Acord de govern a Alemanya: Olaf Scholz serà el nou canceller
L'SPD, els Verds i els liberals arriben a un pacte i situen la pandèmia i el clima com a prioritats
Dortmund (Alemanya)Alemanya ja té definit el nou govern. Gairebé dos mesos després de les eleccions legislatives del 26 de setembre, el Partit Socialdemòcrata (SPD), els Verds i els liberals de l'FDP han anunciat aquest dimecres a la tarda un acord de coalició per regir el país els pròxims quatre anys amb un tripartit federal inèdit. Segons les previsions, el fins ara vicecanceller i ministre de Finances federal, el socialdemòcrata Olaf Scholz, serà investit nou cap del govern d'aquí dues setmanes. Serà, doncs, quan agafarà el relleu d’Angela Merkel, que haurà complert setze anys en el càrrec. En principi, la investidura de Scholz seria a partir del 6 de desembre, però abans cada partit de govern ha de sotmetre a votació interna els acords.
“El semàfor està preparat”, ha anunciat Scholz en referència a la coalició formada pel vermell identificatiu dels socialdemòcrates, el groc dels liberals i el verd dels ecologistes. “Serà una coalició amb tres socis al mateix nivell per sumar forces en favor del país”. “No es tracta de fer la política del mínim denominador comú, sinó política de grans efectes”, ha remarcat. Al seu torn, Robert Habeck, cridat a assumir com a colíder dels Verds la vicecancelleria i un nou ministeri d’Economia i Clima, ha afegit que ”l’ideal d’aquest govern és una societat que actua i un estat que hi inverteix”.
La pandèmia, primer objectiu
Scholz ha començat el seu discurs fent una declaració sobre la dramàtica situació pandèmica que viu el país. Per primer cop, la incidència setmanal ha superat aquest dimecres els 400 casos per cada 100.000 habitants. A més, s’han registrat 66.884 nous contagis (+26,6%, respecte a dimecres passat) i el debat sobre l’obligació de vacunar-se ha agafat volada.
El contracte de coalició conté 177 pàgines. Un dels punts concrets que el nou govern de Berlín es compromet a dur a terme és precisament la formació d’un gabinet permanent de crisi pel coronavirus, amb un grup d’experts i amb contínua comunicació entre l’executiu central i els dels estats federats del país.
El buit de poder a Alemanya després de les eleccions al Bundestag (cambra baixa del Parlament) ha fet tant de mal en la gestió de la pandèmia que l'SPD, els Verds i l'FDP han assumit que no es podia perdre més temps ni recursos. Scholz ha avançat que l’estat pagarà un bo total de 1.000 milions d’euros per al personal assistencial que treballa en primera línia contra el coronavirus.
Salari mínim a 12 euros i lluita climàtica
L’acord de la coalició semàfor també recull el compromís d’apujar el salari mínim a 12 euros, descartar retallades en les pensions i incrementar l’edat per entrar a la jubilació, implementar una assegurança bàsica per als infants, abaixar l’edat dels electors a 16 anys, possibilitar la venda controlada de cànnabis en negocis amb llicència, construir anualment 400.000 habitatges –una quarta part dels quals, de promoció pública– i ampliar i consolidar de manera massiva les energies renovables.
Segons el pla establert pel nou govern, fins al 2030 l’energia solar i eòlica ha de cobrir el 80% del consum d’electricitat a Alemanya i fins llavors 15 milions de vehicles (un de cada tres cotxes al país) han de ser elèctric. També aquell any s’espera accelerar la sortida de l’energia del carbó.
Les qüestions relatives a polítiques de medi ambient han sigut les més controvertides durant les negociacions per formar govern. Al final, els Verds han quedat satisfets dels acords i la protecció climàtica serà un tema transversal en tots els departaments –des de trànsit a indústria, des de construcció i habitatge a agricultura–. “Cap nació industrial farà esforços més grans en aquest sentit. Aquest contracte de coalició és el programa més ambiciós de protecció del clima d’una nació industrial. Al capdavall, estarem limitats només pel que és tècnicament i físicament possible. Però el que és assolible des del punt de vista polític i econòmic està escrit en aquest contracte”, ha destacat el líder dels liberals Christian Lidner, que assumirà el ministeri de Finances.
Disset carteres
El futur canceller Scholz s'ha mostrat molt eteri a l’hora de definir quins seran els nous ministres i quines carteres s’assumiran al nou executiu. En principi, n’hi haurà disset –una més que en l’actual legislatura–. Els socialdemòcrates es quedarien set ministeris: Interior, Defensa, Sanitat, Treball i Social, Cooperació Econòmica, el de la Cancelleria i un de nou, el de Construcció i Habitatge.
Els Verds es responsabilitzarien d’Exteriors, Economia i Clima, Medi Ambient i Protecció del Consumidor, Família i Alimentació i Agricultura. A més, ocuparien el càrrec del ministeri d’estat per a Cultura i Mitjans. Els liberals s’encarregarien de les carteres d’Educació i Investigació, Finances, Justícia, Trànsit i Digital.
- Nova onada de covid-19La pandèmia és el principal desafiament. El nou govern crearà un consell d’emergència per garantir i supervisar el compliment de les restriccions. També impulsarà la vacunació i incentivarà econòmicament els sanitaris.
- Contra la crisi climàticaS’aposta per refundar l’economia social de mercat com “una economia social-ecològica de mercat”. “Un canvi de paradigma”, segons els Verds. Han anunciat l’abandonament del carbó abans del previst: el 2030, i no el 2038. Però no acorden incrementar els objectius per reduir emissions. Les energies renovables són claus.
- Seguretat socialEl salari mínim augmentarà a 12 euros l’hora, cosa que millorarà els ingressos de 10 milions de persones. També es vol garantir la igualtat salarial entre homes i dones i fer front a la pobresa infantil. Mantenir estables les pensions i impulsar la construcció de 400.000 nous habitatges a l’any són altres mesures.
- Més moderns, més digitalsAgilitzar els processos per a la construcció d’infraestructures i millorar la cobertura de fibra òptica i telefonia mòbil, sorprenentment endarrerida a les zones rurals alemanyes. També proposen modernitzar l’administració.
- Cohesió socialTrenta anys després de la reunificació alemanya, el nou govern reconeix que hi ha feina per fer per millorar la unitat social i econòmica. Garantir més igualtat a l’hora d’accedir a un habitatge assequible o a un sistema sanitari de qualitat són claus.