UE

Orbán desafia la UE i es reuneix amb Putin a l'inici de la presidència europea d'Hongria

Els dirigents comunitaris recorden que l'ultradretà hongarès "no representa de cap manera" el bloc comunitari

Brussel·lesUna de freda i una de calenta. Després de reunir-se dimarts passat a Kíiv amb Volodímir Zelenski, aquest divendres el primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha viatjat fins a Moscou per trobar-se amb Vladímir Putin. La visita sorpresa a Rússia arriba pocs dies després que Hongria agafés la presidència de torn del Consell de la Unió Europea, un gest que ha fet indignar, i molt, els dirigents comunitaris i líders d'altres estats membres. "Rússia és l'agressora, Ucraïna és la víctima. No es poden dur a terme negociacions sobre Ucraïna sense Ucraïna", ha escrit el president del Consell Europeu, Charles Michel, a la xarxa social X.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Michel també recorda a Orbán que no pot parlar en nom del bloc europeu, encara que durant el segon semestre d'enguany el seu govern presideixi el Consell, i li retreu que "la presidència rotatòria de la UE no té el mandat de negociar amb Rússia". "No representa la UE de cap manera", afegeix més contundent en un comunicat el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell. De fet, l'euroescèptic hongarès és l'únic líder dels Vint-i-set que manté bones relacions amb Putin malgrat la invasió a Ucraïna, i sempre posa entrebancs a enviar més ajuts a Ucraïna i a incrementar les sancions a Rússia.

Cargando
No hay anuncios

Al seu torn, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també ha criticat la visita per les xarxes socials. "L'apaivagament no aturarà Putin", ha piulat. Orbán, però, els respon que "no es pot fer la pau des d'una còmoda butaca a Brussel·les" i assegura que, encara que no estigui dins del mandat de la UE, no es pot "asseure i esperar un final miraculós" de la guerra d'Ucraïna. "Servirem com una eina important per fer els primers passos cap a la pau", ha assenyalat a les xarxes socials el primer ministre magiar.

La indignació contra Orbán s'ha estès a líders estatals d'arreu del bloc. L'expresident del Consell Europeu i primer ministre polonès, Donald Tusk, es pregunta retòricament "en quines mans és l'eina" per aconseguir la pau que diu Orbán. I, en la mateixa línia, el canceller alemany, Olaf Scholz, ha recordat que la posició de la UE no és la de Budapest i que "condemna la guerra d'agressió russa". "Orbán envia un senyal incorrecte al món exterior i és un insult a la lluita del poble ucraïnès per la seva llibertat", ha afegit el primer ministre suec, Ulf Kristersson.

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, la visita d'Orbán a Moscou no ha sorprès gaire a ningú. Hongria és el soci europeu que es manté més afí al Kremlin i, a hores d'ara, continua encallant diferents iniciatives comunitàries per a Ucraïna que tenen un pressupost total d'uns 6.600 milions d'euros. Tot i això, el club europeu ha aconseguit tramitar a correcuita altres mesures abans de l'inici de la presidència hongaresa, com l'obertura de les negociacions d'adhesió amb Ucraïna o l'ús dels beneficis dels actius russos que la UE té congelats per rearmar les tropes ucraïneses.

Cargando
No hay anuncios

Pocs dies abans de la cimera de l'OTAN

El viatge d'Orbán a Moscou també arriba pocs dies abans de la cimera de l'OTAN que es farà la setmana que ve a Washington. Com a la UE, Budapest és una pedra a la sabata de l'Aliança Atlàntica i ha bloquejat i fet retardar l'entrega de tota menta d'ajuts a Ucraïna des de l'inici de la guerra. El mes passat, però, el secretari general de l'Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, i l'ultradretà hongarès van arribar a una mena de pacte de no-agressió: Orbán no molesta els aliats atlàntics ni bloqueja iniciatives i, a canvi, l'OTAN deixa a Hongria mantenir-se al marge de totes les mesures de suport militar a Ucraïna.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, fonts de l'Aliança Atlàntica admeten que és un "acord estrany", sobretot en una entitat militar com l'OTAN, però defensen que és una "qüestió de practicitat". També asseguren que la imatge del primer ministre hongarès amb Putin a Moscou no deixa de ser "xocant", si bé creuen que no "s'ha de sobredimensionar" la influència d'Hongria dins de l'OTAN o la UE i la seva capacitat de bloqueig. "Amb tots els respectes, però no és cap aliat principal i és un país petit", recorden.

Cargando
No hay anuncios

No és la primera vegada que Orbán es troba amb el president rus des que va començar la guerra. Ja es van reunir a Pequín l'octubre del 2023. Ara bé, sí que és el primer cop que el primer ministre hongarès viatja a Moscou en ple conflicte: no hi anava des de pocs dies abans que Putin llancés la invasió a Ucraïna, el febrer del 2022. Aleshores, Orbán també va definir aquella visita com una "missió per a la pau".