Crisi Climàtica

Els oceans baten rècords històrics de temperatura

La mitjana de temperatura arriba a 21,1 ºC, la xifra més alta des que se'n té registre

BarcelonaLa temperatura dels oceans ha batut un rècord històric aquest mes d'abril. Durant els sis primers dies del mes d'abril, la temperatura mitjana dels oceans va pujar a 21,1 ºC, la xifra més alta mai registrada des que se'n tenen dades per satèl·lit, l'any 1981. Són dades de l'Administració Atmosfèrica i Oceànica Nacional (NOAA) dels Estats Units, que superen per primer cop l'anterior rècord, que era del 2016, amb 21 ºC.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"Estem en una trajectòria d'acceleració molt greu dels efectes del canvi climàtic, i això és realment preocupant", diu l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar (ICM), Joaquim Garrabou. Després de tres anys seguits en què el fenomen de la Niña ha fet baixar les temperatures, aquest pic en les temperatures als oceans indica la pròxima arribada del Niño, que ja va ser el fenomen que va propiciar l'anterior rècord del 2016. El mes passat, la mateixa NOAA anunciava que s'espera que aquest estiu comenci el fenomen del Niño. "Fins ara, el fenomen de la Niña ha estat emmascarant aquest escalfament, però ara que s'està retirant deixa entreveure la magnitud del desastre", diu l'oceanògraf.

Cargando
No hay anuncios

Una temperatura tan alta pot generar onades de calor marina que posen en perill milers d'espècies als oceans. Un estudi científic liderat per Garrabou ha constatat ja en el passat esdeveniments de mortalitat massiva d'espècies que poden arribar fins al 80% dels individus, provocats per onades de calor com aquestes. La pujada de temperatures també té efectes en la pesca, perquè "afecta els períodes de reproducció de les espècies i els ritmes naturals es desestabilitzen: les sardines i les anxoves es reprodueixen menys perquè la finestra de temps amb la temperatura idònia és cada cop més estreta", explica el científic.

Entre l'1 i el 6 d'abril, la temperatura mitjana dels oceans era de 21,1 ºC i a partir del 7 es manté en els 21 ºC, una temperatura que ja s'havia assolit el 2016 però que de totes maneres és excepcionalment alta també per a una mitjana global. "Són xifres per espantar-se. L'escalfament dels oceans suposa un risc greu per a la seguretat alimentària i els mitjans de subsistència de les persones a tot el món", diu María José Caballero, de Greenpeace, i destaca que "la pitjor notícia és que tot indica que no serà un registre únic".

Cargando
No hay anuncios

"La freqüència de les onades de calor marines al voltant del globus s'ha multiplicat per 20 els últims anys. Si a l'escalfament ràpid i constant que estan patint els mars i oceans a causa del canvi climàtic li sumem el Niño, podem esperar mesos molt més càlids i amb fenòmens meteorològics molt més extrems, com ara pluges, inundacions i incendis”, adverteix Caballero.

Cargando
No hay anuncios

Els efectes del Niño

El Niño és un fenomen natural que s'explica pel moviment de rotació terrestre i pel desplaçament de les marees de l'hemisferi nord a l'hemisferi sud, sempre dins de la zona intertropical. El que acaba provocant és un escalfament de l'aigua de l'oceà Pacífic que modifica el clima de manera temporal en molts indrets del món. El fenomen contrari, quan l'aigua de l'oceà es refreda més del compte, es coneix com la Niña. Tècnicament, amb la fi de la Niña, aquests mesos ens trobem en un període de transició cap al Niño, que la NOAA preveu que arribi a l'estiu.

Cargando
No hay anuncios

El fenomen del Niño de l'any 2016 –l'any que fins ara tenia el rècord de temperatura oceànica– va ser el pitjor dels últims 50 anys i va deixar 60 milions de persones en situació d'emergència alimentària per les sequeres i inundacions que va provocar en diversos indrets del món, segons dades de l'ONU d'aquell any. Fins a nou països van haver de declarar l’estat d’emergència: el Salvador, Guatemala, Hondures, Lesotho, Malawi, Swazilàndia, Zimbàbue, les illes Marshall i Palau.

Cal tenir en compte, a més, que la temperatura rècord d'aquest abril és una mitjana global. El Mediterrani, per exemple, ja va viure l'estiu passat, el 2022, una onada de calor marina intensa i persistent. L'aigua va estar a més de 27 graus durant 43 dies consecutius, amb pics de 29,7 °C a la costa de València i de 31,4 °C a les Balears. I l'anomalia no ha acabat. "Encara fins avui, sobretot al Mediterrani occidental, es mantenen temperatures marines molt per sobre del que és habitual", diu Garrabou.