Internacional27/05/2016

Obama a Hiroshima: "La memòria de les víctimes mai pot desaparèixer"

El president nord-americà participa en una cerimònia amb supervivents de la bomba del 1945 amb un al·legat en contra de les armes nuclears

Ara
i Ara

BarcelonaEl president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat aquest divendres que la memòria de les víctimes de la bomba atòmica llançada sobre aquesta ciutat l'agost del 1945 "mai ha de desaparèixer", ja que suposa una "esperança per al futur" i "alimenta un canvi".

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Obama ha fet avui una visita de tan sols una hora però amb un gran simbolisme que el converteix en el primer president nord-americà en actiu que trepitja la ciutat màrtir i símbol de la pau mundial per participar en un acte en record de les 140.000 víctimes mortalsque va provocar l'esclat de la bomba atòmica que els Estats Units van llançar i que va propiciar la rendició del Japó a la II Guerra Mundial.

Cargando
No hay anuncios

El president nord-americà, però, ha evitat oferir una disculpa i s'ha limitat a tenir mostres de simpatia i empatia amb els supervivents que l'han acompanyat a la cerimònia del Parc de la Pau d'Hiroshima, al costat del primer ministre nipó, Shinzo Abe. Obama ha volgut recordar "les veus de les víctimes" de la tragèdia, i ja subratllat la necessitat de "mantenir viva la seva memòria" perquè permet "canviar" i "donar esperances sobre un futur millor".

Cargando
No hay anuncios

La memòria de les víctimes

Obama ha volgut subrtallar que la destrucció d'Hiroshima ha de servir per construir un món sense armes nuclears. "Han passat 71 anys des d'aquell dia [6 d'agost del 1945]. Era un matí lluminós i sense núvols. La mort va caure del cel i el món va canviar", ha dit el president.

Cargando
No hay anuncios

El Parc de la Pau va ser l'epicentre de l'explosió i acull el Museu Memorial de la Pau i el Gembaku Domu, la icònica cúpula que va quedar en peu després de l'atac que va arrasar la ciutat i que és Patrimoni Mundial des del 1996.

El recinte roman tancat pràcticament tot el dia per motius de seguretat, cosa que impedeix l'accés del públic general que envolta des de fa hores el parc per intentar entreveure alguna cosa de la cerimònia malgrat les altes temperatures.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que Obama és el primer president en el càrrec a visitar Hiroshima, el demòcrata Jimmy Carter ho va fer com a expresident el 1984, mentre que el republicà Richard Nixon va ser-hi el 1964, quatre anys abans de convertir-se en president dels EUA

Cargando
No hay anuncios

Després de l'atac a Hiroshima, els Estats Units va llançar una segona bomba nuclear tres dies després sobre la ciutat de Nagasaki, on van morir unes 74.000 persones, i sis dies més tard el Japó es va rendir i va posar fi a la Segona Guerra Mundial.

ue