Orbán desafia Brussel·les i activa la llei homòfoba

L'Eurocambra reclama no concedir fons europeus a Hongria fins que no respecti els drets fonamentals

Brussel·lesUn globus gegant en forma de cor dels colors de l'arc de Sant Martí s'ha inflat aquest matí davant el Parlament d'Hongria en protesta contra la llei que ha entrat en vigor aquest dijous i que prohibeix parlar de l'homosexualitat a les escoles del país camuflada en una legislació contra la pederàstia. "La llei homòfoba redactada segons el model de Putin vol eliminar de l'esfera pública les persones LGTBI+", ha dit Dávid Vig, president d'Amnistia Internacional a Hongria, mentre s'alçava el globus de deu metres. Però ni aquesta acció reivindicativa ni tampoc les amenaces de Brussel·les han aturat Viktor Orbán, que ha activat la llei malgrat que la Unió Europea ha estret el setge. Hi ha en joc els fons europeus.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Si Hongria no rectifica, la Comissió Europea recorrerà als poders que li confereixen els tractats sense prejudici de l'estat que incompleixi la legislació comunitària", deia aquest dimecres a l'hemicicle de l'Eurocambra la presidenta de l'executiu comunitari, Ursula von der Leyen. I és que una àmplia majoria de l'arc parlamentari li demana contundència. Orbán s'està quedant cada vegada més sol. Fa dues setmanes el primer ministre neerlandès, Mark Rutte, el convidava emportar-se Hongria fora de la Unió en una cimera en què la majoria dels seus homòlegs van condemnar la llei que acaba d'entrar en vigor. Aquest dijous ha sigut una majoria de l'Eurocambra, inclòs el seu antic grup, el Partit Popular Europeu, qui ha demanat que es congelin els fons europeus a Hongria fins que no garanteixi el compliment dels drets fonamentals. Només ha trobat el suport en la ultradreta, amb qui, de fet, està intentant crear un nou grup al Parlament Europeu. El text s'ha adoptat amb 459 vots a favor, 147 en contra i 58 abstencions. Els parlamentaris avisen que no es tracta d'un "incident aïllat" sinó d'un "altre exemple intencionat i premeditat del desmantellament dels drets fonamentals a Hongria" i demanen a la Comissió i els governs que actuïn amb "urgència".

Cargando
No hay anuncios

Els fons europeus en joc

I Brussel·les s'ho està pensant. Encara no ha arribat a Budapest la llum verda de la Comissió Europea al pla de reformes indispensable perquè pugui accedir als 7.200 milions d'euros que li corresponen dels fons antipandèmia. I és que, com confirmava dimecres el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, l'executiu comunitari està demanant més compromisos a Orbán abans d'obrir l'aixeta. La llei dona dos mesos als tècnics de la Comissió perquè donin el vistiplau a cada pla de recuperació i Budapest va presentar el seu el 12 de maig, així que dilluns que ve s'acaba el termini. Hi ha la possibilitat d'acordar una pròrroga, però ha de ser pactada entre Brussel·les i la capital en qüestió i si una cosa queda clara és que les relacions entre la capital belga de les institucions europees i la del país magiar són més que turbulentes.

Cargando
No hay anuncios

Després que Von der Leyen deixés clar que la llei d'Orbán va "profundament en contra dels valors fonamentals de la UE" , Budapest li responia desafiant per via del ministre de Governació, Gergely Gulyás: "Brussel·les no pot determinar qui i com educa els nostres fills. [...] Són mentides inacceptables" , va dir després de reiterar que defensaran la llei per totes les vies legals que calgui. Al cap i a la fi, aquest és l'últim capítol i el més encès fins ara d'un enfrontament constant entre Orbán i Brussel·les amb el qual el primer ministre hongarès estén el discurs euroescèptic al país que fa anys que lidera buscant rèdit electoral.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada l'executiu ultraconservador magiar va llançar una nova consulta en què pregunta a la seva ciutadania qüestions com ara: "Organitzacions finançades per George Soros han iniciat un ampli atac contra Hongria per la llei de defensa dels menors. Aquesta llei prohibeix la propaganda de contingut sexual dirigida als menors en guarderies i escoles, així com als mitjans als quals tenen accés els nens. Què n'opina?" Les opcions de resposta són escasses: "Està bé que la llei limiti la propaganda sexual dirigida a menors" o bé "La propaganda sexual dirigida als menors no és perillosa; per tant, no cal limitar-la", recull l'agència Efe. També hi ha preguntes que apunten directament a Brussel·les. Però l'any que ve hi ha eleccions generals a Hongria i a les institucions europees no volen alimentar encara més el discurs euroescèptic d'Orbán. Com ja va fer durant la crisi dels refugiats, Orbán apunta ara cap a un nou enemic mentre tapa casos de corrupció o els 30.000 morts que ha deixat la pandèmia.

Així doncs, des de Bèlgica s'observa amb atenció fins on estirarà la corda l'ultraconservador hongarès mentre els tècnics comunitaris preparen un possible nou procediment d'infracció, a més dels que ja té oberts en virtut de l'article 7 del tractat de funcionament de la Unió Europea. Ara bé, els col·lectius LGTBI+ d'Hongria avisen que plantaran cara a una nova llei que, malgrat tota la polèmica, ja pot començar a censurar mitjans i escoles.