Internacional10/11/2016

Obama i Trump enterren els atacs i volen una transició tranquil·la

El president sortint i el seu successor posen en marxa el traspàs de poders a la Casa Blanca

Jaume Masdeu
i Jaume Masdeu

Nova YorkL'encara president dels Estats Units, Barack Obama, i el president electe, Donald Trump, s'han reunit aquest dijous a la Casa Blanca per encarar la transició de poder després d'una campanya electoral renyida que va acabar amb la victòria sorpresa de l'empresari republicà. Després de la trobada, Trump ha dit que havien "parlat de tot, també de temes difícils".

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

És la imatge que molts mai no van imaginar que fos possible. Donald Trump al Despatx Oval de la Casa Blanca: dijous com a convidat i, des del pròxim 20 de gener, com a amfitrió. Serà el seu despatx com a mínim els pròxims quatre anys. Els dos presidents, el sortint i l’electe, van enterrar els atacs que s’han dedicat mútuament els últims mesos, i van assegurar que hi haurà una transició de poders tranquil·la. Volen demostrar que el sistema funciona i que, un cop passades les eleccions, tot queda a disposició del president electe.

Cargando
No hay anuncios

És el primer cara a cara que han mantingut tots dos, una hora i mitja de conversa que va acabar amb paraules molt amables, extremadament conciliadores. Obama va dir que “la prioritat número 1 els pròxims dos mesos és intentar facilitar una transició que asseguri que el nostre president electe tingui èxit”, perquè “si Trump té èxit Amèrica tindrà èxit”. Van quedar enterrades les caracteritzacions que Obama havia fet de Trump com una persona sense el temperament adequat per la presidència i perillosament poc preparat per al botó nuclear.

També va aparèixer el Trump més conciliador, que va qualificar Obama de “molt bona persona” i, fins i tot, va indicar que es planteja demanar-li “consell” en el futur. Contrasta el to i el contingut de les paraules d’ahir amb la campanya que Trump va mantenir durant mesos qüestionant que Obama hagués nascut als Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Des del moment, en la matinada de dimecres, que els resultats van convertir Trump en president electe, el to de tots dos va canviar radicalment. Trump, el guanyador, parlant només en positiu i aparcant qualsevol menció a les promeses més polèmiques i radicals, que són moltes, des del mur amb Mèxic o la prohibició d’entrada de musulmans als Estats Units a la imposició d’aranzels més elevats a les importacions de Mèxic o de la Xina.

Obama també rebaixa el to

Cargando
No hay anuncios

També Obama, que en el fons, és un dels grans perdedors d’aquestes eleccions, va girar de seguida el discurs. Primer, amb un vídeo gravat on indicava que passés el que passés el dimarts 8-N, l’endemà tornaria a sortir el sol, predicció que evidentment es va demostrar encertada. I després, el dimecres amb un discurs en què oferia tota la col·laboració al president electe per garantir una transició de poders pacífica. La que ell va tenir fa 8 anys de mans George Bush, va dir, i vol oferir ara a Donald Trump.

Ho farà malgrat que Trump amenaça amb desmuntar bona part del seu llegat, des de l’Obamacare –que ha promès suprimir– fins a la política exterior, on les figures més enfrontades amb Obama, com el president rus, Vladimir Putin, o el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, no amaguen la satisfacció pel resultat de les eleccions.

Cargando
No hay anuncios

Trump va anar a la Casa Blanca acompanyat de la seva dona Melania. La futura primera dama va mantenir també una reunió amb la primera dama actual, Michelle Obama. Si els dos presidents són personalitats antagòniques, també és radicalment diferent el perfil de les dues primeres dames. Una Michelle que se’n va de la Casa Blanca amb uns índex altíssims de popularitat, i una Melania que, durant la campanya, ha servit de contrapès a la imatge agressiva del seu marit, i que ara pot tenir un rol similar a la Casa Blanca. Melania Trump serà la primera Primera Dama nascuda fora dels Estats Units des del 1820. És eslovena i va obtenir la nacionalitat nord-americana el 2006. De la trobada de Michelle i Melania no se’n van oferir imatges.

Més trobades a Washington

Cargando
No hay anuncios

El periple del president electe per Washington va seguir amb una reunió amb el president de la Càmbra de Representants, Paul Ryan, una personalitat clau en el partit republicà i que ha mantingut relacions molt tibants mb Trump. Són dues figures que ara també han de recomposar la seva relació i unificar el partit. Aquest dimecres, Paul Ryan va dir les paraules més elogioses que se li han escoltat mai sobre Donald Trump, que havia “escoltat una veu en aquest país que ningú més no havia escoltat”. La veu de la classe treballadora blanca que, bolcant-se amb Trump, l’ha portat a la presidència.

A les reunions d’ahir de Trump a Washington el va acompanyar el seu vicepresident, Mike Pence, un republicà extremadament conservador, molt religiós, que tindrà un paper clau en l’equip de Trump com a lligam amb el partit. Al molt ortodox Pence, Trump el va elegir per compensar les seves excentricitats. Ho ha intentat fer durant la campanya i li tocarà seguir-hointentant durant els quatre anys de presidència.