Obama busca frenar l'impuls de Trump a Arizona i rellançar Harris

L'expresident qüestiona la competència del republica a un dels estats clau que es dibuixen més complicats per als demòcrates

Obama aquest divendres a Tucson, Arizona
4 min

Tucson (Arizona)L'expresident Barack Obama ha visitat Tucson, Arizona, aquest divendres per intentar frenar de l'impuls del republicà Donald Trump en aquest estat clau i rellançar la candidatura de Kamala Harris. A 18 dies de les eleccions, les enquestes ja auguren una cursa molt renyida i l'estat fronterer es dibuixa com un dels més complicats per a la demòcrata. Una enquesta publicada per la cadena CBS aquest mateix divendres, projecta un 51% dels suports per a Trump i un 48% per a Harris. A Arizona hi conflueixen dos dels grans temes de la campanya: l'avortament i la frontera. Mentre que per l'avortament Harris lidera, un 79% dels votants d'Arizona segueixen preferint Trump per gestionar la frontera.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

"No importa quin sigui el problema: habitatge, atenció mèdica, educació, pagar les factures. Ells sempre culparan els immigrants. Ell [Trump] vol que creguem que si li permeten que atrapi a qui vulgui i els expulsi, tots els nostres problemes es resoldran", ha reblat Obama enmig dels aplaudiments d'unes 5-000 de persones que omplien l'Arizona Stadium la tarda de divendres. No podem pretendre que no som una nació d'immigrants. Que va ser construïda a partir d'immigrants que van venir aquí buscant una vida millor".

La Maite Miranda, de 53 anys, que està recolzada en una de les parets de l'estadi entre el públic, sap molt bé del que parla Obama. "Vaig néixer a Cuba i vaig venir als Estats Units amb 22 anys", exposa. Ha conduït una hora i quart des de Casa Grande, una localitat a mig camí entre Tucson i Phoenix, per poder veure l'expresident. Confessa que aquestes eleccions seran les primeres on votarà: "Em vaig fer demòcrata gràcies a Donald Trump. Vinc d'una família que històricament ha estat republicana i mai vaig acabar-m'hi de sentir identificada. Votaré per la Kamala Harris perquè ella representa l'esperança per aquest país. Donald Trump és un dictador i ho sé per la meva experiència per haver passat la meitat de la meva vida vivint a Cuba".

Arizona és el quart estat amb més població llatina que hi ha al país i precisament el vot llatí va jugar un paper clau perquè el 2020 Joe Biden aconseguís tenyir de blau aquest estat del sud per un estret marge d'uns 10.000 vots. Des del 1996 que un demòcrata no aconseguia canviar de color Arizona, que històricament ha estat vermella. Però en aquests comicis, les darreres enquestes mostren com Harris està perdent força entre els votants llatins mentre Trump aconsegueix guanyar terreny. "Sincerament, crec que molts dels llatinoamericans que estan a favor de Trump és perquè, un cop surts de la dictadura, segueixes portant-la dins i identificant-te amb ella", explica Miranda.

La necessitat d'aconseguir arribar als votants llatins, també és un dels motius que ha portat a Obama fins a Tucson. La preocupació del Partit Demòcrata entorn les darreres enquestes, on es veu com Harris està estancada amb els hispànics i els homes negres, es pot notar en com Obama ha intensificat la seva agenda. Després de Tucson, l'expresident té planejat visitar altres tres estats clau: Las Vegas (Nevada), Detroit (Michigan) i Madison (Wisconsin). La setmana que ve, Obama protagonitzarà el seu primer acte de campanya conjunt amb Harris a Geòrgia, després de passar-li el "Yes she can" a Chicago.

La debilitat no només és entre els llatinoamericans, l'altre grup de votants que es dibuixa com un punt feble per a Harris són els homes negres. Especialment els joves, segons apuntava el cap de setmana una enquesta del New York Times. El Charles Johnson té 20 anys i ha vingut per veure l'Obama, però diu que votarà Donald Trump, tot i que a les legislatives que també hi ha el 5 de novembre votarà per als demòcrates. De fet, votarà per Ruben Gallego, el candidat demòcrata per Arizona al Senat que ha compartit l'escenari amb Obama. "Sento que és bo en política tenir paritat, així que intento votar per demòcrates i republicans", assegura el jove.

"Crec que [Obama] està equivocat i que els homes negres no haurien de votar només pel que esperen els altres. Els homes negres hem de votar d'una manera que ajudi als homes negres", respon Charles al comentari que va fer la setmana passada l'expresident dient als homes negres que havien de deixar les "excuses" i votar a Harris. "Sento que els demòcrates donen per fet el suport de les persones negres i definitivament als homes negres", afirma.

Davant d'un escenari ajustat, Obama està posant més èmfasis en els seus atacs a Trump. Si a la Convenció de Chicago l'expresident feia burla del magnat com un home egoista i que només pensa en ell, ara també hi ha afegit un nou element: l'edat. "Estaries preocupat si el teu avi es comportés així", ha dit Obama en referència a les imatges de Trump en un fòrum a Pensilvània aquesta setmana, en què va deixar de respondre a les preguntes i es va passar més de mitja hora movent-se amb la música. "Tucson, no necessitem veure com és un Donald Trump més vell i més boig sense limitacions."

L'expresident ha citat tot el marxandatge que Trump ha tret al llarg de la campanya, com les vambes daurades, un rellotge valorat en 100.000 dòlars, o una Bíblia. "Aquest és el meu favorit: té la Bíblia Trump. Vol que compris la paraula de Déu, edició Donald Trump". Un comentari que ha despertat tant rialles com esbroncades entre el públic. "Fa perdre més a les dones les seves llibertats reproductives perquè això no implica cap canvi per a la seva vida", ha denunciat. Quan l'audiència ha començat a escridassar Trump, amb el característic "boo", Obama ha tallat: "No, boo no, voteu" ("No don't boo, vote"). A diferència de la Convenció de Chicago, els cartells que el públic aixecava per ovacionar Obama cada vegada ja no era el característic "Hope" que es podia veure al juliol, sinó el "Vote".

stats