REVOLTA A EGIPTE
Internacional12/02/2011

"L'objectiu no era Mubàrak, era la democràcia"

Els egipcis celebren la caiguda de l'home que els ha governat durant 30 anys després de 18 dies de revolució pacífica. Famílies senceres passen la nit a la plaça de Tahrir, de l'Alliberament. Confien en l'exèrcit i creuen que els portarà a un règim democràtic

Redacció
i Redacció

El Caire"Confiem en l'exèrcit. Mai ens han disparat ni ens han fet mal." Són paraules de Roqayah Tbeileh, una dels centenars de milers d'egipcis que aquest dissabte a la matinada han celebrat, durant hores, la caiguda de Hosni Mubàrak, que ha acabat dimitint 24 hores després d'haver declarat amb to orgullós i desafiant a la televisió estatal que no ho faria i que no acceptava "ordres de l'exterior". Després de 18 dies de protestes populars, que han acabat arrossegant els EUA i l'exèrcit per pressionar Mubàrak, un conjunt de factors ha acabat convencent el 'rais', que ha deixat el poder en mans dels militars.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Tot i veure el Parlament suspès de funcions i el govern destituït excepte el ministre de Defensa -Mohamed Hussein Tantaw, ara cap del Consell Suprem Militar que ha de dirigir la transició-, la població viu la nova situació amb eufòria, perquè està convençuda que s'inicia un procés que ha de portar al que Barack Obama ha anomenat "democràcia genuïna".

Cargando
No hay anuncios

Distingeixen entre exèrcit i policia, perquè la policia sí que ha disparat contra els manifestants de la plaça Tahrir, que significa plaça de l'Alliberament. Roqayah Tbeileh es recolza sobre una crossa i explica a l'agència EFE que va rebre un tret de la policia el 28 de gener.

La multitud cantava: "Som, som, som el poble! Som, som, som Egipte!". O bé: "Sóc egipci, he fet caure Hosni", segons informa l'agència Reuters.

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, els manifestants volen deixar clar per a ells el president defenestrat, "només és un símbol. Segons el professor El Ansari, "l'objectiu no era Mubarak, l'objectiu és la democràcia". "El que ha fet gran a la nostra revolució és que ha estat civilitzada i pacífica", insistia.

Entre la multitud, gent de totes les edats, molts s'han desmaiat. Si mig Egipte ha sortit al carrer durant els 18 dies de protestes, aquesta nit ha sortit l'altre mig, el que no havia gosat fer-ho abans, inclosos ancians i gent malalta. Cap por de l'exèrcit que ara controla les seves vides: els tancs s'han convertit en les millors talaies per gaudir de la festa, un punt elevat des d'on es pot veure la multitud i des d'on també et pots fer veure. I els soldats participaven de la festa, saludant i abraçant-se als manifestants.

Cargando
No hay anuncios

Pel jove Mustafa Aid, atura, la conclusió és clara: "Avui comença una nova República. Estic feliç".