Catàstrofe Natural

Una esllavissada sepulta almenys 670 persones a Papua Nova Guinea

Els serveis d'emergència treballen a contrarellotge per rescatar el màxim de supervivents

ARA
2 min
Voluntaris i equips de rescat treballen en la zona afectada.

BarcelonaAlmenys 670 persones continuen sepultades a Papua Nova Guinea a causa d'una esllavissada massiva que va tenir lloc divendres i que va engolir una quantitat també enorme d'habitatges de diverses poblacions. Les Nacions Unides ja donaven aquest diumenge per mortes les 670 persones desaparegudes, tot i que només s'han pogut recuperar fins ara cinc cadàvers.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El responsable de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) a Papua Nova Guinea, Serhan Aktoprak, va declarar a la televisió estatal australiana ABC que, segons les seves estimacions, més de 150 cases van quedar enterrades per una capa de roques i terra d'entre sis i vuit metres de profunditat. L'ONU també diu que hi ha un nombre indeterminat de ferits.

Els serveis d'emergència treballaven aquest diumenge a contrarellotge per rescatar el màxim de supervivents, tot i que les condicions són difícils. Els obstacles i les comunicacions precàries, de fet, fan que sigui complicat accedir als llocs dels fets i tenir més informació sobre els efectes de l'esllavissada. En declaracions a l'agència AFP, el governador provincial d'Enga, Peter Ipatas, ha parlat de "catàstrofe natural sense precedents". Es desconeixen encara els motius concrets que han provocat l'esllavissada.

Grups de voluntaris intenten trobar supervivents.

Els fets han passat en una zona remota de la província d'Enga, a uns 600 quilòmetres al nord de Port Moresby, la capital d'aquest estat del Pacífic sud que fa frontera amb Indonèsia i està situat al nord d'Austràlia. La població més afectada és la de Kaokalam. L'allau va afectar una zona de 200 quilòmetres quadrats.

Al voltant de 4.000 persones viuen oficialment a la zona on va passar l'allau, encara que les autoritats estimen que el nombre de persones afectades és més gran, ja que el poble on va passar és un lloc on es refugien vilatans que fugen de conflictes i enfrontaments tribals en llogarets propers.

Imatges des del lloc de la catàstrofe compartides a xarxes socials mostren una vasta àrea de roques i terra arrencada d'un turó. L'àrea afectada sol patir pluges intenses i inundacions, i els despreniments no són inusuals al país, on, malgrat la riquesa en recursos naturals, una gran part dels seus més de nou milions d'habitants viuen en extrema pobresa i es troba aïllada per dèficit de comunicacions i infraestructura, especialment a llocs remots com el de l'actual catàstrofe.

Dificultats per arribar al lloc de l'esllavissada

L'informe de les Nacions Unides indica que la zona del desastre continua sent perillosa pel risc de noves allaus, i per això treballen en l'evacuació dels supervivents, uns 1.250, segons Aktoprak.

"Els meus companys van haver d'escapar del lloc pel creixent perill, ja que segueixen caient roques sense parar i la terra continua lliscant", va relatar el responsable de l'OIM al país, que va afegir que això unit a la gran quantitat de terra que ja havia caigut està posant pressió sobre les cases de la zona, per la qual cosa cal evacuació.

Els Estats Units, Austràlia i Nova Zelanda ja han ofert assistència per col·laborar en les difícils tasques de rescat, perquè l’allau ha blocat tots els accessos per carretera i ara mateix només es pot arribar al lloc de l'esllavissada a peu des de les proximitats o bé amb helicòpter.

stats