PARÀLISI A WASHINGTON

El bloqueig al Congrés provoca el primer tancament del govern dels Estats Units en 17 anys

La falta d'acord entre republicans i demòcrates sobre el pressupost força l'aturada parcial del govern. Uns 800.000 funcionaris no aniran a treballar, però es garanteixen els serveis públics essencials. El bloqueig podria costar gairebé 2.000 milions de dòlars

Núria Ferragutcasas
01/10/2013
3 min

WashingtonLes agències federals dels Estats Units han rebut a les sis del matí, hora catalana, ordres de suspendre les seves activitats no essencials per primera vegada en disset anys per la falta de fons per a finançar-les.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Com ja s'esperava, les negociacions entre republicans i demòcrates sobre el pressupost s'ha tancat sense acord i això ha provocat el tancament parcial del govern nord-americà. Uns 800.000 funcionaris no aniran a treballar, museus i parcs nacionals tancaran, i gestions burocràtiques com ajudes als agricultors o els petits empresaris es congelaran. És el primer tancament del govern des del 1996 i podria costar gairebé 2.000 milions de dòlars a les arques públiques, segons la Casa Blanca.

"Per desgràcia, el Congrés no ha complert amb la seva responsabilitat. No ha estat capaç d'aprovar un pressupost i com a resultat, gran part del nostre govern haurà de tancar ara fins que el Congrés torni a finançar-lo", ha dit el president Barack Obama en un vídeo difós per la Casa Blanca.

El missatge d'Obama s'ha adreçat als militars del país, que continuaran treballant malgrat el tancament, gràcies a una llei d'emergència signada aquesta nit passada pel mandatari que garanteix que continuïn cobrant els seus salaris. Obama s'ha negat a suspendre la reforma sanitària, la condició que posaven els republicans per aprovar el pressupost.

Quines conseqüències té el tancament del govern dels EUA?

Negociacions al Congrés

Les negociacions entre demòcrates i republicans sobre el pressupost continuaran i afectaran el pròxim debat per augmentar el límit del deute. Tot i així, el tancament del govern -que pot durar uns tres dies, com en la majoria de les 17 vegades que s'ha produït des del 1977, o pot allargar-se 28 dies o més, com va passar a finals del 1995- pot provocar malestar entre l'opinió pública i obligar demòcrates i republicans a arribar a un acord.

De moment, els serveis públics essencials, com la seguretat pública, els controls aeris i les inspeccions d'aliments, continuaran. Passarà el mateix amb les pensions, les prestacions de l'atur i els programes sanitaris per a la gent gran i famílies pobres. D'altra banda, la reforma sanitària, la llei que impedeix un acord pressupostari i que avui entra en vigor, tampoc es veurà afectada per l'aturada parcial del govern. La part més important d'aquesta legislació té fons garantits.

Pols per l'opinió pública

Durant les últimes setmanes, les dues cambres del Congrés han convertit el procés legislatiu en un partit de ping-pong. La majoria republicana de la cambra baixa ha votat dos cops un pressupost amb una esmena primer per deixar sense fons la reforma sanitària i després per retardar-la. I el Senat, sota el domini demòcrata, ha reaccionat els dos cops amb l'aprovació del pressupost sense aquestes esmenes. Les votacions -l'última, ahir a la tarda a la cambra alta- s'han produït sense signes d'aconseguir una sortida al tancament del govern. Els primers efectes es van començar a notar ahir a Wall Street, que va tancar amb pèrdues.

Davant aquesta situació d'estancament polític, els dos partits s'acusen mútuament de la falta d'acord i intenten guanyar la batalla per aconseguir el suport de l'opinió pública. "No es pot negociar quan t'extorsionen", va assegurar Charles Schumer, senador demòcrata de Nova York, que considera que, si se cedeix ara amb el pressupost, les amenaces continuaran en les negociacions per evitar una fallida de l'estat el 17 d'octubre. D'altra banda, Ted Cruz, senador republicà de Texas i afí al moviment Tea Party, va lamentar que els demòcrates no escoltin les demandes dels nord-americans, que, segons ell, no volen la reforma sanitària.

El president, Barack Obama, es va mostrar ahir obert a reunir-se amb els legisladors per buscar una solució, però va tornar a advertir que no acceptarà condicions ni a un manteniment de les funcions del govern ni a un augment del sostre del deute públic per evitar la fallida del govern. "Cal actuar amb responsabilitat i fer el millor per als nord-americans", va dir durant la seva reunió amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, a la Casa Blanca.

"El tancament del govern no és la fi de món. Per contra, una fallida del govern pot causar una crisi financera o fins i tot una depressió. El president no pot negociar si es pren com a ostatge l'economia, perquè si ho fa passarà una vegada i una altra", assegura l'experta en estudis econòmics de Brookings Isabel Sawhill. Sobre aquesta qüestió, Obama també va assegurar que si els EUA decideixen no pagar els seus deutes, l'economia del país i la del món se'n ressentiran. "Vull negociar un pressupost de llarg termini que inverteixi en la classe mitjana i impulsi el creixement econòmic", va dir el president.

stats