ESCÀNDOL PER LES ESCOLTES

Obama promet que no tornarà a espiar Merkel

El fiscal alemany avalua acusar els EUA per haver punxat el mòbil de la cancellera

El president dels EUA, Barack Obama, parlant divendres al departament de Justícia.
Isaac Lluch
20/01/2014
3 min

MunicLes relacions entre els Estats Units i Alemanya passen per una nova prova de resistència. Per molt que el president nord-americà, Barack Obama, es deixés entrevistar per primer cop en exclusiva per una televisió alemanya per adreçar un missatge de reconciliació a la ciutadania d'aquest país, són pocs els polítics i els mitjans de comunicació que ho interpreten com un gran pas endavant per desencallar la tensa relació entre els governs.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

D'una banda, és cert que, després de decebre l'executiu d'Angela Merkel en el seu discurs de divendres a Washington sobre l'Agència de Seguretat Nacional (NSA), Obama va saber oferir un bàlsam a la irritabilitat alemanya dissabte a la nit en l'entrevista emesa per la segona cadena pública alemanya, ZDF, en què va assegurar que comprèn molt "l'enuig i els temors de molts ciutadans alemanys".

Obama va precisar que la seva relació amb Merkel està caracteritzada per "la confiança i l'amistat" i que en cap cas "ha de ser malmesa per mesures de vigilància que impedeixin" la seva "comunicació". La cancellera i el president dels EUA "potser no sempre tenen la mateixa opinió en política exterior, però no hi ha cap motiu per fer escoltes", va admetre el líder de la Casa Blanca. "Mentre jo sigui el president dels Estats Units, la cancellera no s'ha de preocupar [per ser objectiu de l'espionatge de la NSA]", va dir Obama, perquè no ho tornarà a ser, va assegurar.

Però al mateix temps el cap del govern nord-americà es va mantenir ferm en la defensa del programa dels serveis secrets del seu país. Això sí: els EUA tenen més possibilitats tècniques d'espiar que altres països i per això han d'extremar la seva responsabilitat. Però res de deixar de recopilar dades que puguin ser útils "per a la seguretat nacional" i la dels seus aliats, va justificar-se Obama. Hi ha raons estratègiques per continuar creient en la feina de la NSA. "Per què necessitem informacions o serveis secrets si només publiquen coses que ja es poden llegir a l' Spiegel o al New York Times?", va indicar l'inquilí de la Casa Blanca. Per definició, la NSA té la tasca de "descobrir quins plans té la gent, què els passa pel cap, què projecten". Això protegeix objectius polítics i diplomàtics, va insistir Obama a la ZDF.

Davant l'escepticisme alemany, Obama es va mostrar un cop més convençut de la feina i l'ètica de la NSA. Amb el seu posicionament, el president "ha obert de manera gairebé oficial la competició internacional per armar-se en vigilància digital", va valorar ahir el Süddeutsche Zeitung, mentre posava en relleu la "contradicció" del missatge d'Obama. "L'Alemanya de l'Est ens va ensenyar què passa quan hi ha un gran estat de vigilància que es dirigeix contra els seus propis ciutadans", va concedir el president nord-americà mentre feia promoció alhora de l'existència d'un aparell d'espionatge que actua a escala mundial.

Alemanya manté el desafiament

Berlín no s'està de lamentar la poca precisió d'Obama en el seu discurs i el fet que no s'hagi ofert a negociar un pacte de no espionatge amb els seus aliats de l'OTAN per recuperar la confiança dels líders de diversos països.

Mentre Obama promet més transparència amb la NSA, el cert és que els EUA continuen sense dir des de quan van espiar el mòbil de Merkel. Si bé la cancellera ha acceptat la invitació del líder de la Casa Blanca per visitar-lo en els pròxims mesos, Alemanya manté el desafiament i ahir va transcendir a Der Spiegel que el fiscal general alemany, Harald Range, es planteja obrir un procés contra els Estats Units per les escoltes que va fer la NSA al telèfon de Merkel.

stats