Orbán consolida la seva hegemonia amb un triomf folgat

El líder ultraconservador engega el quart mandat consecutiu

Ricard G. Samaranch
i Ricard G. Samaranch

BudapestEl primer ministre hongarès, l’ultraconservador Viktor Orbán, ha aconseguit la seva tercera reelecció amb un folgat triomf a les eleccions d'aquest diumenge a Hongria, i podrà igualar Angela Merkel com a líder europeu més longeu del segle XXI. Tot i que aquestes eleccions es presentaven com les més disputades, Orbán podria tornar a disposar d’una “supermajoria” (més de dos terços de l’hemicicle) que li permetria esmenar la Constitució de forma unilateral. La participació ha estat del 67,8%, lleugerament inferior a la de fa quatre anys, 

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Amb el 75% escrutat, les projeccions atorguen al partit d’Orban, Fidesz, 134 escons, un resultat similar al del 2018, tot i que ha obtingut un 10% més en percentatge de vot que aleshores. El Parlament compta amb 199 diputats, i el llindar de la “supermajoria” són 132. Per la seva banda, Units per Hongria, una heterogènia coalició que inclou els sis principals partits de l’oposició, ha obtingut un resultat molt decebedor, ja que ni tan sols augmentaria els seus escons, i quedaria per sota dels 65. Tot sembla indicar que el partit neofeixista Moviment la Nostra Llar entraria al Parlament, ja que, de moment, super el llindar mínim del 5%. En canvi, el partit protesta El Gos amb Dues Cues no aconseguiria cap escó.

Cargando
No hay anuncios
Composició del parlament d'Hongria
En escons
Cargando
No hay anuncios

Poc abans de les onze de la nit, un Orbán eufòric ha comparegut davant els seus seguidors. “Bona nit! Les coses pinten molt bé. Cada cop pinten millor. Potser mai no han pintat millor que aquesta nit”, ha presumit. Diversos líders de l’oposició han reconegut la derrota i, atès que el marge és més gran del previst, és molt probable que no impugnin els comicis, tal com havien suggerit dies abans davant les sospites de frau. 

“Aquest resultat és un desastre per a l’oposició, que només ha guanyat a Budapest. El seu futur és imprevisible. Sembla clar que Hongria té una cultura política diferent de la resta de la Unió Europea”, sosté el catedràtic Ferenc Laczos. El líder opositor Peter Marki-Zay ni tan sols hauria guanyat al districte que inclou la ciutat de la qual és alcalde. La suma de partits amb ideologies antagòniques, com els socialistes i el dretà Jobbik, en lloc de sumar hauria restat, i això posa en dubte que es repeteixi la fórmula en pròxims comicis.

Cargando
No hay anuncios

Una campanya marcada per la guerra a Ucraïna

La campanya electoral ha estat marcada per la guerra d’Ucraïna, que ha centrat tant els missatges del govern com de l’oposició. Orbán es va presentar com el garant de la pau, i va acusar l’oposició de voler arrossegar el país a la guerra enviant-hi soldats, una suposició que el seu adversari, Marki-Zay, no s’ha cansat de negar. Units per Hongria va instar la població a triar entre l’Occident i Rússia. “Crec que Marki-Zay es va precipitar amb les seves declaracions just després de l’esclat de la guerra. Va permetre a Orbán manipular les seves paraules”, diu Attila, un hongarès resident a Londres i que s’ha desplaçat a la capital uns dies abans dels comicis per fer campanya per l’oposició. 

Cargando
No hay anuncios

Amb aquesta contundent victòria, Orbán veurà reforçada la seva aposta per una mena de neutralitat envers el conflicte bèl·lic a Ucraïna. El líder hongarès, el més fidel aliat de Putin a la UE, va allunyar-se del Kremlin a l’inici de la guerra, però només fins a cert punt. Per bé que va donar suport al règim de sancions preparat a Brussel·les, es va negar a permetre que l’armament dirigit a l’exèrcit ucraïnès travessés el territori hongarès. Un dels seus arguments per no allunyar-se de Putin és la dependència del gas natural rus, que suposa més del 85% del gas consumit pels hongaresos. 

Si es confirma que Fidesz ha superat el llindar dels 132 escons, es tem que aprofundeixi en la seva deriva autoritària. Emparat en les seves “supermajories” parlamentàries, des del 2010, ha anat erosionant les institucions independents encarregades de supervisar o limitar els poders de l’executiu, com la judicatura, els mitjans independents o la societat civil. “El model d’Orbán encaixa amb el del populisme ultraconservador mundial, com el de Trump o Bolsonaro. És una evolució del feixisme que renuncia a la violència i manté formalment la democràcia, però la buida de sentit”, comenta Laczo. 

Cargando
No hay anuncios

Entre els avantatges de Fidesz en aquests comicis, una despesa electoral entre vuit i deu vegades superior i un panorama mediàtic molt favorable. “L'oposició ha tingut molts problemes per fer arribar els seus missatges perquè Orbán ha anat escanyant els mitjans independents. A més de la televisió pública, que només ha dedicat 5 minuts a Marki-Zay en tota la campanya, ara controla el 80% dels mitjans privats”, afirma Andras Kadar, codirector de l'ONG Comitè Hèlsinki d'Hongria.

A més de les eleccions, el govern ha organitzat un referèndum "per protegir els infants" del que Orban anomena “la bogeria de gènere”, tota una obsessió del líder hongarès. En concret, s’ha preguntat a la població si està d’acord amb una llei ja aprovada que prohibeix l’educació sexual a les escoles sobre l’homosexualitat i el canvi de sexe. La consulta té un caràcter simbòlic, i el seu objectiu era mobilitzar els votants més conservadors de Fidesz i enviar un missatge a Brussel·les. A causa d’aquestes lleis, la Comissió ha iniciat un procediment legal per bloquejar part dels fons que rep Hongria. 

Cargando
No hay anuncios