El Canadà frega els 50 ºC en el quart dia consecutiu de rècords de temperatura
Les autoritats locals calculen que la mortalitat s'ha gairebé doblat a causa de l'onada de calor
BarcelonaL'onada de calor que afecta el nord-oest d'Amèrica continua generant dades extraodinàries i difícils d'assimilar. Ahir el Canadà va batre per quart dia consecutiu el rècord de temperatura al país. A la població de Lytton, a la Colúmbia Britànica, el termòmetre es va enfilar fins a 49,5 ºC, encara una mica per sobre dels valors de dies anteriors. Hi ha moltes comparacions que demostrem la raresa i l'excentricitat d'aquesta dada, una de les quals és que fins divendres al Canadà no s'havia passat mai de 45 ºC. En quatre dies el rècord de temperatura del país ha pujat 4,5 graus, cosa del tot extraordinària. I encara més: a Lytton, on es recullen dades des del 1921, mai s'havia arribat als 40 graus fins ara.
Els mitjans de comunicació dels Estats Units fan servir també la comparació amb la famosa ciutat de Las Vegas, coneguda per les seves brutals calorades. A Las Vegas la temperatura no ha passat mai dels 47,2 ºC, cosa que vol dir que les temperatures que hi ha hagut els últims dies al Canadà i en estats nord-americans com Oregon i Washington han igualat o fins i tot superat els extrems de temperatura d'una ciutat acostumada a la calor extrema com Las Vegas. Un gràfic publicat per l'investigador de Berkeley Robert Rohde posa de manifest que extraordinari que és aquest episodi.
Són més de quaranta els observatoris de la Colúmbia Britànica que han batut el rècord històric de temperatura els últims dies. Les autoritats locals han explicat que des que va començar el pic de calor hi ha hagut un 75% més de mortalitat del normal, unes morts que en la majoria dels casos s'han desencadenat per les temperatures extremes. A la regió normalment moren unes 130 persones durant aquest període i els últims dies n'han mort més de 230.
Les temperatures han baixat ja clarament en indrets més pròxims a la costa, sobretot als Estats Units, però l'onada de calor també ha afectat amb amb molta força estats com Oregon i Washington. En concret, a l'aeroport de Dallesport, situat a la frontera entre aquests dos estats, la temperatura va arribar dilluns a 47,8 ºC. A l'aeroport de Portland també dilluns es va sobreescriure per tercer dia consecutiu el rècord absolut de temperatura de la ciutat: el termòmetre va arribar a 46,5 ºC. Fins divendres se situava en 41,6 ºC.
La calorada està generant temperatures entre 15 i 17 graus més altes del que seria normal, segons el servei meteorològic dels Estats Units. A Portland, una ciutat caracteritzada per un clima semblant al britànic, la majoria de botigues s'han quedat sense ventiladors ni aparells d'aire condicionat. El tramvia va estar aturar entre diumenge i dimarts perquè alguns cables es van fondre, literalment, a causa de la calor.
Es tracta d'una onada de calor que “amenaça la vida”, segons responsables de salut de la regió de Portland. Cal tenir en compte que ciutats com Vancouver, Seattle i Portland estan poc avesades a la calor forta. Habitualment hi domina un vent fresc i humit.
A Seattle, a l'estat de Washington, dilluns també es va arribar a una temperatura de 42 ºC, un rècord que ja havia caigut dies abans. Els serveis d'emergència han alertat de diversos trams de carretera on l'asfalt s'ha esquerdat o ha quedat malmès a causa de la calor, i fins i tot ha passat en autopistes grans.
A Seattle, la definició d'onada de calor queda emmarcada per tres dies seguits en què s'han superat els 32 graus. Dissabte es va arribar a 38, diumenge a 40 i dilluns a 42. Mai hi havia hagut una onada de calor al juny a Seattle, un mes que a la ciutat acostuma a ser molt fresc, força ennuvolat i encara poc estiuenc. Mai hi havia hagut tampoc dos dies consecutius en què se superessin els 100 graus Fahrenheit (37,7 ºC), com ha passat els tres últims dies.
Calor extrema i prematura
Els anteriors rècords de temperatura registrats a Seattle dataven del 1965 i el 1981, quan les temperatures extremes van arribar més al centre de l'estiu, al juliol i a l'agost, respectivament. Tot i que es tracta d'una dada aïllada i concreta, és molt simptomàtica dels canvis que s'estan produint amb l'escalfament global.
El 2019 Europa també va viure una situació semblant i durant el mes de juny la temperatura es va disparar fins a valors mai vistos. L'onada de calor va afectar sobretot la península Ibèrica, però també França, el Regne Unit, els Països Baixos i Bèlgica, on en alguns casos es van superar per primer cop els 40 graus. A França es va arribar a 46 graus. Diversos estudis a posteriori van catalogar aquell episodi extrem de temperatures com la gran onada de calor més prematura registrada a Europa. Com a mínim des del 1950 no hi havia precedents d'un episodi de calor tan forta fora dels mesos centrals de l'estiu.
Un article de l'Agència Estatal de Meteorologia va concloure que el risc d'onades de calor durant el mes de juny s'havia multiplicat per deu en trenta anys a causa del canvi climàtic, i que si el mateix tipus d'episodi s'hagués produït cent anys enrere hauria generat temperatures quatre graus més baixes. D'entre les situacions de temps extrem que es produeixen, les onades de calor són les més fàcilment vinculables al canvi climàtic. Sovint els climatòlegs tenen por d'associar un episodi de tempestes o de sequera amb l'escalfament global per falta de dades, però en el cas de les onades de calor és cada cop més clar que en el futur aquestes situacions seran cada cop més freqüents i que es podran produir també fora de la canícula, com passa aquests dies a l'Amèrica del Nord.