L'atac rus a Ucraïna
Internacional14/06/2022

Ortega convida les tropes russes a Nicaragua i fa tremolar els veïns americans

Tot i ser maniobres rutinàries, els mitjans russos ho interpreten com una forma d'acostar-se militarment a territori dels Estats Units

María Laura Quesada
i María Laura Quesada

San José (Costa Rica)El president de Nicaragua i aliat del Kremlin, Daniel Ortega, ha autoritzat l'entrada de tropes militars, vaixells i avions russos al país centreamericà, per al segon semestre del 2022. Està previst que el decret d'Ortega s'aprovi aquesta tarda al Parlament del país, on el president té una majoria incontestable. Tot i que es tracta d'un procediment militar rutinari al país, justificat amb “motius humanístics i processos”, la propaganda oficialista del govern de Vladímir Putin a Rússia s'hi ha referit com una estratègia per disposar de posicions militars més pròximes als Estats Units.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Així ho va assegurar la presentadora de la televisió oficial russa, Olga Skabeeva, durant una retransmissió en què anunciava l'ingrés rutinari al petit país americà. "Si sistemes de míssils nord-americans poden estar a prop de Moscou des del territori d'Ucraïna, és hora que Rússia desplegui alguna cosa poderosa a prop d'una ciutat nord-americana", va dir. Segons Skabeeva, l'entrada militar russa a Nicaragua està pensada com una provocació cap als Estats Units després de la invasió d'Ucraïna, que va iniciar el 24 de febrer en un moviment que té el suport total del govern de Daniel Ortega.

Cargando
No hay anuncios

No obstant, des del 2013 a Nicaragua és habitual que, almenys dues vegades l'any, el president sol·liciti a l'Assemblea Nacional l'aprovació d'aquest tipus de projectes de col·laboració militar. Fins i tot aquest mateix decret d'Ortega, publicat a La Gaceta el 9 de juny, també autoritza l'entrada al país de militars dels Estats Units, Cuba, la República Dominicana, Veneçuela i diversos països centreamericans.

Després de les declaracions de la presentadora, la portaveu del ministeri rus d'Exteriors, Maria Zakharova, va explicar a través de l'agència oficial Sputnik, que l'entrada de les tropes a Nicaragua es produeix per tal de “desenvolupar la cooperació (entre els dos països) en diverses àrees, inclosa la resposta humanitària i d'emergència i la lluita contra el crim organitzat i el tràfic de drogues”.

Cargando
No hay anuncios

Segons el mitjà nicaragüenc Confidencial, el decret d'Ortega afirma que les tropes de Putin treballaran amb la unitat humanitària i de rescat de l'exèrcit de Nicaragua i faran entrenaments i missions de cerca, salvament i rescat en situacions d'emergència o desastres naturals. Els militars també hauran de fer intercanvis d'experiències i diverses operacions no especificades amb les forces terrestres, la força aèria i la força naval de l'exèrcit de Nicaragua. Però el decret no fa gaire èmfasi en la resta d'assumptes que tractarà la militància russa. En general, el govern de Nicaragua mai no detalla en profunditat els assumptes que treballa amb el govern de Putin. Entre el 2016 i el 2018, per exemple, Nicaragua va rebre diversos tancs militars russos, però la premsa del país no va poder confirmar quins eren els seus objectius i el govern orteguista mai no va explicar els fets.

Cargando
No hay anuncios

Els Estats Units i Costa Rica temen una militarització

Els Estats Units també ho veuen com una provocació. En declaracions al mitjà alemany DW, el subsecretari d'Afers de l'Hemisferi Occidental del departament d'Estat dels Estats Units, Brian Nichols, va dir que Ortega està “provocant” els Estats Units convidant tropes russes al seu país, malgrat que siguin missions rutinàries. "Encara que siguin humanitàries, en el moment que aquest país està envaint un país veí i incorrent en violacions als drets humans a Ucraïna, ens sembla una provocació per part del govern i règim nicaragüenc", va assegurar en una entrevista l'endemà de l'aprovació del decret.

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns, de fet, el departament d'Estat nord-americà va cancel·lar 93 visats a funcionaris del govern d'Ortega per “soscavar la democràcia” d'aquell país. Nichols va manifestar a Twitter que era una resposta del seu país “davant la negativa del règim Ortega-Murillo a canviar el curs i reprendre el camí democràtic”.

El recentment escollit president de Costa Rica, Rodrigo Chaves, també ha assegurat que el seu país està monitoritzant atentament l'entrada de les tropes euroasiàtiques a Nicaragua, país amb el qual comparteix fronteres terrestres i marítimes. “Costa Rica, sent el país pacífic que és, que va prendre la decisió històrica de no tenir exèrcit, veu amb preocupació que veïns comencin a construir una força militar a l'altra banda de la frontera”, ha dit. Chaves ha confirmat que està en converses amb “països amics” per valorar què poden fer davant de l'aliança entre Nicaragua i Rússia, però no ha especificat amb qui està conversant.