Internacional18/08/2016

Metges Sense Fronteres, obligada a abandonar sis hospitals al Iemen

Els bombardejos, la inseguretat i la desconfiança respecte a la coalició internacional han obligat l'ONG a prendre aquesta decisió

Ara
i Ara

BarcelonaL'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) ha anunciat avui que es retira de sis hospitals al nord del Iemen després dels atacs aeris del 15 d'agost, que van matar dinou persones i en van ferir dues desenes més. Per aquest motiu, MSF ha decidit evacuar el seu personal dels hospitals a que dóna suport a les províncies de Saada i Hajjah, al nord del país.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'atac del 15 d'agost va ser el quart contra un hospital i el més mortal. La situació s'ha complicat encara més després del fracàs el 7 d'agost de les converses de pau entre la coalició de països àrabs liderada per l'Aràbia Saudita (sunnites), amb el suport de diversos països occidentals, i les forces houthis (xiïtes). Des de llavors, l'Aràbia Saudita ha reprès i intensificat els atacs al nord del Iemen.

Cargando
No hay anuncios

Metges Sense Fronteres ha mantingut converses amb alts càrrecs de la coalició per demanar la suspensió dels bombardejos i, fins i tot, ha compartit la ubicació dels hospitals amb les parts involucrades en el conflicte amb l'esperança de frenar els atacs. Els bombardejos, però, han continuat.

Cargando
No hay anuncios

La coalició que lidera l'Aràbia Saudita es reafirma en el respecte al dret internacional humanitari, però els successius atacs indiquen el contrari i demostren la incapacitat de la coalició a l'hora de controlar l'ús de la força. En relació al darrer atac, el país saudita es va excusar: "Va ser un error". Un missatge que ni ha satisfet ni ha tranquil·litzat l'ONG.

En aquest escenari, MSF ha decidit avui abandonar el nord del Iemen. La situació, apunten, és "insegura tant per als pacients com per al personal mèdic" arran de la intensitat del conflicte i la pèrdua de confiança amb la coalició internacional. Aquesta evacuació –"l'única decisió possible" en el marc actual– inclou, segons ha informat MSF, "ginecòlegs, pediatres, cirurgians i personal especialitzat".

Cargando
No hay anuncios

Canvis i conseqüències

El director general de Metges Sense Fronteres, Joan Tubau, ha denunciat la situació: "Aquest últim incident mostra que les actuals regles de compromís, protocols i procediments militars són inadequats per evitar els atacs a hospitals i que necessitem una revisió i canvis".

Cargando
No hay anuncios

Així mateix, Tubau ha demanat a la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i als governs que li donen suport –entre els quals hi ha els Estats Units, el Regne Unit i França– "una aplicació immediata de mesures dirigides a incrementar substancialment la protecció dels civils".

Cargando
No hay anuncios

Tal com ha informat l'ONG, l'evacuació tindrà conseqüències evidents per a la població iemenita. Unes conseqüències que l'organització "lamenta profundament". Tot i així, intenten donar un missatge d'optimisme: "Els hospitals seguiran operant amb el personal del ministeri de Salut i els voluntaris". Alhora, han aprofitat l'ocasió per demanar una vegada més a totes les parts que garanteixin la seguretat dels centres mèdics.

Una guerra inhumana i silenciada

Cargando
No hay anuncios

La guerra del Iemen és tan brutal com poc coneguda. Una guerra criminal i silenciada que incompleix totes les normes internacionals aprovades per les Nacions Unides. Les dades van en el mateix sentit: l'Unicef apuntava fa uns mesos que en un any van morir 934 nens, una sisena part dels 6.200 morts oficials. Segons l'ONU, han hagut de fugir 2,5 milions de persones, han deixat de funcionar més de mil escoles i hi ha més de tres milions de nens sense escolaritzar. Un escenari que afavoreix la presència de nens soldat.