Obama: "El terrorisme ha evolucionat cap a una nova fase"
El president dels Estats Units defensa la seva estratègia contra el grup jihadista l’Estat Islàmic i promet destruir-lo. Fa també una crida a reforçar el control d’armes i visats
WashingtonEl president Barack Obama s’ha dirigit aquesta matinada –hora catalana– als seus conciutadans per assegurar-los que els Estats Units "destruiran" l’Estat Islàmic i altres grups terroristes. Amb un discurs estrany des del Despatx Oval de la Casa Blanca ha intentat calmar el país dies després del tiroteig massiu a San Bernardino, Califòrnia, que va deixar 14 morts i 21 ferits.
"Va ser un acte de terrorisme dissenyat per matar persones innocents", ha dit Obama, alhora que ha reconegut que, amb atacs com el de San Bernardino, l’amenaça terrorista "ha evolucionat cap a una nova fase". El perill es troba ara en potencials terroristes inspirats per grups extremistes que ja es troben en terres nord-americanes.
Obama ha posat d’exemple no només l’última massacre, sinó també el tiroteig a Fort Hood del 2009 i els atemptats contra la marató de Boston del 2013. "L’amenaça terrorista és real, però la superarem", ha promès.
En plena campanya electoral, el president nord-americà ha respost a les crítiques republicanes contra el seu lideratge i ha tornat a defensar la seva estratègia contra el grup jihadista Estat Islàmic a Síria i a l'Iraq. alhora, ha insistit que no pensa enviar tropes a la regió, ja que el país no hauria d’implicar-se "una altra vegada en una guerra sobre el terreny llarga i costosa".
Obama, però, ha promès intensificar els atacs contra l’organització jihadista amb l’ajuda dels seus aliats, entre els quals, França i el Regne Unit. A més, ha instat el Congrés a aprovar una autorització de l’ús de la força militar continuat contra els terroristes.
Restringir la venta de rifles d’assalt
D’altra banda, també ha demanat als legisladors que reforcin el control d’armes amb lleis que restringeixin la venda de rifles d’assalt com els que van utilitzar els autors de la massacre a San Bernardino i impedeixin comprar armes a persones que es troben en una llista que no els permet volar per perilloses.
Tant Obama com el seu partit fa anys que intenten, sense èxit, restringir l’accés a les armes. Gairebé tres anys després de la tragèdia de Newtown, on un jove va matar 20 nens i sis adults, esperen que l’amenaça terrorista faci reaccionar els legisladors republicans.
D’altra banda, ha anunciat que ordenarà la revisió de concessió de visats, com el que va aconseguir la sospitosa de la matança a Califòrnia, la pakistanesa Tashfeen Malik, casada amb el nord-americà Syed Farook –que també va participar en el tiroteig.
Obama ha dit que les investigacions indiquen que Malik i Farook no formaven part de l’Estat Islàmic ni de cap altra organització terrorista, però que es van radicalitzar inspirats per aquest grup jihadista.
Contra l’islamisme extremista
El president nord-americà ha afirmat que el país no hauria de definir la lluita contra el terrorisme com "una guerra entre Amèrica i l’Islam", i ha instat la comunitat musulmana a confrontar el problema de l’extremisme. "Els musulmans poden enviar missatges creïbles i efectius que soscavin la propaganda jihadista".
Obama ha subratllat que el país ha de preservar els seus valors i evitar la discriminació dels musulmans. "La llibertat és més poderosa que la por", ha dit.
Amb el seu discurs, l’inquilí de la Casa Blanca espera convèncer els nord-americans que la seva estratègia contra l’Estat Islàmic és la millor per aconseguir la seva derrota. Tot i així, un 60% dels seus conciutadans creuen que és errònia i, per primer cop, més d’un 50% pensa que el seu país hauria d’enviar tropes a Síria i l'Iraq, segons les últimes enquestes.