Orbán abandona el Partit Popular a l'Eurocambra per evitar l'expulsió

El trencament deixa els conservadors europeus amb 12 escons menys al Parlament Europeu

El grup polític més gran de l'Eurocambra, el del Partit Popular Europeu, ha partit peres definitivament amb el partit del primer ministre d'Hongria, Viktor Orbán. La relació arrossega anys de deteriorament des que Orbán va agreujar la deriva autoritària i un flirteig amb l'euroescepticisme que alguns dels integrants d'aquesta família veuen des de fa temps insostenible. Fa dos anys, just abans de les eleccions europees, els conservadors van suspendre el Fidesz de veu i vot i, des d'aleshores, el debat sobre l'expulsió definitiva s'havia mantingut latent, però la por d'alguns a atiar el foc de la ultradreta més antieuropeista i debilitar encara més l'hegemonia dels populars a Europa els mantenia penjant d'un fil que ha acabat de trencar-se aquest dimecres, quan el grup popular de l'Eurocambra ha forçat la marxa dels d'Orbán amb un canvi de les seves normes internes que en facilitaven l'expulsió. Orbán ha decidit marxar abans que l'expulsin.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Implica una ruptura a l'Eurocambra i és gairebé l'últim pas abans que es produeixi el divorci definitiu, perquè, de moment, els dotze eurodiputats del Fidesz deixen de formar part del grup parlamentari popular i previsiblement buscaran integrar-se en algun altre grup, com ara el dels Conservadors i Reformistes, fundat arran d'una altra escissió del PP, la dels tories britànics de David Cameron, on ara hi ha Vox i també els ultraconservadors polonesos del PiS. De moment, però, el Fidesz encara és part integrant del Partit Popular Europeu com a família política fora de l'Eurocambra, encara que sembla difícil que aquesta relació tingui gaire més recorregut, tenint en compte que l'actual líder d'aquesta família europea, l'expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, s'ha pronunciat diverses vegades en favor de l'expulsió del Fidesz.

Cargando
No hay anuncios

El trencament ha sigut aquest dimecres perquè els eurodiputats populars, encapçalats per l'alemany Manfred Weber, han votat per una àmplia majoria (148 vots a favor, 28 en contra i 4 abstencions) una modificació del seu reglament intern que en últim terme permetia accelerar la suspensió d'una delegació sencera. Orbán ja va amenaçar diumenge passat que marxaria si aquesta reforma tirava endavant, i així ho ha fet. En una missiva dirigida a Weber, president del grup a l'Eurocambra, Orbán comunicava immediatament "la seva renúncia a la membresia del grup del Partit Popular Europeu" de la següent manera: "Amb centenars de milers d'europeus a l'hospital i els metges atrafegats salvant les seves vides, és molt decebedor veure que el grup popular està paralitzat pels seus assumptes administratius interns i que intenta silenciar els nostres eurodiputats democràticament escollits". La missiva denuncia que el canvi de normativa és un "moviment hostil contra el Fidesz i els seus votants".

Cargando
No hay anuncios

La transcendència política d'aquest trencament va més enllà del repartiment de seients a l'Eurocambra. La convivència dins la família conservadora de veus centristes amb l'ultraconservadurisme d'Orbán és una aposta amb segell merkelià que prioritza una major transversalitat democristiana que apuntali l'hegemonia conservadora a Europa i en últim terme dissolgui aquests discursos dins el consens de la família popular. Però Orbán ho ha posat cada cop més difícil, amb atacs directes contra les institucions europees i els seus governants (també de la seva família política), vulnerant els principis de l'estat de dret a la Unió Europea, amenaçant amb vetar els fons de recuperació per la pandèmia i, fins i tot, descarrilant-se de l'estratègia de vacunació europea mentre estreny vincles amb Rússia i la Xina.

Cargando
No hay anuncios

I si bé la delegació alemanya té un gran pes dins la família democristiana (també el PP de Pablo Casado aposta per aquesta via), algunes veus com els nòrdics o el mateix Tusk no estaven disposats a acceptar aquests constants desafiaments i qüestionen que s'alineïn amb els principis d'una família conservadora que és considera pal de paller del projecte europeu. D'aquí que s'hagi votat a favor de l'esmena de la regulació per gran majoria tot i saber que podia implicar la marxa del partit d'Orbán. Els populars europeus es troben ara a la força davant la necessitat de gestionar l'orbanització d'altres membres, sobretot a l'est d'Europa, on el primer ministre eslovè, Janez Jansa, també s'ha alineat en diverses ocasions amb Orbán i el populisme trumpista malgrat ser membre democristià.

A l'Eurocambra, el Fidesz podria quedar-se en el grup dels no inscrits, però el més previsible és que negociï la seva incorporació a un altre grup parlamentari. Segons Efe, la delegació polonesa dels conservadors i reformistes ja ha tingut contactes amb els d'Orbán. Si acabessin en aquest grup, seria la segona vegada que una escissió dels populars engreixa el grup euroescèptic que, de fet, es va formar per la marxa dels tories britànics prèvia al Brexit. L'altra opció podria ser Identitat i Democràcia (ID), on hi ha la Lliga italiana, Alternativa per a Alemanya o l'Agrupació Nacional de Le Pen. Amb la marxa del Fidesz, els populars passen de 187 a 175 eurodiputats i, si se sumessin als conservadors i reformistes, aquests passarien de 62 a 74 i superarien per un escó els Verds.