Internacional20/12/2013

Londres i Washington també van espiar Joaquín Almunia

La Comissió Europea considera que els fets, revelats per 'The Guardian', són inacceptables, i assegura que demanarà explicacions

Ara
i Ara

BarcelonaEl vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, també va ser objectiu de l'espionatge de les agències de seguretat dels Estats Units i el Regne Unit. Els diari 'The Guardian', 'The New York Times' i 'Der Spiegel' fan públics aquest divendres nous documents filtrats per Edward Snowden que revelen que la NSA (Agència de Seguretat Nacional) i el GCHQ (Quartel General de Comunicacions del govern birtànic) no només van espiar objectius relacionats amb el terrorisme o la seguretat, sinó que també van recollir dades de tipus econòmic i van fer seguiment d'alts càrrecs de països aliats.

Inscriu-te a la newsletter Trump ha evolucionatEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons les noves filtracions, les agències també van controlar organitzacions humanitàries com l'Unicef o la francesa Metges del Món. Un document de la GCHQ, de l'any 2009, prova que els agents britànics van controlar els correus electrònics del llavors primer ministre israelià, Ehud Olmert, i del seu ministre de defensa, Ehud Barak.

Cargando
No hay anuncios

La Comissió Europea ho considera inacceptable

La Comissió Europea ha sortit al pas de les informacions sobre l'espionatge al comissari Almunia, i les ha titllat d'"inacceptables".

Cargando
No hay anuncios

"Aquest no és el tipus de comportament que esperem dels nostres socis estratègics, i menys dels nostres propis estats membres", ha afegit la portaveu, en relació a la vinculació del Regne Unit.

Espionatge econòmic

Cargando
No hay anuncios

Segons els documents, els agents de la GCHQ van controlar les comunicacions per satèl·lit d'Europa des del poble de Bude, al sud del Regne Unit. La NSA finançava les activitats i, a canvi, les agències compartien les dades. Els analistes controlaven els nomenaments d'alts càrrecs entre les grans companyies i decidien si eren una font potencial de dades per seguir o no.

El portaveu de la GCHQ ha explicat que l'agència "està autoritzada per interceptar comunicacions si serveixen pel salvaguardar el benestar econòmic del Regne Unit", per ha deixat clar que aquestes activitats estan relacionades amb la seguretat i que "el propòsit d'aquestes intercepcions no és l'espionatge industrial".

Cargando
No hay anuncios

El el mateix sentit, el portaveu de la NSA ha afirmat que "no utilitzem les nostres capacitats per robar secrets comercials a les companyies estrangeres en favor de les empreses dels EUA".