Obama paralitza el programa per entrenar rebels sirians
El Pentàgon entregarà equips militars a líders de grups moderats
WashingtonEls Estats Units han decidit fer canvis estratègics en la guerra contra l’Estat Islàmic (EI) a Síria. El seu president, Barack Obama, va paralitzar ahir el programa del Pentàgon per entrenar i equipar rebels sirians. La seva decisió suposa un reconeixement del fracàs d’un pla que no ha aconseguit el seu objectiu de crear unes forces de combat contra els jihadistes en territori sirià.
El Pentàgon va anunciar que, en lloc d’entrenar rebels, lliurarà armes -tot i que no de “gamma alta” com coets antitancs- a líders de grups moderats que s’oposen al règim sirià de Baixar al-Assad i lluiten contra l’EI. “Identificarem aquests líders i passaran un procés de selecció molt rigorós”, va afirmar Christine Wormouth, la subsecretària de Defensa dels EUA, en una conferència de premsa telefònica.
Wormuth va defensar el programa, iniciat el desembre passat amb un pressupost de 500 milions de dòlars (uns 440 milions d’euros), que només va aconseguir entrenar 60 combatents, molt per sota del seu objectiu de 5.400. “No crec que [el pla] sigui un cas de mala execució -va dir-. Era una missió molt complexa”.
Per al govern d’Obama no es posa fi a aquest programa sinó que “s’adapta” a la situació actual. “Hem de ser flexibles, hem d’adaptar-nos per ser eficaços”, va afegir Brett McGurk, un assessor del president en la lluita contra l’EI. A més, tampoc es descarta reprendre el programa d’entrenament de rebels més endavant.
La nova estratègia d’entregar armes “bàsiques” a líders rebels moderats té els seus riscos. En el passat, algunes d’elles han acabat en mans del Front al-Nusra, un grup vinculat Al-Qaida. Els funcionaris nord-americans, que tenen mètodes per controlar els equips militars que entreguin, van insistir que seran molt curosos a l’hora de donar armes als rebels.
“Supervisarem els avenços que facin aquests grups i els proporcionem suport aeri a mesura que combatin l’EI”, va subratllar el portaveu del Pentàgon, Peter Cook, en un comunicat, en què també va donar les gràcies als seus aliats pel suport al programa per entrenar rebels que ahir es va posar “en pausa operacional”. Tot i així, segons va revelar el diari The New York Times, les autoritats nord-americanes podrien establir un “petit centre de formació” a Turquia per entrenar líders de grups rebels moderats.
La Casa Blanca espera que les noves mesures ajudin a crear aliances amb forces àrabs i replicar l’èxit que han obtingut els combatents kurds sirians contra l’Estat Islàmic al nord de Síria. “Crec que els canvis que instaurem avui, amb el temps, augmentaran el poder de combat de les forces contra l’EI a Síria i al final ajudaran que la nostra campanya acabi amb una derrota de l’EI”, va dir el secretari de Defensa dels EUA, Ashton Carter, des de Londres.
Aquest canvi d’estratègia del govern d’Obama arriba en plena intervenció de Rússia a Síria. Els bombardejos russos, segons Moscou, són contra objectius de l’Estat Islàmic. Els Estats Units, però, creuen que l’operació militar del Kremlin només busca protegir el president Al-Assad, un dels seus aliats a la regió.
Obama censura els atacs russos
Obama va suggerir ahir a la televisió CBS que els atacs aeris de Rússia sobre Síria són un senyal de la creixent feblesa del president rus, Vladímir Putin. El líder nord-americà va qüestionar que Putin estigui desafiant el lideratge dels Estats Units al Pròxim Orient amb la seva intervenció militar.
“Quan jo vaig arribar al poder [...] Síria era l’únic aliat de Rússia a la regió -va dir Obama en una entrevista que s’emetrà demà íntegrament-. I avui, en lloc de poder comptar amb el seu suport i mantenir la base que tenien a Síria [...], Putin està utilitzant les seves pròpies tropes, el seu propi exèrcit, per mantenir, penjant d’un fil, el seu únic aliat”.