GUERRA AL PRÒXIM ORIENT
Internacional02/10/2016

Ofensiva sense precedents a Alep: 400 morts en una setmana

Atacat per segon cop en tres dies un dels hospitals de referència

Ara
i Ara

BarcelonaSetmana tràgica a la ciutat siriana d’Alep, que ha patit l’ofensiva militar més intensa des que els grups opositors al règim de Damasc van prendre el control d’una part dels barris, l’any 2012. En els últims set dies, l’ONU estima que han mort 400 civils a mans de les forces militars del president Baixar al-Assad i els seus aliats russos. Un centenar de les víctimes eren menors d’edat. L’escalada de violència s’ha agreujat després del recent alto el foc fracassat -l’enèsim en aquesta guerra civil- i ahir avions de la coalició russo-siriana van bombardejar els barris de l’est en mans dels rebels i van causar un mort i nombrosos danys materials. El més greu és que, altre cop, va ser objectiu l’M10, un dels hospitals més grans de la zona i el més important per a tractaments quirúrgics, que ja havia sigut atacat dimecres passat, i ara ja ha quedat definitivament fora de servei. Un metge del centre va explicar a una ONG nord-americana que l’edifici va rebre l’impacte de ple de dues bombes de canó, dues de dispersió i almenys un coet, que van acabar destrossant les poques àrees que havien quedat dempeus després de l’últim atac. De fet, des del juliol, l’M10 ha sigut atacat fins a sis vegades. L’activista Mamun al-Jatib, director de la xarxa de notícies local Shahba, va explicar a l’agència Efe que un helicòpter rus i avions del règim de Damasc van llançar l’artilleria, tot i que altres fonts no es van atrevir a identificar l’origen de les bombes.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Arma de guerra

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui, l’atac agreuja encara més la situació ja de per si dramàtica en què es troben els serveis mèdics de Síria en general i d’Alep en particular. Com denuncien les ONG que treballen sobre el terreny, els atacs a centres hospitalaris ja s’han convertit en un fet habitual a Síria, malgrat que són punts especialment protegits per les convencions internacionals i que l’ONU adverteix que malmetre un servei mèdic és un “crim de guerra”. Cap de les denúncies fetes des de les més altes esferes ha tingut efecte entre russos i sirians, que han fet dels atacs a serveis mèdics una arma de guerra en l’estratègia militar. Ahir el govern francès va insistir que cal aturar els atacs “sistemàtics” contra la població civil, i en un comunicat va anunciar que “França es mobilitza en el Consell de Seguretat per posar fi a aquest drama inacceptable”.

Rússia respon

Cargando
No hay anuncios

Malgrat el to i les paraules, l’última reunió d’aquest òrgan de les Nacions Unides va servir només per evidenciar que, després de ser incapaços de mantenir més enllà d’uns quants dies l’alto el foc humanitari, a Rússia i els Estats Units els separa un abisme sobre quin és l’enemic a batre i com s’ha de solucionar el conflicte bèl·lic, que des del 2011 ha causat mig milió de morts i un moviment de desplaçats i refugiats sense precedents en set dècades. El Kremlin acusa Washington d’ajudar els rebels, a qui titlla de “terroristes”.

Per contra, Rússia va anunciar ahir que enviarà més avions de combat a Síria per augmentar la seva campanya aèria, que acaba de complir un any. Segons l’Observatori Sirià dels Drets Humans, un organisme amb seu a Londres, en aquest últim any les forces aèries del Kremlin han matat 9.364 persones, un terç de les quals eren civils, uns 2.800 milicians de l’Estat Islàmic, i una xifra similar de rebels que lluiten contra Al-Assad.

Cargando
No hay anuncios

Campanya electoral sagnant a Somàlia

El grup jihadista somali d’Al-Shabaab va reivindicar ahir un atemptat en un restaurant a la capital del país, Mogadiscio, en què van morir dues persones, i va amenaçar d’intensificar els atacs durant la campanya electoral que arrenca aviat. Somàlia farà el pròxim 30 de novembre els seus primers comicis democràtics en 47 anys. Al-Shabaab va integrar-se a Al-Qaida el 2012 i pretén instaurar un califat de tall wahhabita.