Pròxim Orient
Internacional10/09/2021

Un nou govern per al Líban, però amb la mateixa elit corrupta

Najib Mikati, un dels homes més rics del país, aconsegueix formar un executiu després de 13 mesos d'impàs

IslamabadDesprés de 13 mesos i un cúmul de fracassos per formar govern, el Líban té, per fi, un nou executiu. Tot i que no s'acosta, ni de bon tros, a la composició d'un govern tecnocràtic, sinó més aviat a un règim oligàrquic, s'obre una finestra d'esperança al petit país del cedre, que està vivint els dies més foscos en dècades, i no només pels constants talls d'electricitat. El primer requisit per poder alliberar les ajudes internacionals era la formació d'un govern que després haurà de demostrar que és capaç de dur a terme reformes financeres, però a aquestes altures pocs dels estats donants tenen fe que es compleixin les promeses.

Inscriu-te a la newsletter Breu discussió amb una corresponsalEl que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El nou govern el liderarà Najib Mikati, que ja havia sigut primer ministre en dues ocasions i que posseeix una de les fortunes més grans del país. Aquest divendres, amb llàgrimes als ulls, ha dit a les mares que no tenen menjar per als seus fills i als pares que no tenen mitjans per enviar la canalla a l'escola que "la situació és difícil, però no impossible si cooperem".

Cargando
No hay anuncios

L'impàs per formar govern per les desavinences entre els polítics a l'hora de repartir-se les carteres ministerials ha accelerat la caiguda al buit de l'economia libanesa, que ha portat el 70% de la població a viure en la pobresa. Amb la formació del govern s'ha arreglat un dels 100 problemes del Líban, però en queden 99 més per solucionar. Entre aquestes dificultats hi ha com gestionar la fúria popular quan vencin a final de mes els subsidis, ja que destrossaran més del 30% de les famílies libaneses que ja viuen en l'extrema pobresa.

Un govern sense experts

És per això que els libanesos no han felicitat la nova administració libanesa, que en realitat són els mateixos polítics corruptes que governen des de fa dècades, i que han conduït el país a una de les pitjors crisis financeres del món des del 1850.

Cargando
No hay anuncios

A la llista de ministres experts, que brillen per la seva absència, un dels pocs que han demostrat la seva vàlua per aconseguir la cartera de Salut Pública és Firas Abiad, exdirector general de l'hospital públic Rafiq Hariri -centre que ha estat a l'avantguarda en la lluita contra el coronavirus- que s'ha guanyat elogis per la seva transparència i les seves crítiques al corrupte sistema libanès. També Youssef Khalil, un alt funcionari del Banc Central, ha sigut designat ministre d'Hisenda, i el jutge Bassam Mawlawi encapçala el ministeri de l'Interior. La cartera d'Afers Socials, una de les més disputades per les grans quantitats d'ajudes financeres que gestionarà en el futur, ha anat a parar a mans d'Hector Hajjar.