Nova investigació a Boris Johnson pel pagament d'unes vacances al Carib

El comitè ètic que supervisa els diputats analitza un possible trencament del codi

LondresRelativament poc li ha durat la tranquil·litat a Boris Johnson de saber-se guanyador, almenys a Anglaterra, de les eleccions locals celebrades dijous passat a la Gran Bretanya, juntament amb les nacionals de Gal·les i d'Escòcia, on els tories no han resultat tan beneficiats. L'organisme que vetlla pels estandàrds de comportament dels parlamentaris ha anunciat aquest dilluns que Johnson podria haver trencat el codi ètic en relació amb el pagament de les vacances de Nadal al Carib del 2019.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El desembre d'aquell any, pocs dies després que guanyés les eleccions generals, va viatjar amb la seva parella, Carrie Symonds, al complex de superluxe de Mustique, una illa privada de l'arxipèlag de Saint Vincent i les Grenadines, situada entre Trinitat i Tobago i la Martinica. L'estada de la parella, de deu dies, va tenir un cost de 15.000 lliures (17.500 euros). Però al registre d'interessos dels diputats, Johnson només va declarar que tot plegat va ser "cortesia" del fundador de l'empresa de telefonia mòbil Carphone Warehouse, David Ross, propietari d’una casa de vacances a l’illa.

Cargando
No hay anuncios

Un portaveu de Ross, que és donant dels tories, va declarar inicialment a la premsa britànica que el magnat no havia pagat el viatge i va descriure l'explicació de Johnson com un "error". Però posteriorment va fer marxa enrere i va assegurar que Ross havia "facilitat" aquelles vacances. Llavors Kathryn Stone, la cap de l'organisme parlamentari que vetlla pels estàndards dels diputats, va acceptar una sol·licitud presentada pel Partit Laborista per obrir-ne una investigació. Normalment, Stone informarà de les seves conclusions al Comitè de Normes dels Comuns, que pot ordenar als parlamentaris que demanin disculpes o, si és el cas, que paguin els diners que hagin acceptats si es conclou que han infringit el codi de conducta. En casos extrems, es podria recomanar la suspensió dels diputats, tot i que això requeriria l’aprovació de la cambra per majoria, una excepció en la història de Westminster.

Downing Street havia assegurat abans del pronunciament de la comissió que el primer ministre havia satisfet "tots els requisits de transparència principals" al voltant d'aquell viatge. L'oficina de Ross ha assegurat avui que tots els tràmits havien seguit els estàndards requerits i que la declaració de Johnson havia sigut "correcta".

Cargando
No hay anuncios

L'apartament

La nova investigació s'afegeix a la que ja hi havia en marxa de la Comissió Electoral sobre el pagament de la reforma de l'habitatge que Johnson ocupa al número 11 de Downing Street i que segons la denúncia de qui havia sigut el màxim assessor estratègic del primer ministre, Dominic Cummings, hauria volgut finançar il·legalment a través de la donació d'un préstec d'un altre donant del Partit Conservador, que tampoc l'hauria declarat de manera correcta.

Cargando
No hay anuncios

Però Boris Johnson és immune als escàndols potencials. La prova n'és el resultat electoral del superdijous. Les dades de les eleccions locals a Anglaterra, i de la parcial de Hartlepool al Parlament de Westminster, han confirmat la supremacia dels tories a la circumscripció que en el passat havia sigut un més dels graners de vots per excel·lència dels laboristes, el nord d'Anglaterra, clau en la victòria de Johnson del 2019. Lluny de preocupar-se per les investigacions en marxa sobre el seu estil de governar i la seva relació amb l'ús dels diners públics, les urnes a Anglaterra han donat la raó a Johnson, que no ha parat de repetir que l'opinió pública està preocupada sobretot per la recuperació econòmica i la campanya de vacunació. Mentrestant, el laborisme continua desconcertat i amb un líder que fa més de 24 hores que intenta recompondre el seu govern a l'ombra enmig de crítiques de l'esquerra i la dreta del partit.

Anglaterra, un pas més a prop de la normalitat

Anglaterra és una mica més a prop de la normalitat. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat que a partir de la setmana que ve es permetrà una vegada més la socialització en espais interiors i les "abraçades" amb precaució als éssers estimats. A més, tot i que es recomana prudència, la distància de seguretat en espais exteriors amb les persones amb què es socialitzi serà una "opció personal". Igualment, altres de les mesures de desescalada anunciades són l'obertura dels hotels, els bed and breakfast, la represa dels viatges per tot el territori del Regne Unit, així com es permeten, també, les pernoctacions, i els viatges als dotze territoris de l'estranger que estan en la zona verda, atesa la poca incidència del virus. Des de la setmana vinent, s'elimina també l'obligatorietat de l'ús de mascaretes a les aules, i es torna a l'ensenyament presencial en tots els nivells educatius. Finalment, cinemes i teatres així com museus podran tornar a l'activitat, amb fins a 1.000 persones, o bé el 50% de la capacitat dels locals. Pel que fa als esdeveniments a l'aire lliure, es permetran concentracions de fins a 4.000 assistents, o una capacitat màxima del 50% en funció de l'espai, de manera que en el cas de grans espectacles esportius, per exemple, s'autoritza la presència de fins a 10.000 persones o el 25% de les capacitats dels estadis. Les mesures de desescalada d'Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord s'anunciaran al llarg de la setmana. En principi, la intenció del govern britànic, i les dades de moment ho permeten, és que tot el territori britànic estigui en nivells molts pròxims a la normalitat precovid el 21 de juny. Les dades continuen sent molt positives. En les últimes 24 hores només hi ha hagut quatre morts i 2.357 casos, un índex de 21,1 per cada 100.000 habitants en set dies.