Òscar Velasco: “A l’illa de Kos els més afortunats dormen en tendes a la platja”
BarcelonaEl delegat de comunicació de la Creu Roja Òscar Velasco és a l’illa grega de Kos, on cada dia arriben per mar centenars de refugiats, principalment de Turquia.
Quines condicions troben a l’illa?
A diferència d’altres illes com Lesbos, on hi ha centres d’acollida, a Kos estan escampats pel centre històric o en algun assentament improvisat. La majoria passen la nit al ras: els més afortunats aconsegueixen una tenda a la platja.
Quants immigrants hi ha a Kos?
Es calcula que uns 6.000, però cada dia hi arriben entre 500 i 1.500 refugiats nous. La pressió és brutal.
I per alleujar-la, els traslladen.
Exacte. Tot just arribar van al centre d’identificació de la policia per obtenir el permís per viatjar fins a la Grècia continental. A les illes hi estan de passada, s’hi volen quedar com menys temps millor; el seu màxim objectiu és arribar a Alemanya.
¿Les autoritats locals poden gestionar la seva estada a l’illa?
Estan desbordades. La policia dobla torns per registrar-los més ràpidament; sobretot després que Angela Merkel insinués que l’espai Schengen perilla. I són organitzacions com la Creu Roja les que distribueixen aliments i material d’higiene.
Hi ha tensió amb la policia?
Hi ha tensions. Imagina torns inacabables de registres, la pressió d’esperar hores, dies i setmanes, la calor, la gana, el cansament...
En què pot derivar la tensió?
En una crisi humanitària molt greu per als refugiats, però també pot alterar més la vida quotidiana a l’illa. Al començament els habitants comprenien la situació, però percebo un cert cansament perquè afecta l’economia i la convivència.
Per on passa la solució?
Des de la Creu Roja demanem que els països europeus comparteixin esforços per acollir els migrants i que se’ls doni un tracte just i humanitari, sigui quina sigui la seva condició jurídica. Cal preservar els seus drets i garantir-los un tracte digne, que a Kos costa de trobar.