Internacional06/06/2014

Obama avala el referèndum d’Escòcia i defensa un Regne Unit fort

Ara
i Ara

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, va defensar ahir que el futur d’Escòcia “l’han de decidir els escocesos”. En una roda de premsa conjunta que va fer al costat del premier britànic, David Cameron, celebrada després de la cimera del G-7 que va tenir lloc a Brussel·les, el president nord-americà va insistir que Londres és el seu aliat més estret i va demanar que el Regne Unit continuï sent un “soci fort, unit i eficaç”. “Però això ho han de decidir els nostres amics allà”, va dir en resposta a les preguntes dels periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Preguntat per una possible independència d’Escòcia, el president dels Estats Units va dir que “hi ha un referèndum en marxa” i, en conseqüència, la decisió “és cosa dels ciutadans escocesos”. El president nord-americà va apuntar sobre el referèndum que “el Regne Unit ha estat un aliat extraordinari per a nosaltres i des de fora sembla que tot ha funcionat molt bé”.

Cargando
No hay anuncios

Alex Salmond, president escocès, va reaccionar amb un comunicat en què apuntava que “com ha dit molt bé el president Obama, la decisió sobre el futur d’Escòcia pertany al poble d’Escòcia”. I va reblar: “Som molt afortunats com a nació de tenir l’oportunitat de guanyar la nostra independència d’una manera tan profundament democràtica i no amb conflictes, com ha estat el cas de tantes altres nacions, inclosos els mateixos Estats Units”.

Sobre la voluntat de David Cameron de fer un referèndum perquè els britànics decideixin si volen seguir formant part de la UE, Obama va ser molt més categòric. “Em seria difícil imaginar que aquest projecte vagi bé sense el Regne Unit”, va remarcar. “Compartim una visió estratègica amb el Regne Unit sobre moltes qüestions internacionals i sempre és encoratjador per a nosaltres saber que el Regne Unit té una cadira al projecte europeu”, va dir. Així mateix, va manifestar que “no seria beneficiós per al Regne Unit estar exclòs de decisions polítiques que tenen un impacte enorme”.