Oceania
Oceania01/02/2023

Localitzat el botó radioactiu que tenia en alerta tot Austràlia

La minúscula càpsula, que va caure per la carretera quan era transportada, podia provocar malalties si algú s'hi exposava molt de temps

Sònia Sánchez
i Sònia Sánchez

BarcelonaPortava una setmana perduda i havia posat en alerta les autoritats de tot el país. Una petita càpsula, més petita encara que una pila de rellotge, però que contenia una quantitat perillosa de material radioactiu, es va perdre fa una setmana mentre era transportada per una ruta de fins a 1.400 quilòmetres a través d'Austràlia. Quan el gegant miner Rio Tinto, l'empresa que la transportava, va informar de la pèrdua, es van activar totes les alertes: el petit botó de només 6 mil·límetres d'ample per 8 mil·límetres de llarg conté cesi 137, un material radioactiu que podia causar cremades a la pell si algú l'agafava i fins i tot malalties més greus si el contacte es mantenia molt de temps.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però finalment sembla que ningú ha sortit ferit. Els serveis d'emergència d'Austràlia han anunciat aquest dimecres que havien trobat la petita càpsula a la mateixa carretera on s'havia perdut. Els rastrejadors han hagut de fer servir detectors de metalls i detectors de radiació fins a trobar finalment el minúscul botó, "literalment una agulla en un paller". La via recorre l'oest d'Austràlia de nord a sud, des de Newman fins a Perth.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, un dels vehicles equipats amb aquests detectors, que anava a 70 quilòmetres per hora, va detectar radiació i es va posar en marxa la recerca a peu. La petita microcàpsula era a uns dos metres del límit de la carretera. Probablement, va rodolar fins allà després de caure del camió que la transportava per motius que encara es desconeixen. La companyia s'ha compromès a iniciar una investigació.

El petit dispositiu forma part d'un mesurador de densitat que s'utilitzava a la mina Gudai-Darri de Rio Tinto, a la remota regió de Kimberley, a Austràlia Occidental. El cesi 137 que contenia el botonet, de fet, s'utilitza per a dispositius mèdics i altres aparells civils. Responsables de salut australians havien explicat que l'exposició directa a la petita microcàpsula equivalia a "rebre 10 raigs X en una hora, només per posar-ho en context, i la quantitat de radiació natural que rebríem en un any". Per això, el perill que algun ciutadà trobés el petit botó i l'agafés va forçar la recerca per assegurar-se que ningú en sortís ferit.

Cargando
No hay anuncios

El mesurador estava sent transportat per una empresa subcontractada, que el va recollir a la mina el 12 de gener per traslladar-lo a un magatzem de Perth. Quan es va desembalar per inspeccionar-lo el 25 de gener, es va trobar el mesurador trencat i la càpsula radioactiva havia desaparegut. També faltaven caragols de muntatge. Se suposa que les vibracions del camió en marxa poden haver fet que els caragols s'afluixin, de manera que la càpsula hauria caigut a través dels buits de la carcassa i el camió.

Els equips d'emergència australians van voler reconèixer el gran "treball en equip entre agències" que havia aconseguit completar una missió que tenia "escasses probabilitats d'èxit".