s'ha acordat que el confinament s'allargarà fins al 14 de gener. El primer ministre en funcions, Mark Rutte, ha explicat que només estaran obertes les botigues imprescindibles, com els supermercats, les farmàcies o les benzineres. La resta tanca, inclosos centres comercials, restaurants, fires nadalenques, cinemes, perruqueries o gimnasos. També tanquen portes els col·legis i les universitats. "És inevitable amb la cinquena onada i amb la variant òmicron que s'estén molt més ràpid del que pensàvem. Hem d'intervenir ara, per precaució", ha dit el mandatari.

Cargando
No hay anuncios

Per als dies festius com la vigília de Nadal, el dia de Nadal, Sant Esteve i Cap d'Any, el govern neerlandès ha establert un límit de quatre persones de més de 13 anys per als grups que es reuneixin al carrer. El nombre es reduirà a dos majors de 13 anys la resta de dies per trobades al carrer. A més, es recomana no rebre més de dues visites al dia a casa, evitar aglomeracions i mantenir una distància d'1,5 metres amb la resta de persones.

Jaap van Dissel, que està al capdavant de l'equip científic assessor del Govern, ha argumentat que "esperem que la variant òmicron sigui dominant entre Nadal i Cap d'Any i sabem que no estem tan ben protegits contra ella com amb la delta. També sabem que la dosi de reforç refresca el sistema immunitari, però hi ha massa incertesa amb el que pugui passar als hospitals”.

Cargando
No hay anuncios

Europa, preocupada

La preocupació creix cada dia a Europa a mesura que es dispara també el ritme de contagis, tot just a les portes de Nadal. I els governs, seguint el consell dels experts, responen amb restriccions a les llibertats per als seus ciutadans. A banda del cas neerlandès, hi ha hagut altres exemples recents. Divendres el govern de Dinamarca anunciava el tancament de cinemes, teatres, museus i altres espais públics, que es farà efectiu quan el Parlament l'aprovi. França, per la seva banda, decretava també que es prohibiran les habituals concentracions i festes al carrer la nit de Cap d'Any, i les discoteques i els pubs ja estan tancats des de principis de desembre. El primer ministre francès, Jean Castex, va demanar divendres als ciutadans que aquestes festes limitin al màxim les reunions i les trobades amb molts participants: "Com menys siguem, menys risc tindrem".

Cargando
No hay anuncios

En les últimes hores, països com Suïssa, Irlanda o Noruega han optat per restringir més l'accés a locals d'oci. D'altres, com Alemanya, Grècia o França, tanquen també les fronteres a viatgers procedents de territoris amb una incidència especialment alta del virus i de la variant òmicron.

Cargando
No hay anuncios

Sense personal sanitari a Londres

La situació és especialment alarmant al Regne Unit. Aquest dissabte el país ha registrat 90.418 contagis nous, gairebé el doble dels registrats fa exactament una setmana en un sol dia i 5.000 més que divendres. Els casos d'òmicron ja freguen els 25.000, després de registrar-ne 10.000 només en les últimes 24 hores. La vacunació fa efecte i les xifres de morts ni d'hospitalitzacions no es poden comparar a les d'altres períodes en què es notificaven aquestes quantitats de contagis, però malgrat això en les últimes 24 hores s'han confirmat 125 morts i 900 ingressos hospitalaris. El govern de Boris Johnson rep cada cop més pressió perquè imposi més restriccions.

Cargando
No hay anuncios

L'alcalde de Londres, Sadiq Khan, ha llançat aquest dissabte una alerta clara: "L'increment dels casos de la variant òmicron a la nostra capital és tremendament preocupant, així que un cop més declarem l'estat d'incident greu per l'amenaça del covid-19 a la ciutat". La declaració del govern local de la capital britànica arriba degut a l'absència de personal en serveis públics motivada pel ràpid increment de contagis impulsat per l'òmicron. "Falten sanitaris a la ciutat perquè molts s'han contagiat. Estic realment preocupat per l'absència de personal a la sanitat pública", ha subratllat Khan.

Aquest dissabte, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha informat que la nova variant, detectada per primer cop a Sud-àfrica a finals de novembre, ja s'ha detectat en 89 països. L'organisme també ha alertat que el nombre de casos es duplica en un dia i mig a les zones que ja tenen transmissió comunitària.

Cargando
No hay anuncios
"Més contagiosa que la variant delta"

Les autoritats sud-africanes treballen a contrarellotge per estudiar la variant òmicron. El país africà va ser el primer a detectar-ne casos. Els estudis preliminars de diversos hospitals de la província de Gauteng, epicentre de la nova variant, i del ministeri de Sanitat sud-africà conclouen que l'òmicron és “probablement més contagiosa que la variant delta”. Els ingressos als hospitals d'aquesta regió s'han incrementat un 200%, tot i que no hi ha dades concloents per confirmar que la malaltia sigui més greu amb l'òmicron que amb les mutacions anteriors del virus, perquè l'augment d'hospitalitzacions es deu a l'alta transmissió i no a la gravetat. A més, el percentatge de pacients amb símptomes greus per òmicron és molt petit: s'estudia si és gràcies a les vacunes, encara que a Sud-àfrica només un terç de la població adulta està protegida.