NACIONS UNIDES

Obama i Putin xoquen sobre Síria

Els dos líders, reunits, es mostren disposats a negociar però discrepen sobre el suport rus a Al-Assad

Obama i Putin xoquen sobre Síria
Núria Ferragutcasas
29/09/2015
3 min

Nova YorkEl president dels Estats Units, Barack Obama, i el seu homòleg rus, Vladímir Putin, van xocar ahir a les Nacions Unides sobre l’estratègia que cal seguir per acabar amb la guerra civil a Síria, que dura fa més de quatre anys i que ha causat més de 230.000 morts i quatre milions de refugiats. En els seus discursos, els dos líders es van acusar mútuament de la situació actual d’inestabilitat al Pròxim Orient i al nord d’Àfrica.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama, que es va reunir amb el líder rus per primer cop en dos anys, va advocar en el seu discurs per una transició política a Síria sense el seu president, Baixar al-Assad. El mandatari nord-americà es va mostrar disposat a treballar “amb qualsevol país, incloent-hi Rússia i l’Iran”, per resoldre el conflicte. “Però cal reconèixer -va dir- que no pot haver-hi, després de tant vessament de sang i matances, un retorn a l’ statu quo previ a la guerra”.

Putin, per contra, va subratllar que cal “cooperar” amb Al-Assad si es vol aconseguir derrotar l’Estat Islàmic (EI). Moscou ha augmentat en les últimes setmanes el seu suport al govern d’Al-Assad amb el desplegament d’avions de combat i tancs a la base que té a prop de Latakia, en territori sirià. I, a més, ha arribat a un acord militar amb l’Iran, l’Iraq i Síria per compartir “informació de seguretat” per combatre els avenços de l’EI a la regió.

El president rus, que tornava a l’ONU per primera vegada des del 2005, va buscar la creació d’una nova coalició internacional “àmplia” per lluitar contra el terrorisme jihadista. Aquesta coalició seria “semblant a la que es va fer contra Hitler” a la Segona Guerra Mundial, i els països àrabs “hi tindrien un paper clau”, va assegurar.

Defensa de la diplomàcia

Obama va fer una defensa de la diplomàcia i va criticar les grans potències que volen ignorar normes internacionals i “imposar l’ordre per la força”. “D’acord amb aquesta lògica, hem de donar suport a tirans com Baixar al-Assad, que massacren civils innocents, perquè l’alternativa és segurament pitjor”, va dir en un comentari velat dirigit a Rússia i també a l’Iran, els dos països aliats del líder sirià.

L’inquilí de la Casa Blanca va posar exemples dels beneficis del diàleg, com el restabliment de les relacions diplomàtiques del seu país amb Cuba després de mig segle d’hostilitat i l’acord nuclear entre les potències mundials i l’Iran. Tot i que va elogiar tant Rússia com la Xina per la seva participació en el pacte amb Teheran, també els va criticar directament per la seva implicació en conflictes arreu del món -Ucraïna, en el cas rus, i les disputes territorials en el mar de la Xina Meridional, en el xinès.

Tot i que els Estats Units i els seus aliats europeus han aïllat el president Putin per la seva intervenció en la crisi ucraïnesa i la seva annexió de Crimea, Putin busca ara recuperar la seva influència en la comunitat internacional amb la crisi del Pròxim Orient.

El president rus ha aprofitat que l’estratègia d’Obama contra l’Estat Islàmic no acaba de funcionar per explicar el seu propi pla. Els bombardejos de la coalició internacional estan sent insuficients per aturar els jihadistes i el govern nord-americà no ha aconseguit construir unes forces sirianes moderades que puguin lluitar contra aquest grup violent -el programa del Pentàgon de 500.000 milions de dòlars per entrenar i equipar 5.000 combatents no ha tingut l’èxit esperat-. Putin s’hi va referir i, sense anomenar els Estats Units, va censurar aquesta estratègia.

“Hem de reconèixer que ningú excepte les forces armades del president Al-Assad lluita realment contra l’Estat Islàmic i altres organitzacions terroristes a Síria”, va dir.

Trobada entre Obama i Putin

Finalment, Obama va accedir a reunir-se amb Putin a Nova York per conèixer de primera mà les intencions russes a Síria després de les últimes maniobres militars de Moscou a la zona. Els dos líders van compartir les seves visions, diferents, sobre la crisi siriana i també van parlar de la situació a Ucraïna.

Per la seva banda, el president francès, François Hollande, també va parlar sobre Síria en el seu discurs a l’ONU, i va assegurar que el seu país, que va anunciar el cap de setmana passat els primers atacs aeris contra l’EI, continuarà assumint “responsabilitats”. Com Obama, Hollande també es va mostrar disposat a discutir amb la comunitat internacional una solució per a Síria, però va insistir que Al-Assad no pot formar part d’aquest procés.

La guerra a Síria, el terrorisme jihadista i la crisi de refugiats van centrar gran part de la nova edició de l’Assemblea General de les Nacions Unides, que aquest any compleix 70 anys des de la seva creació. Els líders mundials també van parlar del perill de la creixent desigualtat econòmica al món i de la necessitat lluitar contra el canvi climàtic.

stats