Obama, el nou amic de l’Argentina
El president nord-americà elogia la “històrica transició” de Macri després de 12 anys de kirchnerisme
Buenos AiresLa distància en línia recta entre l’Havana i Buenos Aires és de 7.000 quilòmetres. És el que separa un extrem de l’Amèrica Llatina de l’altre. Però la distància no ha sigut cap fre per al president dels Estats Units, Barack Obama, per viatjar fins a l’Argentina després de la seva visita històrica a Cuba. L’Air Force One -l’avió presidencial nord-americà-és gairebé una Casa Blanca al cel i permet fer aquesta mena de salts poc habituals en una gira presidencial entre dos països tan distants. El fet que Cuba i l’Argentina estiguin tan lluny l’una de l’altra permet dimensionar la importància que Washington dóna a la nova Argentina que presideix el conservador Mauricio Macri. I encara més si es té en compte que Macri tan sols fa una mica més de tres mesos que ocupa la Casa Rosada.
Els Estats Units veuen en l’Argentina un important soci polític i comercial a l’Amèrica Llatina. I això no ha sigut així en els últims 12 anys de kirchnerisme. Durant les presidències de Néstor Kirchner i de Cristina Fernández de Kirchner, la seva dona, les relacions entre Buenos Aires i Washington han sigut molt més que tenses. Els Kirchner van tenir de socis durant les seves presidències els països de l’eix bolivarià liderat per Veneçuela, a més de contactes estrets amb Rússia i l’Iran, quan aquest encara pertanyia a la categoria dels països integrants del que la Casa Blanca qualificava com a “eix del mal”. I es van afegir sempre al discurs antiimperialista de tots ells.
Ara, però, qui ocupa la Casa Rosada és un president completament diferent. No només ideològicament sinó també políticament i comercialment. En els 100 dies que fa que és cap d’estat de l’Argentina, Mauricio Macri ha impulsat canvis radicals en molts aspectes. Un cop de timó de 180 graus per deixar enrere l’etapa kirchnerista i mostrar al món una nova cara de l’Argentina. I els efectes s’han notat ràpidament. Ja han passat per Buenos Aires el primer ministre d’Itàlia, Matteo Renzi, i el president de França, François Hollande, així com la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini.
I ara Obama, que ha deixat pels núvols Mauricio Macri i ha assegurat que “els Estats Units estan preparats per ajudar l’Argentina en aquesta històrica transició”. Per la seva banda, el president argentí ha valorat el gest d’Obama de visitar-lo i ha assegurat que la nova Argentina “té molt per oferir al món”, especialment pel que fa al comerç bilateral amb els EUA, ara en mínims històrics.
Però no tothom està content de la visita del president dels Estats Units a l’Argentina. Els organismes en defensa dels drets humans han criticat durament el pas de Barack Obama per Buenos Aires quan fa exactament 40 anys del cop militar del 1974. ONG i agrupacions com les Madres i Abuelas de Plaza de Mayo, així com el premi Nobel de la pau Adolfo Pérez Esquivel, han recordat aquests últims dies el paper que va tenir Washington com a impulsor i patrocinador de les dictadures llatinoamericanes. “Està molt bé que un president dels Estats Units vulgui visitar els pobles llatinoamericans, però el que no està bé és la forma, el quan i el com”, destaca Adolfo Pérez Esquivel.
Documents de la dictadura
Obama, però, ha aterrat a Buenos Aires amb la mà estesa. La Casa Blanca ha ordenat desclassificar milers d’arxius relacionats amb la dictadura militar argentina, considerats del tot vitals per poder conèixer, per exemple, més dades sobre els nadons desapareguts durant la dictadura. Fills de guerrillers i guerrilleres contràries a la Junta Militar argentina que van ser robats i entregats, en molts casos, a famílies de militars. “Aquests documents poden tenir informació per localitzar els homes i dones de 40 anys que no saben quina és la seva veritable identitat”, relata Gastón Chillier, director del CELS, el Centre d’Estudis Legals i Socials, una entitat que treballa en la recerca de la justícia i la veritat.
“He reactivat l’obertura de documents addicionals d’aquest període fosc. Prèviament havíem desclassificat milers de gravacions d’aquesta època, però, per primer cop, ara també desclassificarem enregistraments militars i d’intel·ligència”, puntualitzava Obama.
Pas per la Patagònia
Les primeres 24 hores de les 48 que Barack Obama passarà a l’Argentina amb la seva dona i les seves filles hauran tingut lloc a Buenos Aires, la capital federal argentina. Una de les il·lusions d’Obama -han confessat des del seu entorn-és menjar-se un bon bife. Potser ho podrà fer durant el segon dia de visita pel país sud-americà, dijous, quan té previst visitar Bariloche, a la Patagònia argentina. De Bariloche, Obama volarà directament cap a Washington, i tancarà així una girà històrica pel seu pas per Cuba.