Obama promet reformar la NSA i deixar d'espiar aliats dels Estats Units
El govern nord-americà necessitarà una ordre judicial per accedir a les dades recopilades pels serveis d'intel·ligència. Obama demana que s'aturin les escoltes a mandataris de països aliats
BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha anunciat canvis en el programa de vigilància de l'Agència Nacional de Seguretat (NSA). Set mesos després de les primeres revelacions de l'exanalista de la CIA Edward Snowden, el president ha anunciat una sèrie de mesures que pretenen donar més "transparència" a les tasques de la NSA.
Subratllant que "les agències d'espionatge no poden funcionar si no és en secret", Obama s'ha referit al programa més polèmic de tots, el que registra "metadata" sobre trucades telefòniques. És a dir, no el nom de qui truca, ni el contingut de la comunicació, sinó dades com la durada i origen de la trucada. Citant constantment els atacs de l'11S per justificar el programa, el president ha anunciat que el govern dels Estats Units deixarà de tenir accés directe a aquestes dades: farà falta una ordre judicial perquè l'executiu tingui accés al registre.
"Aquest debat ens farà forts"
El president nord-americà ha dit que el país ha de liderar el debat sobre els programes d'espionatge. "Ens farà forts", ha remarcat. "Ningú espera que la Xina tingui un debat públic sobre programes d'espionatge o que Rússia es preocupi de la privacitat dels seus ciutadans", ha afegit.
"Si volem saber alguna cosa dels governs estrangers, els trucarem"
Obama ha ordenat l'aturada de les polèmiques escoltes a governs estrangers. "Si volem saber alguna cosa sobre els nostres amics i aliats, agafarem el telèfon i els trucarem, no ho farem mitjançant programes d'espionatge". "Els caps d'Estat i de Govern amb qui treballem estretament han de tenir la confiança que són tractats com vertaders aliats", ha dit en una referència clara a la cancellera alemanya Angela Merkel i la presidenta brasilera, Dilma Rousseff.
Recordant que els programes d'espionatge han tingut un paper clau en la "seguretat del poble nord-americà", el president ha acceptat que "els esforços per defensar la nació i al mateix temps la llibertat dels ciutadans són complicats". Referint-se a Snowden, Obama ha dit que "si qualsevol individu que no està d'acord amb la nostra manera de governar pot filtrar els nostres mètodes, no podrem mantenir la seguretat dels ciutadans".
El mes de desembre, un grup assessor convocat per Obama va entregar al president 46 recomanacions per a la reforma dels programes d'espionatge que ha despertat queixes dins i fora dels EUA, així com crítiques d'empreses de comunicació telefònica i Internet.