Nou escàndol al Downing Street de Johnson: festa de Nadal en ple confinament

La filtració d'una gravació de l'excap de premsa del 'premier' posa al descobert les falsedats difoses pel govern

Boris Johnson
08/12/2021
5 min

LondresAbans s'agafa un mentider que un coix. I, aquest cop, el mentider es diu Boris Johnson. El primer ministre del Regne Unit està aquest dimecres sota una intensa pressió, no només de l'oposició, sinó també de destacats membres del seu partit, arran de la filtració d'una gravació de la seva excap de premsa, Allegra Stratton, en què feia referència a la celebració d'una festa de Nadal a Downing Street el 18 de desembre de l'any passat, quan Londres estava en ple confinament i s'havien prohibit tota mena de reunions socials excepte entre les persones que formaven una bombolla de convivència.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La policia ha anunciat una investigació per esclarir si es van trencar les mesures de confinament.

I fa només uns minuts, a primera hora d'aquesta tarda de dimecres, Stratton ha aparegut entre llàgrimes al davant de casa seva per dimitir del seu càrrec com a assessora del primer ministre. L'experiodista de la BBC i de The Guardian, de 41 anys, va ser també portaveu del president de la COP26 de Glasgow, Alok Sharma. Ha assegurat que es penedirà "la resta de la seva vida" dels comentaris fets en el vídeo. No ha confirmat, però, que hi hagués cap celebració el 18 de desembre del 2020 a Downing Street.

La primera notícia de la festa il·legal es va conèixer fa una setmana, però durant set dies, tant el primer ministre des de la tribuna del Parlament, com el portaveu de Downing Street en reiterades ocasions, han negat que la celebració tingués lloc. Fins i tot aquest matí, quan les proves ja eren irrefutables, el govern continuava mantenint que no hi va haver reunió i que no es va violar cap regla del confinament.

Però durant la sessió setmanal del control d'aquest dimecres a migdia, Boris Johnson s'ha disculpat "sense reserves" pel vídeo, tot i que ha insistit que, segons el "meu coneixement", no hi va haver cap festa i "no s'havien incomplert les regles". "Puc entendre –ha afegit– fins a quin punt faria enfadar tothom que la gent que ha establert les regles no les compleixi. Jo també estic furiós després de veure aquest vídeo". Especialment significativa ha sigut l'admissió que, si hi va haver cap festa, no va ser amb el seu "coneixement". Johnson, doncs, ha preferit passar per un cap de govern que no controla què passa al seu voltant que no pas per un mentider.

En principi, hi haurà una investigació interna sobre l'escàndol. Molt probablement, però, acabarà com totes, amb Johnson exculpat, com si no fos el màxim responsable i com si el patró de comportament que es repeteix a Downing Street no tingués res a veure amb ell.

Immediatament després que Johnson fes l'anunci de la investigació, el seu exassessor, Dominic Cummings, s'ha preguntat des de Twitter si "també es demanarà al [secretari del govern] que investigui la festa del pis [de Johnson] del divendres 13 de novembre, les altres festes als pisos [oficials dels membres del govern] i la política de "bombolla" dels pisos?". Posava així, negre sobre blanc, el que comença a ser un insistent rumor a Westminster: que també es va celebrar almenys una festa privada al pis privat del primer ministre quan les regles del confinament no ho permetien.

Episodis anteriors

Una vegada més, com en el cas del dimitit ministre de Sanitat Matt Hancock o de l'assessor de Johnson Dominic Cummings el govern conservador de Boris Johnson demostra que les regles que imposa a tota la ciutadania no són vàlides ni per als seus membres ni per al personal que treballa directament a Downing Street. Alguns diputats conservadors han qualificat la situació de "catastròfica" per al premier i potencialment perillosa en cas que la situació sanitària aconselli noves restriccions, perquè ha quedat clar que Downing Street no predica amb l'exemple.

L'escàndol, un més dels que ja fa mesos afecten Johnson, va esclatar a les pàgines del Daily Mirror. Dimecres passat, el diari va informar de la celebració de l'esmentada festa de Nadal a Downing Street el 18 de desembre del 2020, just un dia abans que el govern decretés el tercer confinament a causa de la pandèmia. A Londres, però, la prohibició ja estava vigent des de feia 48 hores. La festa, doncs, era il·legal. La capital britànica es veia immersa en una nova onada de la variant delta: es van tancar restaurants i espectacles, i es van prohibir tota mena de reunions socials. Oficialment, les festes de Nadal s'havien cancel·lat. Excepte a Downing Street. Una festa inicialment amb més de trenta persones, a les quals se n'hi van afegir més, amb beguda, menjar i jocs, i sense distanciament social.

Regals de Secret Santa

Aquest dimarts a la nit, la cadena de televisió ITV News ha emès un enregistrament d'un assaig de la conferència de premsa diària que la llavors responsable de comunicació del govern, Allegra Stratton, va simular amb un grup de col·legues de l'staff de Downing Street. L'enregistrament, fet el 22 de desembre, quatre dies després de la festa, l'han vist ja milions de persones i no queda lloc al dubte: fan broma sobre la celebració.

Ed Oldfield, assessor de mitjans de comunicació del primer ministre, pregunta a Stratton: "Acabo de veure rumors a Twitter que hi va haver una festa de Nadal a Downing Street divendres a la nit; admeteu [la veracitat] d'aquests rumors?" Stratton somriu i fa una pausa abans de dir: "Jo me'n vaig anar a casa". Totes les informacions periodístiques, però, sostenen que sí que hi va participar.

Llavors Oldfield torna a preguntar: "El primer ministre acceptaria fer una festa de Nadal?" Stratton riu i contesta: "Quina és la resposta?" El personal intenta ajudar-la a formular-ne una. "No era una festa, era una trobada de negocis amb formatge i vi", diu un dels presents. "El formatge i el vi estan bé?", pregunta Stratton. El membre del personal que va fer el comentari sembla dir: "No...". Aleshores Stratton afegeix: “Això s'està enregistrant”. I encara hi diu: "Aquesta festa fictícia va ser una trobada de negocis. I no hi havia distanciament social".

Treballar des de casa

Aquest dimecres, a més, el Daily Mirror també informa d'una altra festa al ministeri d'Educació. Per una vegada, en comptes de negar-ho, un responsable de comunicació ha admès la trobada i ha matisat que, ateses les circumstàncies, potser va ser un error celebrar-la. D'altra banda, el Times va revelar ahir que la celebració del 18 de desembre del 2020 es va organitzar a través d'un grup de WhatsApp i es va demanar al personal que portés regals de Secret Santa per obsequiar els presents amb una petita sorpresa.

Dimarts a la nit, després de l'emissió del vídeo a ITV, un grup de diputats conservadors van reaccionar de forma irada davant la notícia. Charles Walker va afirmar a la BBC: "La festa al número 10 implica que qualsevol confinament futur serà optatiu, digui el que digui la llei. Encara que la llei obligui a no trobar-se amb amics i familiars, la gent dirà: «Mireu, va passar l'any passat al número 10 de Downing Street i aquest any passarà al número 10 de l'avinguda X»".

D'altra banda, a última hora d'aquesta tarda, el primer ministre ha anunciat en conferència de premsa un enduriment de les mesures anticovid per fer front a l’onada de la variant òmicron. A partir de dilluns, com ja passa a Escòcia, a Anglaterra s’haurà de treballar des de casa, sempre que sigui possible. S’obligarà també a l’ús de la mascareta en teatres i cinemes i es demanarà el passaport covid per accedir a espais interiors, com sales de festes, amb capacitat per a més de 500 persones no assegudes, i exteriors per a més de 4.000, també no assegudes. Quant a recintes per a més de 10.000 persones, com els camps de futbol, també serà obligatori el passaport covid.

Downing Street no predica amb l’exemple, precisament, i caldrà veure en les pròximes hores i dies com l’opinió pública rep les noves imposicions per segon Nadal consecutiu. Perquè, a hores d'ara, i arran del nou escàndol que sacseja el govern de Boris Johnson, el mínim que es pot dir és que no té cap mena d'autoritat moral per demanar més sacrificis als ciutadans.

stats